Hlavní obsah

Česká polévka se přiblížila vrcholu žebříčku nejhorších jídel světa. V hlavní roli tvrdý chleba

Na čtvrté místo stovky nejhorších jídel světa podle žebříčku online průvodce TasteAtlas se vyšvihl český pokrm. Je jím chlebová polévka, známá také jako žebračka. Průvodce rovněž oplývá žebříčkem 38 nejhorších českých jídel, mezi nimiž jsou například nudle s mákem, jelito či buchtičky se šodó.

Foto: Profimedia.cz

Ani ztvrdlý chléb se nemusí vyhazovat, český recept je tomu důkazem

Článek

Nelichotivé prvenství (1,5 hvězdičky) drží v pravidelně aktualizovaném žebříčku již nějaký čas finské tmavě hnědé knedlíky s názvem blodpalt. Pokrm, oblíbený především na severu země v Laponsku, se vyrábí z žitné nebo ječné mouky a zvířecí, obvykle sobí, krve.

Na druhém místě je aktuálně islandský hákarl, tedy fermentovaný žralok, a třetí příčku drží španělské bocadillo de sardinas, prostý sendvič se sardinkami z konzervy. Obě jídla mají shodně 1,8 hvězdičky.

Hned za nimi v závěsu (1,9 hvězdičky) je už ale český pokrm, a to chlebová polévka, které se v tuzemsku přezdívá žebrácká či žebračka. Nelichotivé označení si vysloužila tím, že ji v minulosti vařily především chudé rodiny, které našly způsob, jak hodnotně využít i starší a tvrdší chléb.

Nejhorším jídlem na světě bylo vyhlášeno kari s rybími vnitřnostmi. V žebříčku jsou i dva české pokrmy

Lifestyle

„Tato jednoduchá chlebová polévka je tradičním českým pokrmem připravovaným kombinací starého chleba, vody, cibule a koření. Vylepšenější verze jsou občas zahuštěny vejci a mohou obsahovat vývar nebo různé druhy kořenové zeleniny,“ píše se na webu TasteAtlas.

Nejhorší česká jídla

Tam lze rovněž najít žebříček 38 nejhorších českých jídel, přičemž do první pětky se kromě chlebové polévky dostala i rybí polévka, houbový kuba, máslová pomazánka a rýžový nákyp. Na kompletní žebříček se můžete podívat níže.

TasteAtlas je cestovní online průvodce tradičním jídlem, který shromažďuje autentické recepty, recenze potravinových kritiků a výzkumné články o oblíbených ingrediencích a pokrmech.

Do soboty 19. června bylo pro seznam nejhůře hodnocených jídel světa zaznamenáno 328 171 legitimních hodnocení. Portál dle svých webových stránek využívá řadu mechanismů, které rozpoznávají skutečné uživatele a ignorují hodnocení botů či patriotických uživatelů a přidávají vyšší hodnotu recenzím uživatelů, které systém rozpozná jako znalé.

TOP 38 nejhorších českých pokrmů
1. Chlebová polévka
2. Rybí polévka
3. Houbový kuba
4. Máslová pomazánka
5. Rýžový nákyp
6. Jidáše
7. Nudle s mákem
8. Kyselo
9. Jelito
10. Dršťková polévka
11. Utopenci
12. Jitrnice
13. Velikonoční beránek
14. Zeleninová polévka
15. Veka
16. Flíčky se zelím
17. Smaženice
18. Sekaná
19. Kuře na paprice
20. Karbanátky
21. Čočková polévka
22. Mazanec
23. Buchtičky se šodó
24. Hořické trubičky
25. Katův šleh
26. Houska
27. Žemlovka
28. Gulášová polévka
29. Švestkové knedlíky
30. Litá bublanina
31. Makový závin
32. Párek v rohlíku
33. Chlebíčky
34. Bramboračka
35. Krupicová kaše
36. Cibulačka
37. Bramborové šišky s mákem
38. Fazolová polévka
Zdroj: TasteAtlas

Anketa

Vaříte doma chlebovou polévku?
Pravidelně, máme ji rádi.
6,2 %
Čas od času.
13,5 %
To opravdu ne...
80,3 %
Celkem hlasovalo 20673 čtenářů.

Rumfordská polévka: Jídlo chudých, hladových i syčáků

Historie
Související témata:

Výběr článků

Načítám