Článek
Předloni činil výtěžek 40 tisíc, loni 60 tisíc korun. „Ten letošní použijeme na úhradu speciálních rehabilitací Arianky,“ řekl Novinkám předseda správní rady Nadace Malý Noe Jaroslav Strejček s tím, že dívka trpí genetickým onemocněním, centrální hypotonií, epilepsií a potřebuje celodenní péči své maminky.
Postihlo ji krvácení do mozku a 14 dnů byla v umělém spánku. Po tomto stavu je její prognóza nejistá. „Rehabilitace jsou velmi drahé, přijdou na 160 tisíc korun a pojišťovny je nehradí,“ podotkl Strejček.

Gulášobraní v Javoříčku

Martin Vyhlídal se vzorky pro porotu
Lidé vybrali na nemocného Vilíka 20 milionů. Ročního chlapce čeká léčba v Austrálii

Kuchaři pro Arianku vařili od rána přímo na místě před zraky zájemců podle tradičních i originálních receptur. „Žádný z nich není profesionálem. Jsou to lidé z firem, s nimiž se potkáváme v jednom z podnikatelských klubů v Olomouci a také různí nadšenci. Zkrátka ryzí amatéři,“ řekl Novinkám hlavní pořadatel Martin Vyhlídal.
Proto, jak dodal, se „hraje“ jen o prkénko s emblémem akce a vyhlašuje se pouze nejlepší kuchař. Tím se stal šéf party z Chuchelné. „Připadá nám to tak fér. Někteří totiž dorazí jen s vývarem a cibulkou, jiní si už dovezou polohotový produkt,“ vysvětlil.
„Že jsme jen amatéři… Houby! Každý správný chlap je kuchař a tedy profík,“ se smíchem se ohradil Petr Opravil z firmy, co se zabývá prodejem obráběcích a tvářecích strojů. Do Javoříčka přijel s kamarády, aby podpořili dobrou věc a pomohli nadaci, kterou dlouhodobě podporují. „Vařili jsme srnčí guláš zvaný malý paroháč a byl skvělý,“ prohlásil hrdě.

Gulášobraní Javoříčko

Gulášobraní v Javoříčku
V podobném duchu hovořili i lidé, kteří si guláše koupili a konzumovali. A většině z nich i chutnaly. „Přijeli jsme sem z Olomouce na kole, cíleně. Ochutnali jsme pět druhů a vede pštrosí,“ tvrdila například Jana Nováková, která přijela s manželem, synem a kamarády. „Za mě je na prvním místě chalupářský. Má fakt grády. Opět jsem se ujistil, že nejlepší guláše vaří chlapi,“ přidal svůj pohled ženin manžel Petr. „Jsme tady poprvé a musím upřímně říct, dobrá práce, dobrý nápad,“ dodala ještě Nováková.
Podobně akci hodnotila i Marie Procházková, která přijela s přáteli z Blanska. „Je skvělé, že můžeme pomoci dobré věci, že někdo něco takového a opravdu nezištně vůbec dělá a úspěšně,“ pověděla. V té chvíli už v sobě měla hovězí guláš, prý dost pikantní, a chystala se ochutnat další. „Dančí a kančí guláš si na úvod dali manželé Dolákovi, kteří přišli po svých z hodinu a půl vzdáleného Pateřína. „Dančí byl o hodně lepší, ten z divočáka, to byla samá voda. Důležitější však je, že jsme mohli podpořit dobrou věc,“ řekl Novinkám Honza Dolák.
Spolek Nové Javoříčko, který akci pořádal, inicioval záchranu původní školy v Javoříčku, která jako jedna z mála budov přečkala vypálení obce nacisty v květnu 1945 a multifunkční přírodní areál vybudoval. „Jsme místní patrioti. Můj praděda byl tady zastřelen. Vše děláme na dobrovolné bázi. Co tady vyděláme, dáme do areálu zpátky,“ zdůraznil Vyhlídal s tím, že jeho součástí je turistické zázemí, stálá expozice v budově školy, bistro s venkovním posezením, okrasnou zahradu se samoobslužným barem, jezírkem a také dětským hřištěm.
Známé osobnosti pomohly díky Gulášfestu dobré věci s čevrenými nosy Konta Bariéry
