Hlavní obsah

Chtěl být strojvedoucím, ale zdraví mu to nedovolilo. Dal se na farmaření a má ekofarmu roku

Bydlel v Hanušovicích na Šumpersku kousek od kolejí a vlaky, které kolem jezdily, ho fascinovaly. Snil o tom, že jednou bude strojvedoucím. Přihlásil se na střední železniční školu, ale ze zdravotních důvodů se tam nedostal. František Winter proto přemýšlel, jak v životě dál. Měl rád i přírodu a v okolí Hanušovic je jí dost, tak se dal na zemědělství.

Foto: Petr Marek, Novinky

František Winter na pastvinách ve Vysokých Žibřidovicích

Článek

V rámci oboru prošel téměř vším. Dnes má rodinnou farmu Statek Winter ve Vysokých Žibřidovicích v Jeseníkách, zaměřenou na chov skotu, a ta se letos stala ekofarmou roku.

„Že se zemědělství stane mým osudem, mi asi bylo do vínku dáno. Děda měl statek v nedaleké Dolní Moravě, takže zemědělské kořeny mám,“ říká Winter a jedním dechem přidává malou příhodu. „Kdysi, měl jsem snad jen pět roků, jsme měli v hanušovickém kulturáku recitál pro maminky. Každé z dětí mohlo tehdy říct tři čtyři věty. A na mě vyšlo následující: Až já budu velký, jako jsem teď malý, bude ze mě sedlák v práci dokonalý. To byl možná ten impuls, co mě k zemědělství dostal,“ směje se farmář.

Zootechnik i agronom

Po skončení zemědělské školy v Šumperku v roce 1979 nastoupil ve Vysokých Žibřidovicích na Státní statek Hanušovice. „Ráno a večer jsem dělal zootechnika, přes den agronoma. To byla skvělá životní zkušenost,“ konstatuje. Statek postupně prošel celý až na jedno středisko a v roce 1993 se spojil s kamarádem a zprivatizovali dva závody.

Foto: PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců

Pastviny ve Vysokých Žibřidovicích

„Začínali jsme na 2500 tisíc hektarech s plnou rostlinnou i živočišnou výrobou, dojili jsme, měli jsme 499 kusů krav a téměř 170 lidí. Bez dotací, bez peněz, vklad byl od každého jen deset tisíc korun. Bylo to složité období, drsná realita,“ přiznává.

Práce mi dává smysl. Baví mě, i když se leckdy musím hecnout, říká farmářka

Móda a kosmetika

Brzy pochopili, že takto hospodařit je neudržitelné. Vše propočítali a rostlinou výrobu utlumovali. „Dělat ji ve výšce 600 metrů a výš, výnosy byly nízké, nešlo. Zatravňovali jsme, co se dalo. Mlékárny neplatily, jak bylo třeba. Pomohla nám jedna banka, jediná, co se k nám chovala fér. Zdědili jsme i dluhy po státním statku,“ pokračuje.

V roce 1998 prvních tisíc hektarů převedli do ekologického zemědělství. O 11 let později se pak s partnerem dohodl na rozdělení firmy. Založil Statek Winter a zapojil do podnikání mladší ze dvou dcer a jejího manžela. Starší je státní úřednicí a syn měl tehdy teprve osm. Věřím ale, že časem v tom se mnou pojedou všichni tři. Mladí mají jiný rozhled, drajv, nové době rozumí lépe. Já mám zase zkušenosti,“ zdůrazňuje.

Foto: Petr Marek, Novinky

František Winter, ač zemědělec, spoustu času tráví i v kanceláři.

Nyní na rozsáhlých horských loukách na úpatí Jeseníků a Orlických hor chovají 280 kusů skotu. Krmivo pro zvířata si na statku pěstují sami. O jeho chod se stará devět zaměstnanců, kteří hospodaří na 417 hektarech půdy. Farma disponuje i vlastní certifikovanou porážkou a bourárnou a nabízí i zemědělské služby.

„Naše maso necháváme zrát minimálně třicet dnů, zvířata žijí celoročně na horských loukách, jsou chována s ohledem na svou celkovou pohodu. Všechny tyto faktory společně přispívají k tomu, že takto produkované maso je pak křehčí, šťavnatější a chuťově kvalitnější,“ popisuje Winter. Většina jeho odběratelů pochází z regionu.

„Odpovídá to filozofii značky, kdy místní obyvatelé nakupují místní produkci, což nejen pomáhá regionu z hlediska ekonomického, ale má to také pozitivní ekologický dopad,“ tvrdí.

Foto: PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců

Farma má i vlastní bourárnu.

Poptávka po hovězím mase podle něj pomalu roste. „Zajímavou cílovou skupinou jsou pro nás nově děti ve školních stravovnách. Díky projektu Od vidlí po vidličku jsme začali zavážet některé školní jídelny. Máme tak možnost vychovávat v rámci filozofie podpory lokální produkce budoucí zodpovědné spotřebitele,“ pochvaluje si Winter spolupráci se školami, kterou považuje za důležitou a smysluplnou, přestože z finančního hlediska tak výhodná není.

Foto: Petr Marek, Novinky

Skot na pastvinách ve vysokých Žibřidovicích

Maso ze Statku Winter mohou lidé ochutnat v restauracích, aktuálně například v Šumperku nebo Zlíně. A statek umožňuje i objednání masa elektronicky prostřednictvím poptávkového systému. Maso však prozatím neposílá po Česku, zájemci si pro něj musí přijet přímo na farmu ve Vysokých Žibřidovicích nebo na další dvě místa nedaleko.

Ceny si váží, pro ekologii žije

Cenu pro Nejlepší ekofarmu roku uděluje Svaz ekologických zemědělců PRO BIO a nadační fond Bartákův hrnec. „Nesmírně si jí vážím. Pro ekologii žiji. Jsem rád, že existuje tato forma hospodaření. Nemáme jinou variantu. Pokud si to pokazíme teď, mladé generaci nebudeme mít co předat,“ je přesvědčen.

Ocenění mu bude předáno v rámci akce Dne otevřených faremních vrat přímo na Statku Winter ve Vysokých Žibřidovicích. Podívat se tam bude moci kdokoliv. Akce se uskuteční 29. června. Program začne v 10 dopoledne a potrvá do 17 hodin. Pro návštěvníky budou připraveny mj. komentované prohlídky, pokrmy z bio vyzrálého hovězího masa, farmářský trh s bio produkcí a ukázky zemědělské techniky.

Z korporátu k výrobě unikátních hraček pro děti. Inspiraci našel Čech v Anglii

Lifestyle
Související témata:
Vysoké Žibřidovice
František Winter

Výběr článků

Načítám