Hlavní obsah

Base jumpeři vylezli bez jištění na 37metrovou stěnu. Následoval seskok a tvrdý dopad

Vysoká na výstup, nízká na seskok. Tak by se dala z pohledu lezců a base jumperů charakterizovat jedna ze světově nejvyšších samostatně stojících horolezeckých stěn v nizozemském Groningenu. Britové Gary Connery a George King se do odvážného kousku přece jenom pustili. Záběry poskytla agentura AP.

Base jump z lezecké stěny v Nizozemsku Video: AP

Článek

Čtyřiadvacetiletý King s pětapadesátiletým Connerym vylezli na groningenskou sedmatřicetimetrovou stěnu s názvem Excalibur minulé úterý bez jištění. Následný seskok s padákem nebyl hladký, King narazil do plotu a Connery přistál na stromě. Oba však vyvázli bez zranění.

Connery stejnou stěnu bez jištění, navíc zcela sám, vylezl už v roce 2018. „Tehdy byl volný sólo výstup na tuhle stěnu mým prvním velkým projektem. Kdyby mi někdo řekl, že ji o šest let později polezu znovu a v rámci base jumpingu z ní budu skákat, nevěřil bych mu,“ uvedl.

Foto: AP

Na vrchol lezecké stěny vylezli bez jištění.

„Ne proto, že bych o tom nesnil, ale proto, že 37 metrů se zdá příliš málo na takový výkon. Ano, na lezeckou stěnu je to vysoko, ale na base jump velmi nízko. Přesto tady stojím, život je plný překvapení,“ dodal Connery.

Jeho mladší kolega King naopak proslul tím, že v roce 2019 v pouhých 19 letech vylezl rovněž bez jištění na londýnský mrakodrap The Shard, s takřka 310 metry nejvyšší budovu Velké Británie. Krátce poté byl zatčen a později odsouzen na šest měsíců za mřížemi.

Foto: AP

Dopad nebyl příjemný, přesto dvojice vyvázla bez zranění.

„Nemohu popřít, že se nedostavil velký strach a úzkost. Byl to bezpochyby neobvyklý výstup s mnoha překážkami, ale měl jsem po svém boku skvělého kolegu a věřil jsem nejen v sebe sama, ale i v náš projekt. Je úžasné, že i ve svých 55 letech mohu stále posouvat své hranice, překonávat obavy a prokazovat velkou duševní sílu,“ uzavřel Connery.

Base jumping je extrémní sport s velkým množstvím zaznamenaných úmrtí. Base je zkratka z anglických slov building (budova), antenna (anténa), span (most) a earth (země či skála), které představují pevné objekty, z nichž base jumpeři nejčastěji skáčou.

Američan zkombinoval dva sporty a předvedl nevídaný akrobatický kousek

Lifestyle

Výběr článků

Načítám