Hlavní obsah

Zemřel herec Jiří Hromada

Aktualizováno

Ve věku 66 let v úterý zemřel herec a dabér Jiří Hromada. Novinkám to potvrdil prezident Herecké asociace Ondřej Kepka.

Foto: Profimedia.cz

Jiří Hromada

Článek

Jiří Hromada hrál a účinkoval ve dvou stech televizních inscenací a pořadů. Jeho hlasem promlouvaly hvězdy jako Kirk Douglas, Marlon Brando, Morgan Freeman, Gerard Depardieu, Walter Matthau, Donald Sutherland, John Wayne, Peter Ustinov, Robert de Niro, Richard Chamberlain, Ben Afleck, Alan Rickman nebo Stellan Skarsgard.

V letech 2011-2017 byl prezidentem Herecké asociace. Byl také politikem a gay aktivistou.

„Jiří Hromada dal Herecké asociaci řád a systém. Měl zkušenosti z komunikace se státní správou. Práci pro asociaci se velmi intenzivně věnoval, byl buldok, který, když se zakousl do problému, tak za ním šel a nebál se jít ani do konfliktu. Dokázal krásně mluvit o herecké práci. Vzpomínám na společné natáčení dokumentu o Eduardu Kohoutovi, kdy o něm mluvil nejen s velkou emocí, ale i odbornou erudicí,“ řekl Novinkám Ondřej Kepka.

FOTO: Prahou prošel duhový průvod

Domácí

Jiří Hromada se narodil se 14. června 1958 v Chomutově. Po narození pět let strávil v sanatoriu s TBC kostí. Vypadalo to, že nepřežije. Dětství strávil pouze s maminkou, kterou velmi miloval. Mužský vzor mu nahrazoval dědeček a oba matčini bratři.

Dědeček byl ochotnický herec. Ztrátu maminky v roce 2004 nesl velmi těžce a podepsala se i na jeho zdraví, jídlem a alkoholem. Doma měl její urnu a vedle ní připravenou druhou pro sebe.

Po ukončení studia herectví na DAMU byl v angažmá v Divadle E. F. Buriana, kde zůstal deset let. „Mám pocit, že jsem byl odjakživa nějakej jinej. A to ve všech směrech. Nechodil jsem na diskotéky, ale do amatérského divadla, nejprve divadla poezie, potom klasického divadla, zájmy kluků mého věku šly mimo mě,“ řekl v televizní 13. komnatě v roce 2011.

Foto: Profimedia.cz

V roce 2014 na předávání Thálií s herečkou Květou Fialovou

Po revoluci se zrušením divadla zůstal bez angažmá a věnoval se gay hnutí. Stal se prezidentem celostátní organizace českého gay a lesbického hnutí, v letech 2007–2010 byl šéfem poradců ministryně pro lidská práva Džamily Stehlíkové a poradcem ministra Michaela Kocába. Jezdil po celé republice a zasazoval se v nejširším společenském kontextu o proměnu pohledu na svět homosexuální menšiny.

Nedbal na sebe a vzhledem ke svému gurmánství přibral na váze až na rekordních 180 kilogramů. Několikrát se úspěšně pokusil zhubnout. Práci pro LGBT komunitu bral velmi osobně jako boj o svou vlastní lidskou důstojnost.

Byl společenský a srdečný člověk, který myslel víc na jiné než na sebe - tvrdí o něm všichni.

V únoru 1990 se stal spoluzakladatelem Hnutí za rovnoprávnost homosexuálních občanů. V letech 1991-2000 předsedal Sdružení organizací homosexuálních občanů v ČR, které zastřešovalo na čtyřicet regionálních organizací. V letech 2001-2006 byl předsedou Gay iniciativy v ČR.

Foto: Profimedia.cz

V srpnu 2018 na historicky prvním pochodu Prague Pride

Vždy otevřeně mluvil o své sexuální orientaci a výrazně se zasloužil o prosazení zákona o registrovaném partnerství.

„Když byl v Poslanecké sněmovně odhlasován zákon o registrovaném partnerství, byl jsem šťastný. Byla to asi největší chvíle mého života,“ řekl ve 13. komnatě. Svou dvacetiletou cestu za tímto splněným snem chtěl shrnout do knižní podoby.

Zemřel herec John Amos

Film
Související témata:

Výběr článků

Načítám