Hlavní obsah

K dosažení cílů mi pomáhá vyhýbání se mobilu a nezdravému jídlu, říká nejmladší instruktor jógy

Když loni v listopadu získal oficiální certifikát instruktora jógy, bylo mu pouhých pět let a 337 dní. Dnes Pratyaksh Vijay z Indie vede lekce s mnoha nadšenými studenty a jógu bere smrtelně vážně. „Chci rozšířit znalosti starověké jógy do celého světa, aby si každý mohl užívat zdravý život bez jakéhokoliv napětí,“ uvedl chlapec.

Foto: Guinnessova kniha rekordů

Pratyaksh Vijay je nejmladším instruktorem jógy na světě.

Článek

Pratyaksh se začal učit jógu v pouhých čtyřech letech. Následně absolvoval 200hodinový kurz a podle Guinnessovy knihy rekordů se stal nejmladším instruktorem na světě.

Za rekord byl indický chlapec neskonale šťastný, ovšem cíle má mnohem vyšší. Za podpory svých rodičů s jógou pokračuje, vyučuje ji a snaží se získat mnohem hlubší úroveň odbornosti.

„Chci rozšířit znalosti starověké jógy do celého světa, aby si každý mohl užívat zdravý život bez jakéhokoliv napětí,“ uvedl indický chlapec a jedním dechem dodal, že „jóga je sama o sobě nejlepším cvičením“, a to díky zvýšení flexibility, energetické hladiny a posílení metabolismu.

Lék na zahnání stresu: Jóga se štěňaty dobývá Česko

Zdraví

„Podle svých studentů jsem jako instruktor hlasitý i názorný. Nejdříve chci, aby se cítili pohodlně. Začnu s tím, že jim ukážu ásanu (jógovou pozici) a pak se každému snažím vylepšit nebo zdokonalit jejich držení těla,“ vysvětlil.

Foto: Guinnessova kniha rekordů

U rodičů má velkou podporu.

Bez mobilu a nezdravého jídla to jde lépe

A co radí lidem, kteří jógu zatím nezkusili? „Pokud jsou nervózní, vzkázal bych jim, ať se neohlížejí po jiných lidech a prostě začnou,“ poradil Pratyaksh s tím, že on sám je vděčný především svým rodičům, kteří mu ukázali tu správnou cestu.

„Chci poděkovat matce za to, že mě podporuje na každém kroku mé jógové cesty. Můj otec mi pak poradil, abych nepoužíval mobilní telefon a vyhýbal se nezdravému jídlu. To mi hodně pomohlo soustředit se a dosahovat svých jógových cílů,“ sdělil s tím, že to samé doporučuje i všem ostatním.

V Kodani lidé cvičí jógu s plechovkou piva v ruce, postupně ji vypijí

Koktejl
Související témata:

Výběr článků

Načítám