Hlavní obsah

Jak poznat rakovinu kůže? Důležitý je tvar a barva znaménka

Léto už oficiálně skončilo, a tak je nejvyšší čas přemýšlet o návštěvě dermatologa. Blahodárné slunce nám sice dodává vitamín D a lepší náladu, ale sluneční paprsky mohou na naší kůži zanechat pořádnou paseku. Nejen o negativních vlivech UV záření a kožních znaménkách přišla do podcastu Neklepat pohovořit dermatoložka z Laserového centra Anděl Kristína Balko.

Neklepat - PihyVideo: Novinky

Článek

Během letních měsíců je naše pleť a kůže vystavena vysokým dávkám UV záření. To mimo jiné přispívá k vytváření pigmentových skvrn, vrásek, ale především představuje riziko ve formě vzniku rakoviny kůže. Ta je v Česku každoročně diagnostikována více než 3000 pacientům, přičemž 400 z nich na tento nádor zemře.

Jako prevence slouží pravidelná kontrola mateřských znamének a pih, kterou provádí dermatolog. „Pihy vznikají nahromaděním kožního pigmentu, to znamená melaninu. Vyskytují se typicky v obličeji u lidí se světlejším fototypem, a to zejména po vystavení se UVB záření ve formě takových drobných ohraničených světle hnědých flíčků, znaménka jsou naproti tomu tvořena shluky kožních pigmentových buněk,“ řekla v úvodu podcastu dermatoložka Kristína Balko.

Na endiaron v cestovní lékárničce zapomeňte, doma můžete nechat i slivovici

Lifestyle

Pro vznik mateřských znamének je důležitá hlavně genetika, ale nová znaménka se mohou vytvářet i v průběhu života. Melanom, tedy zhoubný nádor na kůži, většinou vzniká jako nový kožní útvar. Až v pětatřiceti procentech ale může vzniknout z již existujícího mateřského znaménka nebo pihy.

Varovné znaky

Pravidelně bychom tak měli provádět tzv. samovyšetření, kdy s pomocí zrcadel nebo někoho blízkého prohlédneme znaménka a zkontrolujeme, zda se nevytvořila nějaká nová. Zapomínat bychom neměli hlavně na ta místa, která jsou okem hůře přístupná. „Důležité je vyšetřit záda, dlaně, chodidla, meziprstní prostory, kůži na hlavě, ve vlasech, za ušima, v tříslech a v podpaží,“ upozorňuje dermatoložka.

Foto: Novinky

Dermatoložka Kristína Balko

Existuje několik znaků, kterých bychom si při pozorování znamének a pih měli všimnout. Především pokud má znaménko asymetrický tvar s nepravidelnými okraji a nepravidelným zbarvením, pokud se v průběhu času tvar a barva znaménka mění a pokud je jeho průměr větší než šest milimetrů.

Zbystřit bychom také měli v případě, že znaménko spontánně krvácí nebo svědí. Pokud pozorujeme na kůži nějaké změny, s návštěvou dermatologa bychom neměli otálet.

Dramaticky narůstá počet autoimunitních onemocnění

Zdraví

„Posluchačům bych chtěla vzkázat, ať se snaží kůži chránit před potenciálně škodlivými vlivy UV záření, ať se pravidelně kontrolují a ať se alespoň jednou ročně přijdou ukázat na dermatologii, protože prevence je opravdu základem k udržení hezké a hlavně zdravé kůže,“ dodává Balko.

Více o tom, jak probíhá dermatologické vyšetření mateřských znamének a pih a jak se rakovina kůže léčí, se dozvíte v dnešní epizodě, kterou si můžete přehrát v úvodu článku nebo podcastových aplikacích.

Moderátorka Kristýna Léblová a kapacity z medicínského prostředí. Neklepat vychází každý druhý čtvrtek.

Odebírejte podcast také na Spotify, Apple Podcastech či platformě Podcasty.cz a zapněte si upozornění na nové díly.

Poslechněte si také naše další podcasty:

Výběr článků

Načítám