Hlavní obsah

Báchorky o toxické kosmetice. Zamyšlení Lenky Průšové, autorky několika set kosmetických receptur

Právo, Lenka Průšová

Ta paní má dcerku se vzácnou formou alergie. Holčička smí jíst jen zcela čerstvé potraviny. Rybu si může dát nejpozději hodinu poté, co uvízla v síti. Všechno se musí vařit doma. Okolí rodinu lituje. Její máma se ale litovat nemůže. Musí to zvládnout. Jako vždycky. Kromě jiného sleduje na sítích influencerky, které varují před „toxickými“ látkami v kosmetice. A požádala mě o radu: „Lítám po drogeriích a čtu každé složení, abych se vyhnula koksohydrátu bambuhydrátu. Lenko, poradíte mi, v čem není?“

Foto: Barbora Klimsz / Oto Klempíř

Vývojářka kosmetiky Lenka Průšová

Článek

Zatmělo se mi před očima. Na jednu stranu byla její otázka úsměvná: nic neškodnějšího než pomlouvaná látka, která slouží jako emulgátor, a navíc je jedlá, v kosmetice není.

Pro mě, chemika, je to tedy sloučenina stejně nudná jako třeba jedlá soda. To je, mimochodem, hydrogenuhličitan sodný, a i nejzavilejší non-toxic influencerky vám řeknou, že si jím můžete čistit zuby (nedoporučuji) nebo drhnout dřez (klidně).

Ptejte se po vzorečku

Vědomí, kolik lidí vydělává na našem strachu o zdraví, je strašné. V tomhle případě starostlivou mámu vyděsili obyčejným emulgátorem – látkou, která drží pohromadě každý krém, aby se vůbec dal namazat. Je to pořád stejná story: uděláme skandál z konzervantů? Jistě. Ze silikonů? Klidně.

Často přitom jde jen o nekalou obchodní soutěž, kdy se jedna firma snaží dostat na kobylku druhé, a tak konkurenci očerní některou z kosmetických složek. Influencerka nám pak zakáže hydrogenuhličitan sodný, protože nepozná sodu.

Co z toho plyne? Pozor na chytráky, co šíří děs v cizích slovech. Vsadím boty, že to nedělají proto, aby nám pomohli.

Naštěstí existují nejméně dva způsoby sebeobrany. Chtějte po nich nakreslit vzoreček. No a až si udělají ostudu, zeptejte se opravdového chemika, co nám škodí a proč.

Lenka Průšová

Je odbornicí v oblasti vývoje finálních kosmetických produktů a zdravotnických prostředků a léčiv a také v oblasti bezpečnosti kosmetiky. Od roku 2018 je jejím zázemím společnost CB21 Pharma, pod niž spadá značka Canneff. Zpočátku pracovala jako ředitelka kosmetické sekce, od března 2020 jako provozní ředitelka. Pod značkou Canneff najdete jak kosmetiku, tak farmaceutické produkty. K dnešnímu dni pro Canneff a pro jiné převážně zahraniční značky vyvinula zhruba 500 kosmetických produktů, které se úspěšně prodávají na trhu EU.

Vývojářka kosmetiky Průšová: Že jsou bio výrobky bezpečnější? To je blbost

Móda a kosmetika
Související témata:

Výběr článků

Načítám