Hlavní obsah

Češi na olympiádě překvapí ve francouzských trenčkotech

Jak během deseti sekund zaujmout celý svět? Český tým se 26. července 2024 představí při slavnostním zahájení olympijských her v Paříži v odvážné nástupové kolekci od designéra Jana Černého. Hlavní prvek kolekce odkazuje k Francii, detaily připomenou domovinu.

Odhalení nástupové kolekce pro olympiádu 2024Video: Tomáš Fiala

Článek

Černého oslovil ke spolupráci Tomáš Houska z Českého olympijského výboru, když se po udílení hudebních cen Anděl potkali v zákulisí.

Jan Černý patří se svou značkou Jan Société již několik let mezi nejzajímavější mladé designéry na poli české módy. Díky svému originálnímu pohledu na streetwearovou pánskou a genderless módu se stal jedním z nejvyhledávanějších návrhářů.

Jako jeden z mála měl šanci rozvinout svůj talent také v zahraničí na půlroční stáži v pánském ateliéru módního domu Louis Vuitton v Paříži pod taktovkou již zesnulého vizionáře Virgila Abloha. To z něj činilo ideálního kandidáta k vytvoření olympijské kolekce, jež bude představena právě ve Francii.

Národní barvy i české detaily

Česká hrdost zastoupená národními barvami, jež jsou posunuté do temně modré, tlumené červené a krémově bílé, je první linií inspirace Jana Černého. Mezi detaily na oblečení pak nechybí vlajka či nápisy CZE. Ty se objevují také v podobě „razítek“ na plášti ušitém z japonského nylonu, který spojuje Česko s Francií, kde designér působil.

„Nejdůležitější je, aby se v kolekci cítili sportovci dobře a aby zastupovala současný mladý design, který v Česku vzniká. Myslím si, že je extrémně důležité, že můžeme jako malá země zaujmout výrazným, avšak velmi současným a relevantním lookem a upozornit na sebe. Těším se, jak kolekce vyzní v prostředí Paříže – města módy, v porovnání s kolekcemi ostatních zemí. První ohlasy od sportovců, kteří kolekci už viděli, jsou extrémně pozitivní, což mi dává krásný pocit zadostiučinění,“ shrnul smysl kolekce Jan Černý.

Designérem nové české olympijské kolekce se stal Jan Černý

Móda a kosmetika

Trenčkot jako pojítko

Nejvýraznější část kolekce propojuje český baloňák s trenčkotem, ve Francii tak oblíbeným. „Vždy chceme kolekcí pro slavnostní zahájení uctít také pořadatelskou zemi a plášť to jednoznačně splňuje,“ dodal předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval.

Co je trenčkot?

Trenčkot je druh pláště, obvykle vyráběný z odolné bavlny, popelínu, gabardénu, vlny či kůže. Anglický název (doslova kabát do zákopů) indikuje jak jeho vojenskou historii, tak skutečnost, že se jedná o kabát do nepohody. Typickou vlastností je mechanická odolnost tkaniny, nepromokavost, které je dosahováno impregnací příze ještě před jejím zatkáním do látky, a s tím spojená paropropustnost. Délka trenčkotu obvykle dosahuje kolen.

České označení pro trenčkot baloňák vzniklo ze spojení balonový plášť, tedy plášť z balonového hedvábí původně určeného na výrobu balonů.

Plášť zdobí také inkoustově modrý Rorschachův vzor odkazující na dílo grafika a malíře Vladimíra Boudníka, který se narodil v roce 1924, kdy naposled proběhly olympijské hry v Paříži.

Foto: Jakub Zeman

Nástupová kolekce od Jana Černého

Barevné gradienty polo trika a kalhot zase vycházejí z barev historických českých dresů. Na šátku, ponožkách, teniskách a viditelných etiketách je nečekaný hráškově zelený akcent, který záměrně rozbíjí klasičtější červeno-modro-bílou siluetu.

Olympijský outfit také doplňuje amulet z českého skla z dílny značky Lasvit ve tvaru lipového listu, symbolu ochrany a síly potřebné při sportovních výkonech.

Foto: Jakub Zeman

Amulet z českého skla od Lasvitu

Paralympionici: Stejní, ale jiní

Kolekci od Alpine Pro navrženou Janem Černým oblékne také paralympijský tým. „Místo kabátu budou mít naši sportovci kratší bundy, které jsou pro sportovce na vozíku přece jen vhodnější. Zbytek nástupové kolekce je naprosto totožný, paralympionici tak do Paříže pojedou přesně v duchu svého hesla Stejní, ale jiní,“ řekl Zbyněk Sýkora, předseda Českého paralympijského výboru.

„Nejsem na tento styl úplně zvyklý, ale designově je kolekce moc zajímavá, hodně nápaditá a extravagantní, líbí se mi. Pro mě jako pro vozíčkáře je ale nejdůležitější, že perfektně sedí, nic neškrtí a kratší bunda je skvělý nápad,“ zhodnotil kolekci veslař a basketbalista Tomáš Nevěčný.

Foto: Jakub Zeman

Místo trenčkotů budou mít vozíčkáři modré bundy

Anketa

Líbí se vám nová nástupová kolekce?
Ano, nový design působí neotřele a mladistvě
15 %
Líbí se mi, ale minulé kolekce mě zaujaly více
1,3 %
Nelíbí se mi
83,7 %
Celkem hlasovalo 5828 čtenářů.

Návrhář Jan Černý představuje novou značku i kolekci

Móda a kosmetika

Výběr článků

Načítám