Hlavní obsah

Hollywood truchlí, zemřel Jon Landau

Ve věku 63 let zemřel významný americký producent Jon Landau. Uvedla to v sobotu večer agentura AP s odkazem na sdělení rodiny. Výrazná byla jeho spolupráce s režisérem Jamesem Cameronem, díky čemuž se podílel na vzniku filmů Titanic či Avatar, které se pak staly kasovními trháky. Úmrtí producenta potvrdil Alan Bergman ze společnosti Disney Entertainment.

Foto: Profimedia.cz

Jon Landau

Článek

„Jon byl vizionář, jehož mimořádný talent a vášeň přivedly na filmové plátno některé z nezapomenutelných příběhů,“ uvedl Bergman, který označil Landaua za úspěšného a ikonického producenta. Kondolence vyjadřuje mnoho hollywoodských celebrit, mimo jiné hvězda Avataru Zoe Saldaña nebo režisér Pána prstenů Peter Jackson.

Landau začal pracovat ve filmovém průmyslu v 80. letech. V roce 1997 vsadil na talent režiséra Jamese Camerona a stal se producentem jeho filmu o ztroskotání zaoceánské lodi Titanic. Sázka se podle agentury AP vyplatila. Titanic se stal prvním filmem na světě, jehož příjmy ze vstupného v kinech na celém světě překonaly hranici jedné miliardy dolarů. Film také získal 11 Oscarů včetně sošky za nejlepší film. S Cameronem pak Landau pokračoval ve spolupráci na filmech Avatar a pokračování Avatar: The Way of Water.

Humor mu nechyběl

Cameron ve svém prohlášení vzpomíná na „drahého přítele a mého nejbližšího spolupracovníka v posledních 31 letech“. „Jeho odkazem nejsou jen filmy, které vytvořil, ale i osobní příklad, který dal – nezdolný, starostlivý, inkluzivní, neúnavný, pronikavý a naprosto jedinečný,“ uvedl režisér.

Landau se narodil do rodiny známých televizních a filmových producentů a později působil ve významných firmách amerického filmového průmyslu. „Neumím hrát, neumím skládat hudbu, neumím vytvářet vizuální efekty, a to je předpokládám důvod, proč jsem producentem,“ uvedl podle agentury AP Landau, když přebíral spolu s tvůrci Oscara za nejlepší film, který dostal snímek Titanic.

Zemřel herec Bill Paxton známý z akčních filmů, Apolla 13 i Titaniku

Kultura
Související témata:

Výběr článků

Načítám