Hlavní obsah

Za medaili z Paříže dostanou Češi trofej s barevnými bublinami

Skleněnou trofej, vyrobenou historickou technikou – foukáním sklářským kolíkem –, dostanou čeští medailisté z blížící se letní olympiády v Paříži. Trofej navrhla tchajwanská designérka a vytvořila novoborská sklářská firma Lasvit.

Foto: archiv firmy

Trofeje pro české medailisty z olympiády. Na snímku šéf české olympijské výpravy Martin Doktor a designérka Yulin Huang

Článek

Tradice trofejí pro olympioniky, kterým se podařilo získat medaili, se v Česku udržuje od roku 2012. Novoborský Lasvit je navrhuje a vytváří zvlášť pro každou olympiádu. Letos budou medailistům připomínat jejich úspěch trofeje s barevnými bublinami.

Navrhla je Yulin Huang, mladá tchajwanská designérka z novoborské firmy. V Praze vystudovala sklářský design a teď žije a pracuje v Novém Boru. Pro výrobu trofejí použila starou techniku – foukání sklářským kolíkem. Přes něj do ručně vyfouknutého skla foukala tři barevné bubliny v barvách z české vlajky.

Foto: archiv firmy

Trofeje pro české medailisty z letních olympijských her v Paříži

„Původně jsem plánovala, aby se tři barvy nějakým způsobem prolínaly, ale sklo vás vždy překvapí neočekávaným výsledkem a k prolínání nedošlo. Ty barvy se ale díky optickému efektu dynamicky kroutí a krásně se odrážejí,“ popsala Yulin Huang.

Krásný skleněný tanec

„Používáme skleněné barevné tyče, které řežeme na malé kousky a pak je asi deset minut tavíme na foukací trubici, aby mohly být připevněny ke křišťálovému skleněnému tělu. Byla to výzva, vyžadovalo to velmi přesnou týmovou práci, ale nebyl to chaos, spíše krásný skleněný tanec,“ doplnila mladá designérka.

Foto: archiv firmy

Designérka Yulin Huang s trofejí pro české medailisty z letních olympijských her v Paříži

Výroba trofejí pro světové sportovní události patří mezi vyhlášené specializace novoborského Lasvitu. Firma každoročně dodává trofeje například pro nejlepší jezdce Tour de France nebo pro tenisové turnaje v Abú Zabí a v Miami.

Olympijské trofeje budou čeští medailisté dostávat na oslavě v Českém domě v Paříži. Cena by jim měla připomínat jejich úspěch.

Do přeplněné olympijské Paříže se zatím Čechům moc nechce

Cestování

Výběr článků

Načítám