Hlavní obsah

Chatu u Lipna je díky okenicím možné proměňovat podle potřeby světla v interiéru

Na lehce svažitém pozemku v přímé blízkosti vodní nádrže Lipno vznikla stavba s venkovskou siluetou, ale ve velmi soudobém provedení. Dominuje jí tmavá barva a výrazné okenice. Když se zavřou, nabízí dům úplné soukromí.

Foto: Archiv soutěže Česká cena za architekturu, Filip Šlapal

Stavbu nalezneme na Lipně v Jihočeském kraji.

Článek

Architekt Jan Gabriel a jeho spolupracovnice Eva Svobodová ze studia Artikul architekti navrhli v Jihočeském kraji zdařilou stavbu, která dobře zapadá do okolního přírodního prostředí.

Její umístění na mírně svažité parcele je zvoleno tak, aby byl z hlavního obytného prostoru výhled na vodní hladinu. To je rozhodně jeden z velkých z benefitů tohoto domu, který se architektům podařilo vyzdvihnout.

Dům svým tvarem připomíná tradiční venkovské stavby a odkazuje na typologii původních šumavských chalup. Černá fasáda z opalovaného modřínu kontrastuje se světlým interiérem kompletně vyrobeným ze smrkové biodesky. Vnitřek stavby rozjasňuje použití světle modré barvy, která prostoru dodává na zajímavosti.

Nechybí ani krytá terasa

Dřevostavba je založena na výrazné kamenné platformě, která objekt ze tří stran lemuje a vytváří krytou i nekrytou terasu. Dispozice přízemí stavby je navržena jako otevřený vzdušný prostor propojený s exteriérem, který je ve své hlavní části převýšený až k hřebeni střechy. V podkroví se nacházejí dvě ložnice a galerie. Pro pocit bezpečí a soukromí jsou v přízemí navržené pohyblivé posuvné dřevěné okenice. Přírodě blízké zahradě pak vévodí vzrostlý dub bahenní.

Stavba patří mezi letošní přihlášená díla do soutěže Česká cena za architekturu.

Zahradní pavilon v Praze poskytuje klidný prostor pro četbu knih

Lifestyle
Související témata:
ARTIKUL architekti
Jan Gabriel (architekt)

Související články

Výběr článků

Načítám