Hlavní obsah

K nedožitým 85. narozeninám Karla Gotta vznikly zlaté a stříbrné medaile. Nejdražší má hodnotu skoro 100 tisíc

Praha

K výročí nedožitých 85. narozenin zpěváka Karla Gotta, který zemřel před pěti lety, nechala jeho manželka Ivana Gottová vyrazit pamětní medaile ve zlatě a stříbře. Orientační cena zlaté uncové medaile je zatím necelých 95 tisíc korun. Prodej začne 18. října ve 13 hodin.

Pamětní medaile s Karlem GottemVideo: Kristýna Daňková, Novinky

Článek

Medaile mají na jaře roku 2025 ozvláštnit slavnostní otevření vily, kde Karel Gott žil.

„Je to sada zlatých a stříbrných medailí Karel Gott 85. Návrhy byly konzultovány s paní Ivanou. Její přání bylo, aby na nich byl zpěvák jako dítě i jako dospělý. Z druhé strany je jeho podpis a motto Jdi za štěstím,“ popsal design mincí marketingový manažer České mincovny Jaroslav Černý.

Ten také Novinkám popsal, že zlaté medaile jsou dvě - jednouncová v 85 kusech za zhruba 95 tisíc korun, půluncová ve 200 kusech za zhruba 50 tisíc korun a stříbrná je pouze jedna varianta, a to v pětiunci za 13 tisíc korun. Těch bude 300 kusů.

Volba autora, který připomene nedožité pětaosmdesátiny Karla Gotta, padla na Petra Horáka, který zpěváka zvěčnil už k příležitosti jeho pětasedmdesátých a osmdesátých narozenin. Zkušený medailér přijal novou výzvu a na averzní straně medaile věrně zpodobnil Gotta nejen ve zralém, ale také v dětském věku. Reverzní strana pak nese Gottův podpis, jeho životní letopočty 14. 7. 1939 – 1. 10. 2019 a název populární písně, který je zároveň výmluvnou životní výzvou: Jdi za štěstím.

Medaile je možné si již nyní zarezervovat na stránkách České mincovny, prodej bude spuštěn v pátek 18. října ve 13 hodin.

FOTO: Ze zaprášeného šuplíku. Karel Gott (1939–2019)

Hudba
Související témata:
Česká mincovna
Zlaté mince

Výběr článků

Načítám