Článek
Cvrčky třiadvacetiletá Bregria Simová vyzkoušela se smaženou rýží a jejich chuť přirovnala k sušeným krevetám, což je přísada běžně používaná při vaření v jihovýchodní Asii. Návštěvnice podniku dodala, že je otevřená i každodenní konzumaci hmyzu, neboť obsahuje vysoký podíl bílkovin.
O něco zdrženlivější byl další host, devatenáctiletý Chuang Jao Cu. „Obsah bílkovin u hmyzu musí výzkumníci teprve určit. Co se týče chuti, maso chutná lépe, ale jsem ochoten hmyz čas od času vyzkoušet, protože je to pro mě novinka,“ sdělil agentuře Reuters.
Restaurace v Tokiu má v nabídce cider s výtažkem z mohutnatky
Hmyz jako řešení světových problémů?
Podle Organizace pro výživu a zemědělství Spojených národů (FAO) je hmyz bohatým zdrojem nejenom bílkovin, ale rovněž tuku, vitaminů, vlákniny a minerálů, uvádí Reuters.
Hmyz by podle OSN mohl v budoucnu přispět k řešení hned několika světových problémů. Organizace podle CNN odhaduje, že světová populace dosáhne do roku 2050 cca 9,7 miliardy lidí. Nepřetržitý růst populace a změny klimatu podle ní povedou k hledání alternativních zdrojů potravy, které jsou nutričně bohaté a lze je získat efektivněji a udržitelněji, což hmyz splňuje.
Singapur ještě čeká dlouhá cesta
Odborníci na výživu a vědci dlouhodobě hmyz propagují jakožto udržitelný a levný zdroj bílkovin, přesto podle výzkumníka v oblasti potravinové bezpečnosti a výkonného ředitele National Institute of Education International (NIEI) Paula Tenga dosud neexistuje žádná země s rozvinutou ekonomikou, kde by hmyz představoval oblíbený doplněk stravy.
Kromě oficiálního schválení 16 zástupců hmyzu ke konzumaci, které Teng označil za krok správným směrem, bude muset Singapur udělat ještě mnohem více, aby lidé hmyz jako potravinu přijali a komerčně se v tomto směru rozšířil.
Zakladatel a ředitel restaurace House of Seafood Francis Ng si však prozatím na nízkou poptávku nestěžuje, naopak. Telefon mu díky horlivým zákazníkům, kteří si v podniku chtějí zarezervovat stůl a hmyz ochutnat, podle jeho slov nepřestává zvonit. Ng v současné době hmyz dováží z Thajska, v budoucnu by ho ale rád choval svépomocí.