Hlavní obsah

Český pár se v Austrálii živí hlídáním mazlíčků. Už jsme vozili i psa kabrioletem, říkají

Už dva roky se Adéla Bednářová a Roman Ctibor původem z Teplic věnují tzv. pet sittingu, tedy profesionálnímu hlídání domácích mazlíčků. Aktuálně působí v australském Sydney, služba ale podle nich nabírá na popularitě v mnoha zemích po celém světě, včetně České republiky. Kromě interakce s roztomilými zvířaty je pet sitting prý zajímavý i tím, že nabízí jistou formu cestování a nahlédnutí pod pokličku různých domácností.

Foto: Archiv Adély Bednářové

Hlídání zvířat přináší i řadu zážitků, třeba jízdu kabrioletem.

Článek

Můžete ve zkratce popsat, co to je pet sitting?

Pro každého majitele zvířátka, který plánuje nějakou cestu, ať už za prací, nebo rekreací, je velmi důležité zajistit péči o své domácí mazlíčky. Právě zde vstupuje do hry služba zvaná pet sitting, která nabízí ideální řešení pro majitele zvířat, kteří nechtějí své miláčky nechávat o samotě nebo v cizím prostředí.

Existují dvě varianty. Buď majitelé přivezou svého mazlíčka k vám domů, kde se o něj staráte do jejich návratu. Častější a stále oblíbenější variantou je však tzv. house sitting, kdy se přestěhujete do domu majitelů a pečujete o mazlíčka v jeho známém prostředí. Tento přístup zajišťuje nejen komfort a pohodu zvířete, ale také bezpečnost a údržbu domu během nepřítomnosti majitelů.

Je pet sitting placený, nebo jde povětšinou o službu, za kterou lidé nabízejí výměnou bydlení?

Obě možnosti jsou běžné. Někteří lidé preferují výměnu ubytování a s tím spojené náklady za péči o jejich mazlíčka a domov.

Hlídači domácích mazlíčků. Práce, která baví, ale rozhodně není pro každého

Móda a kosmetika

Na druhé straně jsou lidé, kteří upřednostňují profesionální a zkušené house sittery, a ti za službu požadují finanční odměnu. Díky tomu si majitelé mohou být jisti, že jejich zvíře je v rukou odborníka, což jim umožňuje klást vyšší nároky na péči o domácí mazlíčky, stejně jako na zajištění bezpečnosti a údržby jejich domova.

Foto: Archiv Adély Bednářové

Adéla Bednářová a Roman Ctibor se pet sittingu věnují už dva roky.

Jak dlouho obvykle zvířata hlídáte? Předpokládám, že jde o dny, maximálně týdny…

Z naší zkušenosti se délka hlídání pohybuje od několika dní až po několik měsíců. Avšak víme, že existují i příležitosti, kdy lidé hledají house sittery na delší období, například od půl roku a více. My osobně však preferujeme období od dvou týdnů do několika měsíců. Tato doba nám poskytuje dostatek času navázat s mazlíčky hlubší vztah, společně poznávat okolí, prozkoumávat místní přírodu a objevovat lokální kavárny.

Netrhá vám pak srdce, když zvíře opouštíte?

Zvířata nám samozřejmě vždycky přirostou k srdci. Vztah se zvířetem se postupně vyvíjí. Například u pejsků často vidíte, že první den si drží trochu odstup a neustále vás zkoumají. Třicátý den se od vás nehnou ani na krok, ukazují vám své bříško, podělí se s vámi o své nejcennější hračky a jasně dávají najevo, že jste se stali váženým členem jejich smečky.

Každý nový mazlíček, každý nový domov nám přináší unikátní skladbu zkušeností a zážitků.

Pro zvíře je to samozřejmě změna, dle našeho názoru se ale díky domácímu prostředí jedná o šetrnější variantu než například psí hotel. A ano, když se hlídání blíží ke konci, začínáme vždy pociťovat smutek. Sentimentálně zvyšujeme dávky mazlení, abychom si užili poslední společné chvíle.

