Hlavní obsah

České nemocniční lůžko zaujalo designem, pečující a nemocní však oceňují spíše funkčnost

Slaný

V tuzemských nemocnicích se jich nachází přes tisíc kusů. Nemocniční lůžko zvané Essenza 300 LT od českého výrobce uspělo v letošních evropských designérských cenách. Porotu zaujal průmyslový design, který nejen dobře vypadá na pohled, ale také ulehčuje zdravotním sestrám často namáhavou práci. Co všechno postel umí, natočily Novinky na kameru.

Zdravotnické lůžko vyhrálo v evropské soutěžiVideo: Michaela Bartošová, Novinky

Článek

Pro laika je to na pohled běžné lůžko, které zná z nemocnice. Jenomže tohle konkrétní toho umí opravdu spoustu. „Lůžko má především pomáhat sestrám v jejich náročném výkonu, a proto jsme ho nadesignovali s funkcemi, které jejich práci ulehčují, ať už po ergonomické stránce, nebo po stránce bezpečnosti pro pacienta,“ vysvětluje zástupce výrobce Daniel Cejnar.

Jedním z největších přínosů je možnost náklonu lůžka na stranu. Funkce je dnes využívaná v intenzivní péči, v té standardní, pro kterou je Essenza určená, se však u lůžek běžně nevidí.

„Sestry toho využívají především při polohování ležícího pacienta, aby redukovaly pravděpodobnost výskytu dekubitů (proleženin - pozn. red.). Když sestra otáčí pacienta, využije laterální náklon a gravitaci, ten pacient se vlastně přetočí sám. To znamená, že je to kontrolované otáčení s tím, že sestra nemusí vynakládat skoro žádné úsilí,“ přibližuje jednu z velkých výhod postele.

Foto: Novinky

Lůžko má především ulehčit práci sestrám.

Flexibilně se dá pracovat i s její výškou. „Jsme schopní se dostat do výšky 25 cm, na naprosté minimum. Redukujeme tak následky nějakého nežádoucího pádu, pokud by se vyskytl,“ vysvětluje.

Lůžko unese až 300 kilogramů, podle Cejnara se nosnosti podobných lůžek v současnosti pohybují na maximálně 250 kilogramech. Designováno je však tak, aby se i přes větší váhu pacienta dalo jednoduše ovládat, přesunovat či brzdit. Je navíc možné ho osadit různými postranicemi, které lůžko rámují – plastovými, teleskopickými nebo kovovými.

Sloužit zároveň může také jako mobilizační pomůcka. „To znamená, že na něm využíváme různé mobilizační techniky a pomůcky, které usnadňují pacientovi vstát z postele. Sestra pacienta jen dozoruje a on všechno dělá sám, což mu pomáhá i v tom, že má ze sebe lepší pocit, že například po náročné operaci vstává samostatně,“ vysvětluje Cejnar.

Ke zmiňovaným pomůckám patří třeba podpěry či boční tlačítka, kterými si pacient postel ovládá dle potřeby. „A zdravotnický personál tak má mnohem víc času s pacientem interagovat, komunikovat s ním, zeptat se ho, jaký má den, jak se cítí a co potřebuje,“ myslí si vedoucí.

Foto: Novinky

Náklon na stranu pomáhá s přetáčením pacienta.

V Česku i v jižní Americe

Zájem o produkt, který je dostupný od minulého roku, je především v Evropě, jižní Americe a Asii. Tuzemští pacienti na něj mohou narazit v několika českých nemocnicích. Firma do nich dodala prý již přes tisíc kusů postelí a dohromady jich vyrobila na 13 tisíc.

Smontovat jeden kus v továrně trvá zhruba hodinu a půl a denně jich z montážní linky, která stojí na kraji Slaného na Kladensku, vyjede kolem osmdesáti. Životnost takové postele má být 15 let.

V soutěži DesignEuropa Awards 2024 získala Essenza 300 první místo za průmyslový design v kategorii velkých firem. Celkem letos o cenu soupeřilo přes 800 návrhů ze 33 zemí. Na návrhu vítězného produktu pracoval tým designérů v čele s Ivanem Dlabačem. S tímto vedoucím Ateliéru průmyslového designu VŠUP firma spolupracuje už přes 25 let.

Čtrnáctimilionové spaní. Toto je nejdražší sériově vyráběná postel na světě

Koktejl
Související témata:
Linet

Výběr článků

Načítám