Hlavní obsah

Čtveřice dobrodruhů jako první na světě sjela řeku v neprobádané oblasti Surinamu

Britové Ash Dykes, Matthew Wallace, Jacob Hudson a Nizozemec Dick Lock jako první na světě sjeli od pramene až k ústí řeku Coppename v Surinamu v Jižní Americe. Předtím rovněž vystoupali na nejvyšší horu v zemi Julianatop v nejrychlejším týmovém čase. Celá výprava trvala 37 dní, během nichž nepotkali žádného člověka.

Foto: Profimedia.cz

Skupinka dobrodruhů u pramene řeky Coppename

Článek

Skupinka dobrodruhů se v neprobádané oblasti Amazonie nechala vysadit helikoptérou, aby zkusila nalézt pramen řeky Coppename, což se jí nakonec podařilo.

Následně čtveřice vystoupala na vrchol Julianatopu (1280 metrů), přičemž výstup jí trval pět dní, osm hodin a 35 minut. Podle Guinnessovy knihy rekordů jde o nejrychlejší týmový výstup na tuto horu. Čas vypovídá o náročnosti terénu.

Po sestupu se už na kajacích vydali vstříc ústí řeky Coppename u Atlantského oceánu, vzdálenému zhruba 600 kilometrů od pramene. Celá výprava jim trvala 37 dní, během nichž se museli vypořádat s celou řadou překážek.

Francouz překonal rekord v hrůzu nahánějící disciplíně. Video zachytilo jeho „smrtící skok“

Lifestyle
Foto: Profimedia.cz

Čtveřice si sáhla na dno, odměnou jí byla nádherná nedotčená příroda.

Dykes po cestě přišel o tři nehty na nohou, Wallacea bodl štír, a jejich táborem se dokonce potuloval jaguár. Velkým problémem byl rovněž hmyz, především mravenci, vosy, včely a klíšťata. Jedli, co ulovili, včetně piraní či rejnoků.

Džungle ve stavu jako před tisíci lety

„Bylo to neuvěřitelně obtížné, od tahání 50kilových kajaků proti proudu, prodírání se džunglí, přičemž někdy jsme ušli jen 600 metrů za den! Bodnutí, kousnutí, infekce, dehydratace, spánková deprivace, hladovění, vyčerpání z horka a za více než měsíc ani stopa po lidech,“ řekl Ash Dykes po dokončení výzvy.

„Zdivočeli jsme, adaptovali se, přežili a libovali jsme si v jednom z nejobtížnějších prostředí na planetě, abychom dosáhli toho, o čem mnozí říkali, že je nemožné,“ dodal britský dobrodruh k výkonu, který Guinnessova kniha rekordů posvětila jako „první na světě“.

„Surinam je nádherná země, kterou z 93 % pokrývá džungle a má spoustu neuvěřitelných divokých zvířat, z nichž mnohá nikdy neviděla člověka. Zažít džungli ve stavu, ve kterém byla před tisíci lety, kdy se zde už potulovali domorodci, je velmi speciální a doufáme, že to tak zůstane po tisíce dalších let,“ uvedl Dykes na sociálních sítích.

Za 19 dní zdolal 82 čtyřtisícových alpských vrcholů. Bez pomoci motorového vozidla

Lifestyle

Výběr článků

Načítám