Hlavní obsah

Javoříčko provoněly kotlíkové guláše. Vařily se pro nemocnou Arianku

Deset druhů kotlíkových gulášů provonělo v sobotu přírodní areál Nové Javoříčko na Olomoucku. Kuchaři z 15 týmů se tam utkali na charitativním gastrofestivalu Gulášobraní. Strávníci, dorazilo jich kolem tisíce, zakoupením porce na letošním třetím ročníku přispěli na pomoc handicapované Ariance, kterou pořadatelé chystají ve spolupráci s Nadací Malý Noe. Dívka tak získá téměř 72 tisíc korun. Novinkám to řekl hlavní pořadatel akce Martin Vyhlídal.

Gulášobraní JavoříčkoVideo: Petr Marek, Novinky

Článek

Předloni činil výtěžek 40 tisíc, loni 60 tisíc korun. „Ten letošní použijeme na úhradu speciálních rehabilitací Arianky,“ řekl Novinkám předseda správní rady Nadace Malý Noe Jaroslav Strejček s tím, že dívka trpí genetickým onemocněním, centrální hypotonií, epilepsií a potřebuje celodenní péči své maminky.

Postihlo ji krvácení do mozku a 14 dnů byla v umělém spánku. Po tomto stavu je její prognóza nejistá. „Rehabilitace jsou velmi drahé, přijdou na 160 tisíc korun a pojišťovny je nehradí,“ podotkl Strejček.

Foto: Petr Marek

Gulášobraní v Javoříčku

Foto: Petr Marek

Martin Vyhlídal se vzorky pro porotu

Lidé vybrali na nemocného Vilíka 20 milionů. Ročního chlapce čeká léčba v Austrálii

Lifestyle

Kuchaři pro Arianku vařili od rána přímo na místě před zraky zájemců podle tradičních i originálních receptur. „Žádný z nich není profesionálem. Jsou to lidé z firem, s nimiž se potkáváme v jednom z podnikatelských klubů v Olomouci a také různí nadšenci. Zkrátka ryzí amatéři,“ řekl Novinkám hlavní pořadatel Martin Vyhlídal.

Proto, jak dodal, se „hraje“ jen o prkénko s emblémem akce a vyhlašuje se pouze nejlepší kuchař. Tím se stal šéf party z Chuchelné. „Připadá nám to tak fér. Někteří totiž dorazí jen s vývarem a cibulkou, jiní si už dovezou polohotový produkt,“ vysvětlil.

„Že jsme jen amatéři… Houby! Každý správný chlap je kuchař a tedy profík,“ se smíchem se ohradil Petr Opravil z firmy, co se zabývá prodejem obráběcích a tvářecích strojů. Do Javoříčka přijel s kamarády, aby podpořili dobrou věc a pomohli nadaci, kterou dlouhodobě podporují. „Vařili jsme srnčí guláš zvaný malý paroháč a byl skvělý,“ prohlásil hrdě.

Foto: Petr Marek

Gulášobraní Javoříčko

Foto: Petr Marek

Gulášobraní v Javoříčku

V podobném duchu hovořili i lidé, kteří si guláše koupili a konzumovali. A většině z nich i chutnaly. „Přijeli jsme sem z Olomouce na kole, cíleně. Ochutnali jsme pět druhů a vede pštrosí,“ tvrdila například Jana Nováková, která přijela s manželem, synem a kamarády. „Za mě je na prvním místě chalupářský. Má fakt grády. Opět jsem se ujistil, že nejlepší guláše vaří chlapi,“ přidal svůj pohled ženin manžel Petr. „Jsme tady poprvé a musím upřímně říct, dobrá práce, dobrý nápad,“ dodala ještě Nováková.

Podobně akci hodnotila i Marie Procházková, která přijela s přáteli z Blanska. „Je skvělé, že můžeme pomoci dobré věci, že někdo něco takového a opravdu nezištně vůbec dělá a úspěšně,“ pověděla. V té chvíli už v sobě měla hovězí guláš, prý dost pikantní, a chystala se ochutnat další. „Dančí a kančí guláš si na úvod dali manželé Dolákovi, kteří přišli po svých z hodinu a půl vzdáleného Pateřína. „Dančí byl o hodně lepší, ten z divočáka, to byla samá voda. Důležitější však je, že jsme mohli podpořit dobrou věc,“ řekl Novinkám Honza Dolák.

Spolek Nové Javoříčko, který akci pořádal, inicioval záchranu původní školy v Javoříčku, která jako jedna z mála budov přečkala vypálení obce nacisty v květnu 1945 a multifunkční přírodní areál vybudoval. „Jsme místní patrioti. Můj praděda byl tady zastřelen. Vše děláme na dobrovolné bázi. Co tady vyděláme, dáme do areálu zpátky,“ zdůraznil Vyhlídal s tím, že jeho součástí je turistické zázemí, stálá expozice v budově školy, bistro s venkovním posezením, okrasnou zahradu se samoobslužným barem, jezírkem a také dětským hřištěm.

Známé osobnosti pomohly díky Gulášfestu dobré věci s čevrenými nosy Konta Bariéry

Vaše zprávy

Výběr článků

Načítám