Když se majitelé vrátí domů, zvířata jsou samozřejmě štěstím bez sebe a je krásné sledovat jejich vítací tanec. Je příjemné, že ani my nejsme zapomenuti, a když se znovu setkáme, například v parku nebo při opakovaném hlídání, radostně a hlasitě nás vítají.

S ohledem na spíše krátkodobé úvazky se musíte relativně často stěhovat. Je takový způsob života náročný?

Upřímně, takto nad tím nepřemýšlíme. Od roku 2018 jsme na cestách – cestovali jsme po Asii, Novém Zélandu a nyní jsme v Austrálii. Jsme zvyklí být neustále v pohybu a naopak nás pohání radost z objevování nových míst. Pet sitting vnímáme jako další zajímavou formu cestování. Potkáváme spousty inspirativních lidí, kteří nám neustále přinášejí nové perspektivy. Dostaneme se na místa, která by nás jinak ani nenapadla navštívit, a díky tomu objevujeme skryté poklady různých lokalit. Každý nový mazlíček, každý nový domov nám přináší unikátní skladbu zkušeností a zážitků.

Foto: Archiv Adély Bednářové

Okolí Sydney nabízí při venčení psů nádherné scenérie.

Předpokládám tedy, že dobrý pet sitter musí dobře plánovat…

Je pravda, že tento životní styl vyžaduje nutnou dávku organizace, zodpovědnosti a v nouzových případech schopnost improvizace. Musíme plánovat dopředu, aby vše probíhalo hladce, a být připraveni řešit neočekávané situace, které mohou nastat. Tyto dovednosti jsou však užitečné nejen při pet sittingu, ale i při běžném cestování, kdy je často nutné řešit změny v plánech, problémy s dopravou nebo jiné nečekané události. Flexibilita a schopnost adaptace nám umožňují si pet sitting i cestování plně užívat a zvládat různé výzvy, které s sebou tento životní styl přináší.

Kromě častého stěhování a cestování nahlédnete pod pokličku mnohých domácností. Je zajímavé vidět jejich různorodost?

Ano, rozhodně. To je další věc, kterou na tom milujeme. Každá domácnost a lokalita mají svá specifika a díky pet sittingu máme šanci zjistit, jaké to je žít třeba v centru města, na okraji australské buše nebo rovnou na slunečné pláži. Každý domov je unikátní a je fascinující vidět, jak pro každého znamená ideál domova něco jiného. Už jen pohled do knihovny může o člověku mnoho napovědět.

Pet sitting nabírá na popularitě v mnoha zemích po celém světě, v podstatě všude, kde jsou domácí mazlíčci běžnou součástí rodinného života.

Co místo, to jiná energie, jiný designový styl a naprosto odlišný způsob života. Často nás ohromí kombinace vybavení, barev a umění, která by nás ani ve snu nenapadla. Každý dům je plný překvapení a inspirace a poskytuje nový pohled na to, jak se dá žít a co může být pěkné, pohodlné nebo praktické. Tato různorodost nás neustále obohacuje o nové nápady na ideální bydlení, až se jednou rozhodneme s cestováním na plný úvazek skončit.

Ve kterých zemích je pet sitting populární a kde jste si jej už vyzkoušeli?

Většinu zkušeností máme z Austrálie a něco málo pak z Nového Zélandu. Pet sitting nabírá na popularitě v mnoha zemích po celém světě, v podstatě všude, kde jsou domácí mazlíčci běžnou součástí rodinného života. Kdybychom měli vyjmenovat několik států, určitě bychom zmínili Spojené státy, Kanadu, Austrálii, Nový Zéland a z Evropy například Španělsko, Portugalsko, Francii či Nizozemsko, kde jsou dobře rozvinuté petsittingové platformy, přes které lidé tuto službu vyhledávají.

