Hlavní obsah

Cestuje v dodávce po Evropě a každý den běží v jiné zemi maraton

Mike Humphreys z Velké Británie se rozhodl podstoupit největší výzvu ve svém životě a ve 30 po sobě jdoucích dnech uběhnout 30 maratonů, z nichž každý bude v jiné zemi. Rozhodl se tak poté, co dva jeho kamarádi onemocněli amyotrofickou laterální sklerózou (ALS). Svým výkonem chce o chorobě zvýšit povědomí a získat finanční prostředky na výzkum.

Brit běží 30 maratonů během 30 dnů v různých evropských státechVideo: Reuters

Článek

Když Humphreys dokončil minulý pátek maraton v Barceloně, naskočil do své dodávky, rychle se osprchoval a jel do 200 kilometrů vzdálené Andorry, kde následující den běžel další maraton. A to byl teprve začátek 30 dní dlouhé výzvy, kterou plánuje dokončit 2. listopadu v anglickém Hullu.

Při výzvě, která po Andoře pokračovala přes Francii a Monako do Itálie, shromažďuje finanční prostředky na pomoc lidem s amyotrofickou laterální sklerózou, což je neurodegenerativní onemocnění motorických neuronů mozku a míchy, způsobující degeneraci a ztrátu mozkových a spinálních motoneuronů.

Aktuálně neexistuje žádný lék, který by nemoc zcela vyléčil, ale existují léčebné možnosti, které mohou zpomalit průběh nemoci a zmírnit symptomy.

Za 19 dní zdolal 82 čtyřtisícových alpských vrcholů. Bez pomoci motorového vozidla

Lifestyle

Třeba se léčba ukrývá za rohem

Třiatřicetiletý Brit přišel kvůli ALS před šesti lety o dobrého přítele a nyní s ní bojuje jeho další kamarád. „Je to hrozná nemoc. Vidět svého přítele Craiga s ALS je srdcervoucí. Cítil jsem se bezmocný, a tak jsem se s tím rozhodl něco dělat. Doufám, že pokud zvýším povědomí a získáme více financí, že se třeba najde léčba, která se ukrývá někde za rohem,“ uvedl Humphreys.

Foto: Reuters

Nemá žádný podpůrný tým, dodávkou se přesunuje zcela sám.

Jeho cílem je vybrat 10 tisíc liber (301 tisíc korun), které by rovným dílem rozdělil mezi charitativní organizaci MND Association a rodinu zmíněného kamaráda Craiga Eskretta, jenž nemocí trpí. Částku patrně překoná, dosud se mu podařilo vybrat už 8345 liber (251 tisíc korun).

„Budu upřímný, výzva je šílená. Rodina a nejbližší přátelé mě přemlouvali, abych ji rozdělil do šesti měsíců, zařídil si podpůrný tým atd. Na to ale není čas. Prostě to jdu udělat,“ uzavřel.

Brit je patrně prvním člověkem, který přeběhl celou Afriku

Lifestyle

Výběr článků

Načítám