Hlavní obsah

Bytový dům pro větší množství rodin má na střeše plejádu drobných zahrádek

Stavba s názvem Grow se nachází v kanadském Calgary v provincii Alberta. Obsahuje dvacítku bytových jednotek určených především pro mladé rodiny s dětmi, jež ocení hlavní benefit domu, kterým jsou vlastní zahrádky na střeše domu.

Foto: Turbulent

Při pohledu z výšky jsou dobře vidět jednotlivá pole umístěná na vrchu stavby.

Článek

Inspirativní bytový dům navrhlo architektonické studio MoDA (Modern Office of Design + Architecture), sídlící v Calgary.

Projekt přehodnocuje podobu stávajících typických rezidenčních staveb určených pro rodiny v kanadském městě. Tvarově stavba lehce připomíná kopcovitou zvlněnou krajinu. Její koncept je založen na rozmanitém demografickém a komunitně orientovaném životním stylu.

Tvar stavby je terasovitý, kdy v každé části jsou umístěny jiné prostory určené pro pobyt na čerstvém vzduchu. Díky tomu mají také všechny bytové jednotky dostatek světla i působivé výhledy do okolí. Fasáda stavby zaujme střídáním hliníkové fasády a cedrového obkladu, který bude v průběhu let ještě barevně zvětrávat. Fasádu by později měly také pokrýt vysázené různé druhy popínavých rostlin.

Korunou stavby se stala městská farma s drobnými políčky

Podle titulu Architezer architektura stavby umožňuje provozovat městské zahradnictví ve formě soukromých zahrad, vegetačních střech, včelínů atd. v měřítku dříve neznámém pro život v Calgary.

Projekt nabízí bytová studia o rozloze zhruba 41 metrů čtverečních, byty o rozloze 56 metrů čtverečních a ještě velmi prostorné větší lofty, píší v titulu Icon Magazine.

Na střeše podle titulu Dezeen nalezneme městskou farmu s řadami velkých a objemných květináčů. Obyvatelé mohou na střeše odpočívat a děti pobíhat na dřevěné palubové podlaze.

Cílem architektů bylo vytvořit živé společenské prostředí, které podporuje spontánní interakce mezi obyvateli budovy a nabízí četné příležitosti pro společné zahradničení, procházky se psem nebo jen nadechnutí se čerstvého vzduchu.

Studio MoDA ve svých návrzích často zpochybňuje tradiční představy o bydlení, kde se sociální interakce často omezuje na rychlá setkání obyvatelů na chodbách. Společné prostory tak staví do centra vznikajících architektonických objektů.

Stavba získala řadu ocenění. Tím posledním je místní Cena gubernátora pro rok 2024.

Estonské minidomky jsou jako stvořené k pozorování korun stromů

Lifestyle
Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám