Hlavní obsah

Jídlo je kamarád, ne nepřítel, říká výživová poradkyně, která léčí anorektičky

Drastické diety a následné přejídání. Podle odborníků přibývá dětí s poruchou příjmu potravy. Touha po dokonalosti stále více pohlcuje dívky ve věku 11 až 21 let. Podle výživové poradkyně Jany Platilové z Českých Budějovic jsou ovládnuté sociálními sítěmi, kde stovky influencerů kladou důraz na perfektní vzhled a postavu.

Foto: Lucie Kándlová , Novinky

Jana Platilová učí zdravě a správně jíst i své tři dcery.

Článek

Dospívající dívky se jim snaží vyrovnat, a tím se dostávají do začarovaného kruhu. Poruchy příjmu potravy jsou také často spojeny s úzkostí, pocitem méněcennosti, přehlížením. Ve většině případů končí velmi nebezpečnou mentální anorexií či bulimií. „Jídlo je kamarád, nikoliv nepřítel,“ zdůrazňuje svým pacientům Jana Platilová, která vystudovala na Vysoké škole potravinářství a chemii a výživovému poradenství se věnuje už přes dvacet let.

V době puberty také nabrala rychlá kila. „Okolí mě nešetřilo a poznámky typu ,ty jsi se hezky zakulatila‘ jsem slýchávala denně. Strašně mi to vadilo. Ráda jsem četla, a tak jsem si půjčovala knihy o zdravé výživě, různé psychologické publikace. Začínala jsem si sestavovat jídelníček tak, abych hubla, ale nehladověla. A opravdu to zafungovalo,“ řekla Platilová s tím, že i osobní zkušenost rozhodla při volbě povolání.

Dnes sama pečuje o dívky, které trpí mentální anorexií nebo bulimií. „Nedávno za mnou přišla maminka s mladou slečnou, která rapidně zhubla a ztratila i menstruaci. Lékaři a okolí na ni apelovali, že musí rychle přibrat. Ona to věděla, ale vnitřně nechtěla a bránila se. Já jsem té dívce řekla, že nemusí přibrat, ale stačí, když si zatím udrží váhu a přestane hubnout. Tím se velmi uklidnila,“ popsala jeden z případů Platilová s tím, že dívce sestavila jídelníček.

Poruchy příjmu potravy souvisejí se sebeúctou

Zdraví

„Dalo mi sice práci přesvědčit ji, aby si namazala lžičku másla na žitný chléb nebo zaměnila nízkotučný tvaroh za tučný. Trpělivost se ale vyplatila a dnes je to dívka, která ví, co a jak má jíst, a drží si zdravou váhu,“ dodala specialistka na výživu.

Hladovky a psychické problémy

Dospívající dívky jsou podle ní velmi citlivé na reakce okolí. Komentáře jako „ty jsi prdelatá“ nebo „podívej se, jak vypadá tvoje sestra a jak vypadáš ty“ jsou jedním ze spouštěčů poruch příjmu potravy. Dívky drží hladovky, přidávají se psychické problémy.

„Dívky s mentální anorexií a bulimií, co mám v péči, pocházejí většinou z rodin, kde rodiče neustále pracují a dívkám chybí pocit lásky, bezpečí, uznání, a tím, že nejedí, hubnou nebo se začnou jinak oblékat, na sebe upozorňují. Některé příběhy jsou velmi smutné a je bolestivé pracovat například s informací od mladé slečny, že má doma těžké rodinné zázemí a hladoví proto, aby zemřela. Tady už spolupracujeme s psychiatry,“ zmínila další z případů výživová poradkyně.

Foto: Lucie Kándlová, Novinky

Podle specialistky na výživu by rodiče měli mít přehled o jídelníčku svých dětí.

Léčba mentální anorexie a bulimie je běh na dlouhou trať. „Dívky vlastně nemoc používají jako prostředek k upozornění na sebe a ani se jí nechtějí zbavit. Rodiče a okolí si jich totiž konečně všímá,“ poznamenala specialistka na výživu.

Tři mýty o poruchách příjmu potravy, které škodí zdravým i nemocným

Zdraví

Obezofobie aneb Když se bojíme přibírání na váze

Zdraví
Související témata:
Výživoví poradci

Související články

Výběr článků

Načítám