Hlavní obsah

Hmyz v Singapuru po schválení oficiální potravinou zaujímá své místo v restauracích

Restaurace House of Seafood je jedním ze stále většího množství podniků v Singapuru, které začaly nabízet hmyzí pochutiny. Stalo se tak poté, co asijská země v červenci zařadila 16 zástupců hmyzu na seznam potravin bezpečných pro konzumaci. „Se zavřenýma očima bych nepoznala, že jde o cvrčka,“ uvedla jedna z návštěvnic po ochutnání jednoho z pokrmů.

Cvrčkové saté či těstoviny s červy? Singapurská restaurace zaujala hmyzím menuVideo: Reuters

Článek

Cvrčky třiadvacetiletá Bregria Simová vyzkoušela se smaženou rýží a jejich chuť přirovnala k sušeným krevetám, což je přísada běžně používaná při vaření v jihovýchodní Asii. Návštěvnice podniku dodala, že je otevřená i každodenní konzumaci hmyzu, neboť obsahuje vysoký podíl bílkovin.

O něco zdrženlivější byl další host, devatenáctiletý Chuang Jao Cu. „Obsah bílkovin u hmyzu musí výzkumníci teprve určit. Co se týče chuti, maso chutná lépe, ale jsem ochoten hmyz čas od času vyzkoušet, protože je to pro mě novinka,“ sdělil agentuře Reuters.

Restaurace v Tokiu má v nabídce cider s výtažkem z mohutnatky

Lifestyle

Hmyz jako řešení světových problémů?

Podle Organizace pro výživu a zemědělství Spojených národů (FAO) je hmyz bohatým zdrojem nejenom bílkovin, ale rovněž tuku, vitaminů, vlákniny a minerálů, uvádí Reuters.

Foto: Reuters

Hmyz jakožto potravina nabírá na popularitě.

Hmyz by podle OSN mohl v budoucnu přispět k řešení hned několika světových problémů. Organizace podle CNN odhaduje, že světová populace dosáhne do roku 2050 cca 9,7 miliardy lidí. Nepřetržitý růst populace a změny klimatu podle ní povedou k hledání alternativních zdrojů potravy, které jsou nutričně bohaté a lze je získat efektivněji a udržitelněji, což hmyz splňuje.

Singapur ještě čeká dlouhá cesta

Odborníci na výživu a vědci dlouhodobě hmyz propagují jakožto udržitelný a levný zdroj bílkovin, přesto podle výzkumníka v oblasti potravinové bezpečnosti a výkonného ředitele National Institute of Education International (NIEI) Paula Tenga dosud neexistuje žádná země s rozvinutou ekonomikou, kde by hmyz představoval oblíbený doplněk stravy.

Foto: Reuters

Na malou poptávku si singapurská restaurace nemůže stěžovat.

Kromě oficiálního schválení 16 zástupců hmyzu ke konzumaci, které Teng označil za krok správným směrem, bude muset Singapur udělat ještě mnohem více, aby lidé hmyz jako potravinu přijali a komerčně se v tomto směru rozšířil.

Zakladatel a ředitel restaurace House of Seafood Francis Ng si však prozatím na nízkou poptávku nestěžuje, naopak. Telefon mu díky horlivým zákazníkům, kteří si v podniku chtějí zarezervovat stůl a hmyz ochutnat, podle jeho slov nepřestává zvonit. Ng v současné době hmyz dováží z Thajska, v budoucnu by ho ale rád choval svépomocí.

Anketa

Zašli byste do restaurace s hmyzím menu?
Jasně, hmyz zbožňuju.
3,6 %
Proč ne, rád(a) zkouším nové věci.
28,2 %
Možná, ale objednal(a) bych si něco jiného.
0,9 %
V žádném případě.
67,3 %
Celkem hlasovalo 110 čtenářů.

Vědci testují přidávání prášku z hmyzu do jídla. Uzeniny obsahující cvrčky si pochvalují

Věda a školy

Strašení hmyzem. Podívali jsme se na jeden z nejrozšířenějších řetězáků současnosti

Řetězák
Související témata:

Výběr článků

Načítám