Hlavní obsah

Jak zpomalit? Naučte se vnímat umění

Skutečně porozumět uměleckému dílu je o něco náročnější než například scrollovat sociálními sítěmi. V rychlé době plné nejrůznějších informací ale umění nabízí cestu, jak zpomalit.

Foto: Profimedia.cz

Umění nás nutí přemýšlet jinak, než jsme zvyklí, a tím posiluje kognitivní schopnosti.

Článek

Prostřednictvím umění člověk odedávna vyjadřuje emoce a pocity, zachycuje důležité okamžiky i plynutí času, reflektuje dění okolo sebe, inspiruje, komunikuje a staví odkaz celého společenství, kterého se cítí být součástí.

Umělecká díla mají přitom mnoho podob, od těch přetrvávajících staletí v podobě monumentů, překračujících etapy v obrazech a snímcích nebo zachycujících příběhy na stránkách až po ty okamžité, které zažijete třeba v podobě divadelního představení, tanečního vystoupení nebo umělecké inscenace.

Obklopovat se uměním a vnímat jej má na člověka řadu pozitivních účinků, nepůsobí ale okamžitě. Umění je třeba vnímat pomalu a vystavovat se mu opakovaně. V rychlé době nabízí zpomalení, protože donutí zastavit se a vnímat. Vyvolává odezvy, které nutí k přemýšlení, a předestírá otázky, které vybízejí k hledání odpovědí.

Umění inspiruje

Umělecká díla mohou inspirovat k novým myšlenkám. Vystavovat se umění znamená podporovat kreativitu a schopnost vnímat svět z různých úhlů pohledu. Umění nás nutí přemýšlet jinak, než jsme zvyklí, a tím posiluje kognitivní schopnosti. To se pak může hodit také v zaměstnání či profesi, kde je často třeba hledat inovativní řešení a přístupy.

Podle čeho poznat, že byste měli zpomalit

Zdraví

Navíc vhodná umělecká díla vyzdobí nejen domov, ale i kancelář. Podle ájurvédy jsou naše smysly bránou k mysli a my se proměňujeme v souladu s tím, čím se obklopujeme.

Umění povznáší

Umění má schopnost ovlivňovat náladu a duševní nastavení. Stimuluje totiž produkci serotoninu a dopaminu, takzvaných hormonů štěstí. Zvláště dopamin je znám svým propojením s centrem odměn v mozku, dokáže vyvolávat pocity slasti. Protože je důležitý pro řadu fyziologických procesů v těle, je nezbytné udržovat jeho vyváženou hladinu.

Typicky můžete dopamin zvýšit třeba cvičením, pobytem v přírodě či meditací. Nebo právě uměním.

Jeho obrácenou stranou je ale návykovost, a to v případě, kdy jde o takzvaný levný dopamin, který nám dodávají například sociální sítě. Proto je lepší vyrazit do galerie než sledovat zeď na facebooku. Umění v tomto případě znamená zpomalení, dopamin vyvolaný uměleckým dílem je zasloužený a zdravý.

Umění uzdravuje

Autoři knihy Your brain on Art o umění píší, že se využívá k léčení nejméně šesti různými způsoby:

  • preventivně;
  • jako úleva od symptomů při každodenních zdravotních problémech;
  • jako léčba nebo intervence při akutní nemoci, vývojových problémech či nehodách;
  • jako psychologická podpora;
  • jako podpora v životě s chronickými problémy;
  • na konci života jako pomoc v hledání útěchy a smyslu.

Asi nejvíce prozkoumané jsou přitom účinky hudby. Při takzvaných arteterapiích se ale pracuje také třeba s malbou, kolážemi nebo drobnou keramikou.

Umění odkazuje

Umění je důležitým nositelem historického a kulturního odkazu. Prostřednictvím uměleckých děl se můžeme dozvědět o minulosti, tradicích a hodnotách různých kultur a tradic. Zachovává vzpomínky a příběhy, které jsou důležité pro kolektivní identitu a pochopení světa.

Trávit čas ve společnosti umění tedy může být dalším způsobem, jak zjistit více o sobě nebo lidech okolo. Zajděte například na Designblok, který se letos koná od 2. října, mimo jiné také v prostorách Muzea města Prahy na pražské Florenci.

Ke kulturnímu odkazu můžete navíc také sami přispět, ať už tím, že podpoříte nadějný talent, významnou instituci (třeba předplatným, členským příspěvkem nebo čtenářským průkazem), či precizní řemeslo. Anebo tím, že umělecké vlohy podpoříte u sebe či svých dětí.

Proč čas utíká rychleji, když jsme starší

Zdraví

Vzdejte se těchto čtyř věcí a váš život bude pohodovější a kvalitnější

Sex a vztahy

Související články

Výběr článků

Načítám