Foto: Archiv Adély Bednářové

Díky pet sittingu člověk nahlédne pod pokličku mnohých domácností.

Nicméně ani mnohé asijské země nejsou pozadu. Jde především o expaty žijící v Singapuru, Thajsku a indonéském ostrově Bali. Po těchto místech začínáme pomalu pokukovat jako po naší další destinaci po skončení dobrodružství v Austrálii. Bez nadsázky lze říci, že po krátkém hledání lze najít pet sitting téměř po celém světě.

Foto: Archiv Adély Bednářové

„Různorodost domácností nás neustále obohacuje o nové nápady na ideální bydlení, až se jednou rozhodneme s cestováním na plný úvazek skončit,“ říká český pár.

Jak je na tom v tomto ohledu Česká republika? Pokud se nemýlím, populárnější jsou u nás spíše psí hotely…

Máte pravdu, řekli bychom, že v České republice jsou psí hotely stále zavedenější a známější variantou. Avšak i u nás doma se rozšiřuje povědomí o této zajímavé alternativě, která umožňuje zvířátkům zůstat ve svém známém prostředí, kde se cítí pohodlně a bezpečně. Na zahraničních serverech, které sledujeme, registrujeme stále více nabídek z Čech, kde lidé hledají pet sittery pro své mazlíčky a domovy. Tipujeme, že tyto průkopníky spojuje láska ke zvířatům a cestování, a proto jsou pet sittingu otevření.

Mají majitelé zvířat v různých zemích svá specifika v přístupu ke svým mazlíčkům?

Vzhledem k tomu, že pocházíme z České republiky a naše zkušenosti jsou převážně z Austrálie a Nového Zélandu, můžeme nabídnout objektivní srovnání těchto zemí. Přesto však není snadné odpovědi generalizovat. Obecně lze říci, že požadavky na péči ovlivňují klimatické podmínky. Například v Austrálii vám každý řekne, abyste se vyhnuli polednímu venčení na silném slunci. Navíc každý majitel má své vlastní představy o správném přístupu k výchově a péči o zvířata.

Jeden z našich zvířecích klientů je papoušek, který má před spaním rád, když se mu zazpívá jeho oblíbená píseň „You Are My Sunshine“.

Často to závisí na lokalitě, kde žijí. Zjistili jsme, že lidé z velkých měst, jako je Sydney, mají tendenci své mazlíčky více rozmazlovat a dopřávat jim nadstandardní služby, o kterých by si Alík z české vesnice mohl nechat jen zdát.

Naopak majitelé zvířat žijící v odlehlejších částech a blízko přírody tyto služby považují za úsměvné a preferují tradičnější přístup ke zvířatům. Rozdíly najdete i v tak základních věcech, jako je doprava. V Sydney má pejsek většinou v autě svůj speciální pelíšek se svou oblíbenou hračkou a nechává se ovívat klimatizací, zatímco pes na Novém Zélandu nemá problém jet na otevřené korbě nákladního vozidla i při nízkých teplotách a vesele si při tom poštěkávat na ostatní pejsky v okolí.

Polidšťování domácích mazlíčků není dobré pro zvířata ani jejich majitele

Lifestyle

Podělíte se s nějakými nestandardními či úsměvnými požadavky, které po vás klienti chtěli?

Pár takových bylo, ale vesměs všechny jen poukazovaly, jak moc majitelům na svých mazlíčcích záleží. Například jeden z našich zvířecích klientů je papoušek, který má před spaním rád, když se mu zazpívá jeho oblíbená píseň „You Are My Sunshine“. Také má svůj speciální průhledný batoh, ve kterém ho můžete nosit na procházku do města nebo na pláž.

Foto: Archiv Adély Bednářové

Nejčastěji se tzv. pet sitter stará o psy, výjimkou ale nejsou ani jiná zvířata.

Jednou jsme od klientky dostali k dispozici kabriolet, aby si pejsek mohl užívat cestu do svého oblíbeného psího parku. Byl na něj zvyklý a vyloženě si užíval výhledy ze sedačky. Jeho majitelka navíc nechtěla, abychom si ušpinili naše vlastní auto.

