Hlavní obsah

Jeho prapředek vymyslel Velkou pardubickou. I Francesco Kinský koním propadl

Chlumec nad Cidlinou
Aktualizováno

Letošní Velká pardubická, která se uskuteční v neděli 13. října, oslaví 150 let od prvního dostihu. Běžel se netradičně ve čtvrtek a byl u toho hrabě Oktavián Kinský. Jeho prapraprasynovec Francesco Kinský dal Borgo stojí u současných ročníků slavného dostihu. Už poněkolikáté je zámek jeho rodiny v Chlumci nad Cidlinou místem, kde se losují startovní čísla účastníků Velké pardubické.

Foto: Stanislava Králová, Novinky

Francesco Kinský dal Borgo před svým zámkem v Chlumci nad Cidlinou

Článek

„U nás to začalo. Můj předek Oktavián Kinský začal jezdit steeplechasy (koňské závody - pozn. red.) a dřív, než vznikl parforsní hon v Pardubicích a z něj Velká pardubická, se konala v Chlumci nad Cidlinou Velká chlumecká. Zároveň vymyslel trasu Velké pardubické,“ řekl zámecký pán zámku Karlovy Koruny dal Borgo. Italské jméno nese po své babičce.

Že může hostit slavnostní ohlášení startovní listiny Velké pardubické a následné losování v historickém sále svého zámku, o to se zasadili jeho otec a strýc, kteří o navrácení památky požádali, a začali ji opravovat.

Foto: Stanislava Králová, Novinky

Koně rodu Kinských se pasou ve výběhu pod zámkem.

Na zámek se také vrátili koně Kinští - zlatí koně s bílou nebo tmavou hřívou. Ve výběhu pod zámkem se dva takoví pasou. Ti ale pro rychlé dostihy, na rozdíl od anglických plnokrevníků, vhodní nebyli. Kinský dal Borgo se ale za dostihy nehoní. Koně chová pro radost v zámeckých stájích a spolu s bratrancem se snaží zvelebovat to, co jim přenechali předci.

Pendlování mezi Čechy a Itálií

Jednoduché to ale zpočátku neměl. Neuměl česky. Jednačtyřicetiletý šlechtic se narodil v Itálii. Na jih Evropy totiž odešel jeho děda v roce 1948. Když se pak vrátil do Čech, požádal v restituci o zabavený majetek.

„Můj otec a strýc pak restituci dotáhli do úspěšného konce. Z Itálie do Čech minimálně jednou za měsíc jezdili, to byly dlouhé jízdy autem,“ vzpomíná dal Borgo na začátky v Čechách.

Sám do Chlumce nad Cidlinou přešel natrvalo. Společně s bratrancem se starají o majetek Kinských. „Pracoval jsem v Holandsku, v Miláně, v Bruselu a ve finále jsem vyhodnotil, že bude nejlepší pracovat na sebe u sebe, proto padla volba, že půjdu do Čech,“ vysvětlil úsměvnou češtinou dal Borgo.

Foto: Stanislava Králová, Novinky

Zámek Karlova Koruna v Chlumci nad Cidlinou

V běžném oblečení moc vidět není. Světlé kalhoty a košile s červenou vestičkou nejsou uniformou Kinských. Dal Borgo tak ale vzdává hold parforsním honům, kterým se věnuje deset let.

„Koňařka je moje sestra Eleonora, trénovala na olympiádu v drezuře. Já si vyzkoušel parforsní hony a zamiloval jsem si je. Nejsem nikde na jízdárně. Jezdím v přírodě a mám pocit, že jsem myslivec na lovu. Považuju se za myslivce. Myslivost má stejně jako koně v našem rodu dlouhou tradici. Při parforsních honech nehrajeme o ceny, stačí přežít v sedle, v mém případě,“ pousmál se dal Borgo.

V Peru úspěšně naklonovali původního koně

Věda a školy
Související témata:
Velká pardubická

Výběr článků

Načítám