Hlavní obsah

Herec Karel Heřmánek tragicky zemřel

Aktualizováno

V sobotu tragicky zemřel český herec Karel Heřmánek, bylo mu 76 let. V neděli o tom informovala jeho rodina prostřednictvím Divadla Bez zábradlí, které Heřmánek spolu se svou manželkou založil.

Karel Heřmánek na archivních záběrech z let 2018 a 2022Video: Novinky

Článek

„Včera v odpoledních hodinách nás tragicky opustil náš milovaný manžel, tatínek a dědeček Karel Heřmánek,“ uvedla v neděli rodina na Facebooku Divadla Bez zábradlí.

Jak přesně herec umřel, však není známo. Rodina poprosila veřejnost o čas, aby se se ztrátou vyrovnala. „Bolest, která nás zasáhla, je nezměrná. Děkujeme za veškeré projevy soustrasti a prosíme o respektování soukromí,“ doplnili Heřmánkovi.

Podle serveru iDnes měl Heřmánek spáchat sebevraždu. „Stalo se to v sobotu odpoledne na střelnici v Příbrami, kde proti sobě obrátil zbraň,“ uvedl server.

Policie úmrtí na střelnici potvrdila, totožnost mrtvého však neuvedla. „Včera v odpoledních hodinách jsme vyjížděli na střelnici, kde muž – ročník 1947 – proti sobě obrátil zbraň a vystřelil. I přes veškerou snahu se ho už nepodařilo zachránit,“ reagovala na dotaz Novinek mluvčí středočeské policie Barbora Schneeweissová.

Heřmánek se narodil 17. října 1947.

Foto: Petr Horník, Právo

Karel Heřmánek

Karel Heřmánek: Chuť jít do divadla českého diváka nikdy nepřejde

Móda a kosmetika

Patřil k nejvýznamnějším hercům

Karel Heřmánek patřil k nejvýraznějším českým hercům, během své kariéry ztvárnil řadu nezapomenutelných filmových i divadelních postav. Diváci si jej pamatují například z filmu S čerty nejsou žerty z roku 1984, kde zazářil postavou charismatického Lucifera. Vynikl ale také jako tatínek Popper ve snímku Smrt krásných srnců.

Heřmánek byl známý i jako vynikající dabér. Jeho hlas provází například britského herce Martina Shawa, který ztvárnil Doylea v populárním seriálu Profesionálové. Právě díky práci v dabingovém studiu se seznámil se svou druhou manželkou Hanou, se kterou má tři syny. Z prvního manželství má navíc dvě dcery, čímž je jeho rodina početná a pestrá.

Foto: Tereza Střípková

Karel Heřmánek byl nejen principálem a hercem, ale i režisérem Divadla Bez zábradlí.

Umělcem už od mládí

Heřmánek se umění věnoval již od mladých let, kdy vystudoval brněnskou Janáčkovu akademii múzických umění (JAMU). V průběhu studia byl obklopen talentovanými spolužáky, jako jsou Jiří Bartoška, Pavel Zedníček nebo Jana Švandová, což nepochybně formovalo jeho herecký přístup a styl.

Po úspěšném ukončení studia nastoupil do avantgardního Divadla Na provázku v Brně, které bylo známé svými experimentálními inscenacemi a progresivním přístupem k divadlu. Následně působil v Činoherním studiu v Ústí nad Labem, kde se jeho talent ještě více rozvinul.

V roce 1976 se Heřmánek přestěhoval do Prahy, kde se připojil k prestižnímu souboru Divadla Na zábradlí. V tomto legendárním divadle působil až do roku 1990, kdy se scéna rozpadla. Poté se rozhodl založit vlastní divadlo – Divadlo Bez zábradlí. Toto soukromé divadlo se stalo jedním z prvních svého druhu v České republice a dodnes patří mezi významné pražské kulturní instituce, kde se hrají jak klasická díla, tak moderní inscenace.

Foto: ČTK

Karel Heřmánek se synem

Zemřel režisér Jiří Hanibal

Film

Výběr článků

Načítám