Hlavní obsah

Zemřel režisér klasických bondovek s Connerym a Moorem

Novinky, Stanislav Dvořák

Minulý týden zemřel britský režisér Lewis Gilbert ve věku 97 let, informoval server The Wrap. Natočil mimo jiné slavné filmy Žiješ jenom dvakrát, Moonraker a Agent, který mě miloval.

Foto: Profimedia.cz

Lewis Gilbert

Článek

Sdružení režisérů Directors Guild of America vydalo tiskové prohlášení, v němž Gilberta označilo za inspiraci pro mnohé z nich a vyjádřilo obdiv nad tím, jak zvládal „nejrůznější žánry od válečných dramat jako Potopte Bismarck! po lehké komedie jako Alfie.” Natočil také hořkou komedii Shirley Valentine.

Nejtrvalejší dopad ale měly tři ikonické bondovky. V první bondovce Žiješ jenom dvakrát (1967) hrál Sean Connery a jako Bond se vydal do Japonska, aby zabránil  3. světové válce. Z oběžné dráhy zmizela americká družice i s posádkou – a stejně to dopadlo se sovětskou. Bond odhalí tajemství jedné sopky a samozřejmě prožije románek s půvabnou Japonkou.

Foto: United Artists

Z filmu Moonraker

V dalším filmu – Agent, který mě miloval (1977), už spolupracoval s hercem Rogerem Moorem. Když zmizí dvě atomové ponorky, Moore naváže spolupráci se sovětskou agentkou Anjou Amasovou a musí zastavit zloducha Stromberga, jenž chce odpálit rakety na Moskvu a New York současně a ovládnout svět.

Sérii uzavřel Gilbert filmem Moonraker, neobvyklou bondovkou, která připomínala sci-fi. Neohrožený agent 007 musel vyrazit až do vesmíru.

Gilbertovy bondovky se zapsaly do dějin a mají řadu fanoušků ještě dnes. Na rozdíl od těch dnešních obsahovaly i suchý britský humor. Ten se úplně vytratil a strážci korektnosti nyní žádají, aby se z Bonda stala žena. Zatím neuspěli.

Výběr článků

Načítám