Hlavní obsah

Zemřel Kris Kristofferson

V sobotu na havajském ostrově Maui ve věku 88 let zemřela legenda country Kris Kristofferson. Oznámil to jeho mediální zástupce, podle nějž hudebník zemřel „poklidně“ a obklopen svou rodinou. Příčinu úmrtí neuvedl. Písničkář známý hity jako „Me and Bobby McGee“ nebo „Help Me Make It Through the Night“ za sebou zanechal manželku Lisu, osm dětí a sedm vnoučat.

Foto: ČTK/AP

Kris Kristofferson

Článek

„Děkujeme, že jste jej celé ty roky milovali, a až uvidíte duhu, tak vězte, že se na nás shora na všechny usmívá,“ stojí ve vyjádření rodiny k hudebníkově úmrtí.

Mediální zástupce Kristoffersona popsal jako „pacifistu, revolucionáře, herce, superhvězdu, sexsymbol a rodinný typ“.

Kristofferson se narodil v Brownsville v Texasu 22. června 1936. Studoval na Pomona College v Kalifornii a posléze na anglickém Oxfordu. Po návratu do USA vstoupil do armády, kde mu byla přidělena úloha učit literaturu, rekapituluje jeho raný život BBC.

V roce 1965 navštívil Nashville, středobod country hudby v USA, a do dvou týdnů armádu opustil a dal se na hudební dráhu. „Když jsem začínal, byl jsem jedním z těch, kteří chtěli country přinést respekt. Některé z mých písní, z nichž se staly hity, to dokázaly. Dokážu si představit, že kvůli tomu mě někdo uvede do síně slávy. Vím, že to není kvůli mému zlatému hrdlu,“ cituje hudebníka rodina.

Zemřel John Ashton, hvězda seriálu Policajt v Beverly Hills

Amerika

Do Síně slávy country byl Kristofferson uveden v roce 2004. Kromě sólové kariéry působil od osmdesátých let také v „superkapele“ The Highwaymen s hvězdami žánru Johnnym Cashem, Waylonem Jenningsem a Williem Nelsonem.

„Vždycky, když se podívám na fotku Willieho, mě, Johna a Waylona, udivuje mě, že tam pustili údržbáře,“ řekl jednou v rozhovoru s narážkou na jednu z prací, kterou zastával před hudební kariérou.

Krom hudby se Kristofferson prosadil i jako herec. Za svou debutovou roli ve filmu Zrodila se hvězda (1976) s Barbrou Streisand si odnesl Zlatý glóbus. Dále se představil například ve filmech Pat Garrett a Billy the Kid, Osamělá hvězda nebo ve filmové sérii Blade.

Zemřela poslední lidická žena Jaroslava Skleničková

Domácí

Výběr článků

Načítám