Hlavní obsah

Dům působí jako molo u oceánu. Uchvátí nejen milovníky minimalismu

Na úžasném místě, ve španělském Cádizu, vznikl dům, který architekti koncipovali jako „nekonečnou rovinu obrácenou k nekonečnému moři“. Na samém okraji vod Atlantského oceánu, kde moře spojuje nový a starý kontinent, se vynořuje kamenná plošina, která je vrškem této krásné stavby.

Foto: Archiv ateliéru Alberto Campo Baeza, Javier Callejas

Stavba splývá s horizontem.

Článek

Velkolepý dům od španělského architektonického studia Alberto Campo Baeza vznikl na místě, kolem kterého proplouvají lodě ze Středozemního moře, když míří do Atlantiku. Zabírá plochu 900 metrů čtverečních a je navržen tak, jako by byl molem s výhledem na moře. Dům je pódiem korunovaným horní vodorovnou rovinou z kamene - římského travertinu. Na ní je možné pozorovat západy slunce.

Aby architekti vytvořili tuto vyvýšenou horizontální rovinu, která je hlavní obytnou místností domu, postavili obdélný objekt s 20 metrů širokým průčelím a hloubkou 36 metrů.

V prvních dvanácti metrech vyhloubili dvě patra v pevné skále, kam umístili vlastní obytný prostor. Dům je poctou římské architektuře a je inspirován akropolí z kamene. Cílem bylo vytvořit „temenos“, posvátný uzavřený prostor, kde se podle mytologie setkávají lidé a bohové. Tvar stavby je ale praktický. Na obnažené kamenné plošině obyvatele obklopují tři stěny a chrání je před převládajícími silnými větry.

Vstup do domu je hodně netradiční

Do domu se vstupuje z horní plošiny, kdy člověk po schodech jakoby klesá do příkopu, který ve skutečnosti vede k hlavním vchodovým dveřím. Interiéru, včetně koupelny i kuchyně, vládne bílá barva a minimalistický design s prvky funkcionalismu. Úložné prostory jsou perfektně skryté, a věci tak neruší dojem ze stavby. Díky tomu plně vyniká výhled na širý oceán i půvab kamenného obkladu a interiér působí neobyčejně vzdušným a světlým dojmem.

V přízemí (nejspodnějším patře) se nachází šestice oddělených obytných prostor s vlastní koupelnou a toaletou.

Nechte se okouzlit padesátkou nejlepších staveb v Grand Prix architektů

Lifestyle

Související články

Výběr článků

Načítám