Hlavní obsah

Každá menstruace je pro řadu dívek významným zásahem do měsíčního rozpočtu

Menstruace je součástí životního rytmu žen až čtyřicet let. Kromě zdravotních a psychických potíží, se kterými se každý měsíc musí vyrovnávat, některé z nich pravidelně řeší i finanční zátěž spojenou s nákupem menstruačních pomůcek. Takzvanou menstruační chudobu dnes pociťuje téměř jedna třetina žen.

Foto: Profimedia.cz

Ženy během života potřebují značné množství leckdy nákladných hygienických pomůcek

Článek

Žena za svůj život spotřebuje zhruba 14 000 jednorázových hygienických pomůcek. Jejich nákup tak může představovat důležitou položku v jejím či rodinném rozpočtu.

Jak ukázal průzkum společnosti Spectra, každá menstruace je finančně náročná pro 1/3 žen. Přitom většina žen ani neví, kam se v případě nouze s prosbou o pomoc obrátit a že vůbec taková možnost existuje.

K podobnému závěru došel i průzkum psycholožky Manuely Haug, kterého se zúčastnilo přes tisíc českých vysokoškolaček, z něhož vyplynulo, že nákup hygienických a menstruačních pomůcek znamená značnou finanční zátěž pro 40 % z nich. I z tohoto důvodu častěji sahají po menstruačních potřebách nižší kvality, a až 1/4 dívek dokonce přiznává, že v důsledku šetření nosí pomůcky déle, než by měla.

Podle Člověka v tísni je pro některé nízkopříjmové rodiny problém zajistit kvalitní hygienické pomůcky i pro žákyně základních a středních škol, které i z tohoto důvodu často během menstruace nechodí do školy, což se může odrážet na jejich prospěchu.

Problém je bohužel i v tom, že většina dívek a žen, kterých se menstruační chudoba týká, se stydí říci o pomoc a neví, na koho se s žádostí o ni obrátit.

Kde lze získat pomůcky zdarma

Dámské hygienické vložky v Česku distribuují potravinové banky, některé pomáhající organizace např. Solo pomáhá či Člověk v tísni a zdarma jsou k dispozici i na některých školách, případně na toaletách v některých restauracích.

V Ostravě spustili unikátní program. Dívkám na základních školách město nakoupí hygienické vložky

Dítě a rodina

DPH značné výše

I z tohoto důvodu se mnohé instituce snažily u menstruačních pomůcek bojovat o nižší sazbu DPH. V Česku je tato sazba 21 % a patří k nejvyšším v rámci EU.

V okolních státech má vyšší zdanění pouze Maďarsko, a to 27 %. Ovšem například v Polsku je to 5 %, Německo má 7 %, Rakousko a Slovensko 10 %, Slovinsko 9,5 %, Itálie 4 %, Španělsko 4 %, a Velká Británie dokonce 0 %. Nejde přitom jen o evropskou záležitost – dokonce i ve Vietnamu mají 5 %, Čína má 13 %, v zemích, jako jsou Turecko, Nový Zéland, Jižní Afrika nebo Chile, se sazba pohybuje od 15 do 19 %.

Z pohledu úspory pak mnohé organizace doporučují místo jednorázových pomůcek začít používat např. menstruační kalíšek. „Menstruační kalíšek je udržitelná alternativa k jednorázovým menstruačním pomůckám. I při intenzivním používání vydrží více než pět let, aniž by na něm byla patrná nějaká změna. Při jeho používání se tak minimalizuje odpad a zároveň i náklady,“ upozorňuje designérka Anna Marešová, která se snaží dlouhodobě podporovat ženy v boji s menstruační chudobou.

Jak se k tomu staví svět

Jako první na světě, kdo začal poskytovat menstruační potřeby zdarma všem, kdo je potřebují, je Skotsko. Menstruační pomůcky poskytují tamní úřady, školy a univerzity (nejbližší distribuční místo lze najít pomocí mobilní aplikace).

Ve Velké Británii funguje program, který hygienické pomůcky zajišťuje studujícím od 16 do 19 let. Bezplatně hygienické pomůcky studentkám nabízejí například i francouzské, novozélandské nebo některé americké školy.

Anketa

Je pro vás nákup menstruačních pomůcek po finanční stránce náročný?
Ano, bez pomoci potravinové banky či neziskových organizací bychom to nezvládli
2,8 %
Ano, i ty nejlevnější pomůcky v rozpočtu značně pociťujeme
13,1 %
Ano, ale i tak se snažíme při výběru hledět na pohodlí a komfort
24,4 %
Ne, naštěstí si můžeme dovolit to, co nám vyhovuje
44,9 %
Ne, ale místo jednorázových pomůcek sázíme na alternativy
14,8 %
Celkem hlasovalo 1878 čtenářů.

Bolí to, nemůžu stát! Japonští zaměstnanci si vyzkoušeli menstruační bolesti

Koktejl

Menstruační plavky: Revoluce v koupání

Móda a kosmetika

Výběr článků

Načítám