Článek
Pistácie mají dlouhou a fascinující historii. Pocházejí z Blízkého východu a Střední Asie, kde byly pěstovány před více než 7000 lety. Ve starověkých civilizacích byly považovány za symbol bohatství a zdraví, a dostaly se tak dokonce na stůl perských králů. Dnes je největším producentem Írán, který se na světové produkci podílí téměř 50 %, následuje Čína, Sýrie, Turecko a Řecko. Ročně se jich na celém světě spotřebuje přibližně 900 000 tun, oblíbené jsou zejména v Evropě, USA a Číně.
Pistácie rostou na pistáciových stromech, které milují suché a slunečné podnebí a plodí každý druhý rok. Z jednoho stromu se urodí asi 50 kg pistácií, tedy asi 50 tisíc kusů. Přestože je mají všichni za ořechy, ve skutečnosti se jedná o semena červených vejčitých plodů s tenkou dužinou a hladkou peckou, která ukrývá jediné semeno typické zelené barvy – naše známé pistácie.
Kdysi se pistácie sbíraly ručně, dnes se sklízejí podobně jako olivy, švestky a mnoho dalších druhů ovoce – pod stromem se rozprostře plachta, mechanický sběrač stromem zatřese a zralé pistácie spadnou.
Pro dobrý spánek, zdravé srdce i krásnou pleť
Pistácie jsou nejen velmi chutné, ale také obsahují velké množství vitaminů, minerálů a antioxidantů, které prospívají celkovému zdraví. Ve 100 gramech pistácií také najdeme přibližně 20 gramů bílkovin, jsou také bohaté na zdravé tuky, které podporují správnou činnost srdce a snižují hladinu „špatného“ cholesterolu.
Proč je dobré zařazovat ořechy do jídelníčku každý den

Vitaminy B6 a E, které pistácie obsahují, posilují imunitní systém, podporují zdraví pokožky (zejména vitamin E pomáhá udržovat pokožku hydratovanou, chrání ji před volnými radikály a zpomaluje tvorbu vrásek) a správnou funkci nervového systému. Minerální látky jako železo, měď a draslík podporují zdravý krevní oběh a správnou funkci svalů.
Jedním z hlavních přínosů pistácií je pozitivní vliv na kardiovaskulární systém. Jejich složení pomáhá udržovat zdravou hladinu cholesterolu a krevního tlaku, čímž se snižuje riziko srdečních onemocnění. Vysoký obsah antioxidantů chrání buňky před poškozením, zpomaluje stárnutí a může působit jako prevence různých civilizačních chorob. Pistácie mají také vysoký obsah vlákniny, která napomáhá správnému trávení a podporuje zdravou střevní flóru.
Zajímavým přínosem pistácií je obsah melatoninu, hormonu, který reguluje spánkový cyklus. Pravidelná konzumace pistácií tak může přispět k lepšímu usínání a kvalitnějšímu spánku.
Jak si nejlépe vychutnat pistácie?
Pistácie lze v gastronomii použít do sladkých i slaných pokrmů. Jejich jemná, lehce nasládlá chuť jim dodává jedinečný charakter.
Nejoblíbenější pokrmy a nápoje z pistácií
- Pistáciová zmrzlina a pistáciový krém, který se skvěle hodí do pečiva, palačinek nebo dezertů.
- Pistáciové mléko u nás není příliš rozšířené, ale doma si ho můžete vyrobit jednoduše tak, že namočené pistácie smícháte s vodou, rozmixujete a směs přecedíte přes plátýnko.
- Pistáciový olej lisovaný za studena oceňují gurmáni pro jeho originální chuť. Kromě toho, že je vhodný pro studenou kuchyni, se používá také v kosmetice. Pistáciový olej si oblíbí i vaše pokožka pro vysoký obsah vitaminu E a hydratační vlastnosti.
- Pistáciové pesto je skvělou alternativou bazalkového pesta a výborně se hodí k těstovinám nebo pečenému masu.
- A nesmíme zapomenout na současný velký hit, dubajskou čokoládu. Její slavná zelená náplň vděčí za svou barvu a chuť pistáciím.
- Pistácie se používají také v nápojích. Stále větší oblibě se těší matcha latté s pistáciovou příchutí nebo cappuccino s jemnou pistáciovou pěnou.
Využití pro skořápky
Pistáciové skořápky nemusíte vyhazovat. Lze je použít na různé kutilské projekty nebo jako přírodní podpalovač.
Můžete je vyhodit i na kompost. Jejich rychlejší biodegradaci pomůžete roztlučením nebo rozemletím.
Lze je i použít na dno květináčů místo drenáže. Časem změknou a stanou se součástí půdy, přesto jimi bude voda stále odtékat, zároveň zadrží půdu v květináči a tím, že se mírně nasáknou, udrží i déle vlhkost na dně květináče.

Mušelínové šaty Elis, sistersstyle.cz, 750 Kč. Šufan Mini sušenky pistáciové, 149 Kč. Jankova Dubajská čokoláda, cokoladovnajanek.cz, 449 Kč. Tchibo Latté Matcha s pistáciovou příchutí nebo cappuccino s jemnou pistáciovou pěnou, o ceně informace v obchodě. Tchibo pistáciové prostírání, 249 Kč. Kabelka Coccinelle TEBE - s příčným popruhem, zalando.cz, 2880 Kč. Fiat 500, informace o ceně v obchodě. Pistáciový krém, natu.cz, 255 Kč. Pistáciová zmrzlina, Ještě jednu, od 89 Kč. Solené pražené pistácie Alika v dóze, 400 g, zdraveorechy.cz, 205 Kč
Pistácie jako inspirace v módě a designu
Pistácie nejsou jen o chuti, ale také o krásné pastelové barvě, která se v posledních letech stala velkým trendem v módě a designu. Jemné zelené odstíny se objevují na oblečení, interiérových doplňcích, ale například i na kuchyňských spotřebičích.
Pistáciová trička, svetry nebo kabáty se dobře kombinují s neutrálními barvami, jako je béžová, hnědá nebo bílá, a dodávají oblečení svěží a elegantní vzhled. V domácnosti se pistáciová používá na talířích, šálcích nebo textiliích, kde působí harmonickým a uklidňujícím dojmem.
Po této barvě sahá i automobilový průmysl – retro modely v pistáciové barvě jsou na silnicích skutečnou atrakcí.
Pokud vás pistáciová barva nadchla stejně jako její chuť, určitě sáhněte po pistáciovém kousku do svého šatníku nebo si zútulněte domov decentními zelenými doplňky. Byla by škoda nesvézt se na pistáciové vlně, která se neokouká a jistě potěší nejen v jarních měsících.
Jak na výtečnou domácí pistáciovou zmrzlinu bez zmrzlinovače

Mandle mohou být ideální svačinou při hubnutí
