Článek
Nelichotivé prvenství (1,5 hvězdičky) drží v pravidelně aktualizovaném žebříčku již nějaký čas finské tmavě hnědé knedlíky s názvem blodpalt. Pokrm, oblíbený především na severu země v Laponsku, se vyrábí z žitné nebo ječné mouky a zvířecí, obvykle sobí, krve.
Na druhém místě je aktuálně islandský hákarl, tedy fermentovaný žralok, a třetí příčku drží španělské bocadillo de sardinas, prostý sendvič se sardinkami z konzervy. Obě jídla mají shodně 1,8 hvězdičky.
Hned za nimi v závěsu (1,9 hvězdičky) je už ale český pokrm, a to chlebová polévka, které se v tuzemsku přezdívá žebrácká či žebračka. Nelichotivé označení si vysloužila tím, že ji v minulosti vařily především chudé rodiny, které našly způsob, jak hodnotně využít i starší a tvrdší chléb.
Nejhorším jídlem na světě bylo vyhlášeno kari s rybími vnitřnostmi. V žebříčku jsou i dva české pokrmy
„Tato jednoduchá chlebová polévka je tradičním českým pokrmem připravovaným kombinací starého chleba, vody, cibule a koření. Vylepšenější verze jsou občas zahuštěny vejci a mohou obsahovat vývar nebo různé druhy kořenové zeleniny,“ píše se na webu TasteAtlas.
Nejhorší česká jídla
Tam lze rovněž najít žebříček 38 nejhorších českých jídel, přičemž do první pětky se kromě chlebové polévky dostala i rybí polévka, houbový kuba, máslová pomazánka a rýžový nákyp. Na kompletní žebříček se můžete podívat níže.
TasteAtlas je cestovní online průvodce tradičním jídlem, který shromažďuje autentické recepty, recenze potravinových kritiků a výzkumné články o oblíbených ingrediencích a pokrmech.
Do soboty 19. června bylo pro seznam nejhůře hodnocených jídel světa zaznamenáno 328 171 legitimních hodnocení. Portál dle svých webových stránek využívá řadu mechanismů, které rozpoznávají skutečné uživatele a ignorují hodnocení botů či patriotických uživatelů a přidávají vyšší hodnotu recenzím uživatelů, které systém rozpozná jako znalé.
TOP 38 nejhorších českých pokrmů |
---|
1. Chlebová polévka |
2. Rybí polévka |
3. Houbový kuba |
4. Máslová pomazánka |
5. Rýžový nákyp |
6. Jidáše |
7. Nudle s mákem |
8. Kyselo |
9. Jelito |
10. Dršťková polévka |
11. Utopenci |
12. Jitrnice |
13. Velikonoční beránek |
14. Zeleninová polévka |
15. Veka |
16. Flíčky se zelím |
17. Smaženice |
18. Sekaná |
19. Kuře na paprice |
20. Karbanátky |
21. Čočková polévka |
22. Mazanec |
23. Buchtičky se šodó |
24. Hořické trubičky |
25. Katův šleh |
26. Houska |
27. Žemlovka |
28. Gulášová polévka |
29. Švestkové knedlíky |
30. Litá bublanina |
31. Makový závin |
32. Párek v rohlíku |
33. Chlebíčky |
34. Bramboračka |
35. Krupicová kaše |
36. Cibulačka |
37. Bramborové šišky s mákem |
38. Fazolová polévka |
Zdroj: TasteAtlas |