Hlavní obsah

Zemřel malíř Vladimír Novák

Zemřel malíř, grafik a ilustrátor Vladimír Novák (1947–2024). Zakladateli volného seskupení 12/15: Pozdě, ale přece bylo 77 let. ČTK to sdělil kurátor Martin Dostál. Lounský rodák vystudoval Akademii výtvarných umění v Praze obor monumentální malba, později se věnoval takzvané nové figuraci. Vznikla v 60. letech jako reakce na abstraktní umění. Do obrazu se začala vracet postava a zobrazování konkrétních předmětů.

Foto: Profimedia.cz

Vladimír Novák

Článek

Novák se ve svých obrazech pokoušel vyjádřit existenciální situaci člověka klesajícího pod tíhou doby a osudu. V roce 1972 ze zúčastnil první skupinové výstavy, o pět let později pak vystavil svá díla poprvé sám v Galerii Fronta v Praze.

„V roce 1987 se spolu s dalšími generačními kolegy, vzdorujícími tlakům normalizační doby, stal zakládajícím členem volného seskupení umělců 12/15: Pozdě, ale přece,“ stojí na webových stránkách umělce. V seskupení byli například Michael Rittstein, Petr Pavlík, Kurt Gebauer nebo Jiří Načeradský.

Novák žil střídavě v Praze a v Miláně. Vedle malby se prosadil také jako autor poštovních známek, ilustrátor a kreslíř.

Květnová výstava ve Varech

Poslední výstava Vladimíra Nováka Život je krátký a krátký je čas se uskutečnila v Karlových Varech v Galerii umění, na vernisáži 2. května byl autor ještě přítomen. Výstava trvala do 23. června.

„Novákovy obrazy se musí vidět a prožít, jsou definitivním důkazem, že malování obrazu je specifickým vizuálně-mentálním procesem, který rozvíjí naši emocionální a sociální inteligenci, a že obraz nelze sdělit slovy,“ uvedl kurátor výstavy Dostál.

Zemřela malířka Věra Nováková

Kultura

Zemřel malíř Alois Mikulka

Kultura
Související témata:
Vladimír Novák

Výběr článků

Načítám