Jako další mě napadá, že jsem s pejskem každý den jezdila na pláž Uberem, který platili jeho majitelé, protože Roman odjel na pár dní mimo město s naším autem a majitelé nechtěli, aby pejsek měnil svoji rutinu a nestýskalo se mu po pláži. Relativně častá věc je, že spousta majitelů si také přeje, aby zvířátka měla zapnutou TV, když jsou sama doma, někteří mazlíčci mají i oblíbený program.

Už jste se dostali do situace, kdy vám nějaké požadavky byly proti srsti a zkrátka je neplnili?

Proti srsti úplně ne, ale pravda je, že se nám například příliš nezamlouvala představa ranní procházky pro kávu s papouškem v průhledném batohu a tuto aktivitu jsme vynechali. Další, co můžeme zmínit, je pohovor s potenciální klientkou, starší paní, která požadovala, aby pejsek nebyl doma sám déle než hodinu. Tento pet sitting jsme nakonec nepřijali, protože i takový nákup potravin by byl stresující, a zároveň nechceme slibovat klientům věci, které bychom neplnili.

Některé kavárny v Sydney nabízejí tzv. „puppyccino,“ což je malé množství napěněného mléka v kelímku pro pejsky.

Aktuálně působíte v australském Sydney. Jsou u protinožců domácí mazlíčci populární?

Ano, domácí mazlíčci jsou v Austrálii velmi populární a tento trend stále roste. Nedávno jsme četli článek, podle kterého dvě třetiny australských domácností vlastní alespoň jedno zvíře, a v Sydney je tento podíl dokonce vyšší. To jsou opravdu úžasná čísla, která odrážejí, jak jsou zvířata v australské společnosti vnímána.

Jistý Čech, Martin Fukal, na Novém Zélandu provozuje firmu na přípravu psích dortů. Existují i v Austrálii podobné služby pro chlupaté mazlíčky?

S Martinem se shodou okolností známe. Kromě speciálních psích parků a pláží, kde si psi mohou užívat volného pohybu bez vodítka, konkrétně v Sydney, naleznete mnoho kaváren se speciálními čekacími zónami s háčky na vodítka a miskami s vodou. Tam psi mohou čekat, zatímco si jejich majitelé objednávají kávu. Tyto kavárny často nabízejí také „puppyccino“, což je malé množství napěněného mléka v kelímku pro pejsky. Dokonce i některé posilovny v Sydney jsou přátelské ke zvířatům, nabídnou pamlsky a pelíšky, kde mohou psi čekat, než si jejich majitelé zacvičí.

Foto: Archiv Adély Bednářové

Papoušek si užívá imitaci deštného pralesa v letních parných dnech.

Foto: Archiv Adély Bednářové

Zvířecí mazlíčci jsou v Austrálii velmi populární.

Mezi další oblíbené služby v Sydney patří psí školky, kam majitelé vedou své psy, když jdou do práce, nebo je zaměstnanci školky vyzvedávají přímo z domova. Mobilní psí kadeřníci, psí taxi a pořádání večírků a oslav pro psy jsou dalšími příklady luxusních služeb, které zdejší psi mohou využívat. Hádáme, že takový luxus si užívá jen málokterý český hafan.

Čech na Novém Zélandu peče dorty pro psy. Ještě žádný oslavenec neohrnul nos, směje se

Lifestyle

Předpokládám, že nejčastěji hlídáte psy a kočky, zmínili jste i papouška. Přece jenom, starali jste se už i o nějaká jiná zvířata?

