Hlavní obsah

Fotbalový nadšenec jel rok na kole z Mongolska do Manchesteru. Na stadionu ho překvapil jeho idol

Láska k fotbalu hory přenáší. I tak by se dal ve zkratce popsat příběh sedmadvacetiletého Ochirvaaniho „Ochiroo“ Batbolda, který na kole vyrazil z Mongolska do Manchesteru, neboť zbožňuje tamní fotbalový klub Manchester United FC a jeho bývalého hráče Wayna Rooneyho. Zhruba 14 tisíc kilometrů dlouhá cesta mu trvala jeden rok.

Fotbalový nadšenec jel z Mongolska na kole do ManchesteruVideo: AP

Článek

Ochirvaani Batbold fandí Rudým ďáblům, jak se týmu z anglického Manchesteru přezdívá, podle serveru Premier League od roku 2010. Právě z té doby pochází jeho první vzpomínka - šlo o zápas United proti Liverpoolu, kdy domácí zvítězili 3:2 po hattricku bulharského hráče Dimitara Berbatova.

Mongol, který vyrazil na dlouhou cestu loni 5. května z Ulánbátaru, je sám fotbalistou. Štěstí, aby to dotáhl na vysněnou nejvyšší úroveň, ale bohužel neměl, což popsal v dopise zaslaném do manchesterského fotbalového klubu.

Foto: AP

Cesta přes 20 zemí mu trvala rok.

„Aktuálně jedu na kole ze svého domova v Mongolsku na Old Trafford, protože miluji Manchester United. Wayne Rooney byl vždycky můj hrdina. Miloval jsem jeho neúnavnou pracovní morálku, všestrannost a schopnost vyniknout v těch nejdůležitějších momentech. Vždy mi byl inspirací,“ napsal Batbold.

„Když jsem byl mladší, jediné, co jsem si přál, bylo být profesionálním fotbalistou a hrát za Manchester United, ale zažil jsem obtížnou situaci. Přišel jsem o značné množství peněz poté, co mě podvedl někdo, kdo se vydával za fotbalového agenta. Měl jsem pocit, že žiju v noční můře,“ uvedl dále v dopise.

Nad těžkou zkoušku se však dokázal povznést a přetavit negativní energii v pozitivní. Rozhodl se, že na slavný fotbalový stadion Old Traford dorazí na kole a tím si nejenom splní sen, ale sám sobě dokáže, že je schopný všeho.

V cíli na něj čekalo překvapení

Cesta přes 20 zemí, dlouhá asi 14 tisíc kilometrů, mu trvala téměř rok. Do cíle dorazil letos 3. května, a tam na něj čekala prohlídka stadionu, kterou mu klub v návaznosti na jeho dopis zařídil. Následovalo rovněž překvapení, ve které ani nedoufal - na Old Trafford na něj totiž čekal i samotný Wayne Rooney. Když svůj idol Batbold spatřil, dojal se k slzám.

„Moc jsem si přál sem přijít, setkat se s tebou a říct: Skvělá práce! Vím, že si možná myslíš, že my inspirujeme tebe nebo fanoušky, ale to, co jsi dokázal ty, je neuvěřitelné a měl bys být opravdu hrdý,“ řekl neúnavnému cyklistovi slavný bývalý anglický fotbalista.

Batbold byl rovněž pozván na zápas proti Arsenalu, kde měl příležitost nasát atmosféru přímo z lóže vysoce postavených představitelů klubu a setkat se s bývalým trenérem sirem Alexem Fergusonem a nynějším kapitánem týmu Brunem Fernandesem.

Ochiroo, jak se Mongolovi po jeho idolu přezdívá, jezdil na kole v průměru osm až deset hodin denně a povětšině spal ve stanu. „Celé to bylo úžasné. Potkal jsem laskavé lidi a ochutnal výborná jídla. Lidé mi vždy ochotně pomáhali a podporovali mě,“ řekl agentuře AP.

Brit je patrně prvním člověkem, který přeběhl celou Afriku

Lifestyle
Související témata:
Manchester United FC

Výběr článků

Načítám