Hlavní obsah

Černý horský dům je bezúdržbový a odolá každému počasí

Černý horský dům od architektonického ateliéru Van Stajpen Architecture (Adama Lokajíčka ve spolupráci s Adélou Lokajíčkovou) ve Frýdku-Místku byl navržen pro mladou čtyřčlennou rodinu, jejímž požadavkem bylo vytvořit moderní objekt s důrazem na bezúdržbovost a odolnost stavby vůči klimatickým vlivům.

Foto: Archiv soutěže Česká cena za architekturu

Stavba se nachází ve Frýdku-Místku v Moravskoslezském kraji.

Článek

Snaha aktivně trávit volný čas v okolním prostředí stavby byla hlavním motivem pro vznik tohoto domu. Tvarově je objekt navržen podle klasického místního archetypu. Má sedlovou střechu, jednoduchou hmotu a klasický obdélníkový tvar hlavní části.

Inspirací se staly dřevěné horské stavby

Převládající černá barevnost objektu je inspirována původními horskými dřevěnými stavbami, které bývaly nejčastěji opatřeny dehtovým tmavým nátěrem. Tmavý zrnitý odstín plechu může z dálky evokovat vzhled tradičního opalovaného dřeva. Fasáda je navržena s důrazem na udržitelnost, stálost a je plně recyklovaná.

Foto: Archiv soutěže Česká cena za architekturu

Dům odolává nepřízni horského počasí.

Vertikální hliníkové fasádní pásy navazují v minimalistickém pojetí na střešní rovinu a nabízí bezpečný odvod dešťové vody v soklové části, kde je umístěn specifický detail v podobě liniového zapuštěného žlabu.

Foto: Archiv soutěže Česká cena za architekturu

Pohled shora zachycuje tradiční tvary domu se sedlovou střechou.

Odkaz na blízkost rázovitého průmyslového kraje se na vnějším vzhledu stavby promítá vystouplými cortenovými tvary, jako jsou vikýře, vstupní stříška nebo lemování kolem zdvižně-posuvných dveří. To také zjemňuje celkový surový tmavý vzhled hliníkového pláště.

Foto: Archiv soutěže Česká cena za architekturu

Součástí stavby je i prostorná garáž.

Okenní otvory působí ledabyle, ale jsou určené vnitřní dispozicí. Jsou navržené velmi funkčně. Pokud by se atmosférické srážky dostaly větrem až na výplně otvorů, nepředstavuje to pro bezúdržbová hliníková okna žádný větší problém.

Garážové stání je do domu připojeno v jeho severním rohu kontrastní šedou fasádou v dekoru zdrsněného mikrocementu.

Foto: Archiv soutěže Česká cena za architekturu

Nákresy ilustrují interiérové uspořádání.

Zdánlivou jednoduchost stavby doplňují zdařilé detaily, jako je fasáda bez jediného viditelného vrutu, vykonzolované smaltované zasklení, levitující betonová terasa, zabudované cortenové prvky nebo hromosvod v černé barvě fasády.

Stavba je přihlášena do soutěže Česká cena za architekturu.

Na první pohled plot, na druhý chata. To je působivá stavba v Sušici

Lifestyle
Související témata:
Van Stajpen Architecture

Související články

Výběr článků

Načítám