Hlavní obsah

Zemřel Horst Lettenmayer, jehož oči znají příznivci seriálu Místo činu

Zemřel německý herec Horst Lettenmayer. Bylo mu 82 let. Jeho jméno zná málokdo, ale jeho oči zná každý, kdo je příznivcem série kriminálek uváděných pod názvem Místo činu. Lettenmayer svýma modrýma očima provází každý díl od začátku jeho vysílání, což je více než 50 let. Série se začala natáčet v roce 1970 a je nejdéle běžícím seriálem v německy mluvících zemích.

Foto: Profimedia.cz

Horst Lettenmayer

Článek

Za své ikonické vystoupení na počátku sedmdesátých let dostal tehdy jednorázový honorář ve výši 400 německých marek, aniž by tušil, že bude provázet nejdéle běžící seriál v německy mluvících zemích a jednotlivé díly se budou po desetiletí objevovat v hlavním vysílacím čase, píše týdeník Der Spiegel.

Lettenmayer se určitý čas věnoval nejen divadelnímu a filmovému herectví, ale pracoval také v dabingu, věnoval se animovaným snímkům. Daboval například seriál Včelka Mája. V roce 1989 se objevil v epizodě seriálu Tatort po boku Götze George jako inspektora Horsta Schimanskiho.

V roce 1979 pověsil herectví na hřebík. Dokončil studium elektrotechniky na Technické univerzitě v Mnichově a mnoho let pracoval jako elektroinženýr v několika společnostech, včetně společnosti Siemens.

V devadesátých letech založil v Dachau vlastní firmu Betec Licht AG, která se zabývá osvětlovací technikou. Společnost mimo jiné vybavuje filmový festival v Cannes lampami a je držitelem patentu na obrazovou lampu, kterou vyvinul sám Lettenmayer.

Zemřel Sandy Bresler. Jacka Nicholsona zastupoval přes šedesát let

Film
Související témata:

Výběr článků

Načítám