Nejčastěji se jedná o psy, zatímco kočky jsou na druhém místě. Máme však zkušenosti i s papoušky, králíčky, slepicemi a rybičkami. Když slyšíme slovo „rybičky“, okamžitě si vybavíme vzpomínku na Roba a Eriku. Rob byl vášnivý akvarista, který se specializoval na chov tropických rybiček, a pet sitting u něj zahrnoval péči o obrovské 1400litrové akvárium s 200 rybkami. V sousední místnosti měl zhruba dalších 400 rybek ve 20 menších akváriích, kde se věnoval jejich množení.

Naše povinnosti však tímto nekončily; po domě byly rozmístěny desítky tropických rostlin, některé z nich masožravé, a japonskou zahradu zdobilo několik bonsají. Každá rostlina vyžadovala jinou vlhkost a frekvenci zalévání. A nesmíme zapomenout na dva pejsky, kteří také byli součástí domácnosti. Předání všech instrukcí si vyžádalo dvě schůzky, během kterých jsme si dali oběd a postupně vstřebávali všechny postupy. I přesto, že jsme se ze začátku trochu obávali, tak ve finále na tuto obohacující zkušenost velmi rádi vzpomínáme.

Pokud rozhovor čte někdo, koho by pet sitting zaujal, jak by měl v případě hledání klientů postupovat? Je potřeba splnit určitá kritéria?

Doporučujeme si nejprve najít několik článků a videí na toto téma, aby si člověk udělal představu a zjistil, zda ho tento životní styl opravdu zajímá. Pokud zjistí, že ho láká společnost zvířat, setkávání s novými lidmi a cestování, můžete začít podnikat kroky k prvnímu úspěšnému pet sittingu.

Pro zdrženlivější je ideální začít s hlídáním domácích mazlíčků svých přátel a známých. Pro odvážnější, kteří touží po akci, je možné se rovnou zaregistrovat na mezinárodních stránkách, jako je třeba TrustedHousesitters, nebo si vybrat destinaci a prozkoumat lokální stránky, které obvykle nabízejí bohatší možnosti pro danou oblast než mezinárodní platformy. Například v Austrálii dobře funguje platforma Aussie House Sitters.

Hádám, že velmi důležité jsou i reference od bývalých klientů…

Je to tak, člověk se musí na daných platformách zaregistrovat a projít bezpečnostním ověřením, jako je nahrání osobních dokumentů nebo výpisu z trestního rejstříku. I přesto obecně platí, že najít první house sitting je nejtěžší, protože vám chybí reference od předchozích majitelů. Získané reference vám pak ale usnadní další hledání a dobré hodnocení může dokonce přinést samovolné nabídky přímo od majitelů.

Nejčastěji hlídáme psy a kočky. Zkušenosti ale máme i s papoušky, králíčky, slepicemi a rybičkami.

Zdůraznili bychom pak i důležitost osobních nebo video schůzek před každým sittingem. Setkání s majiteli, seznámení se se zvířaty a prostředím, kde budete potenciálně žít, je klíčové pro získání správného pocitu při rozhodování o nabídce. My osobně přijímáme nabídky pouze od lidí, se kterými se cítíme na stejné vlně. Chceme předem vidět mazlíčka i dům a podrobně procházíme podmínky, požadavky a případnou odměnu za pet sitting. Je potřeba důvěřovat svým vnitřním pocitům, čímž minimalizujete riziko nepříjemných zkušeností.

Plánujete se pet sittingu věnovat i do budoucna?

Ano, dokud nás to bude naplňovat, budeme se pet sittingu více či méně věnovat. Aktuálně jsme do této činnosti zapálení a neustále přemýšlíme, jak zlepšovat naše služby v rámci našeho projektu Bohominding a posouvat je i za hranice pet sittingu. Pracujeme na našich webových stránkách a sociálních sítích, které nám umožňují rozšíření našich služeb. Začali jsme poskytovat také psí procházky a převoz mazlíčků a začínáme plánovat strategie pro vytvoření produktů, které budou k dispozici k zakoupení online. To je však zatím hudbou budoucnosti.

Cestují po celém světě, aby se starali o domácí mazlíčky

Cestování

Výběr článků

Načítám