Hlavní obsah

Za covidu řešil, co dál. Zkusil prodávat umělecké tisky, dnes z toho má byznys

Když před dvaceti měsíci Jakub Svoboda, který měl léta úspěšnou reklamní agenturu, začal na zkoušku prodávat umělecké tisky s díly českých malířů, tehdy to byly tři edice, netušil, že se z toho stane jeho živobytí. Všechno se ale brzy změnilo. V rámci projektu 100ks už jeho firma prodala přes čtyři tisíce tisků ze 78 edic za více než 25 milionů korun.

Foto: Petr Marek, Novinky

Jakub Svoboda ve firmě v Olomouci

Článek

„Nápad vznikl z mé vlastní potřeby v době covidu. Všichni jsme byli zavření doma, měli dost času a já se koukal na vlastní stěny a dospěl jsem k tomu, že by na ně bylo dobré něco dát. Chtěl jsem se obklopit skutečným uměním, nejlépe tím českým a současným. Začal jsem zjišťovat, kdo jsou čeští umělci, kde pořídit jejich díla a za kolik,“ vrací se k začátkům rodák z Prahy, který už dva roky žije v Olomouci.

Zjistil pak, že český umělecký trh je velmi roztříštěný, neuspořádaný a že bez kontaktů na umělce, galeristy nebo kurátory a historiky umění je velmi těžké se v něm orientovat. Proto se rozhodl tento problém zjednodušit pro všechny a založil platformu 100ks. Ta funguje jako online prodejní galerie, ale zároveň nabízí mnohem víc.

Foto: Petr Marek, Novinky

Jakub Svoboda a umělecké tisky, které jeho firma vydává.

„Pracujeme jako vydavatelství, vybereme si umělce, jejich originální díla zreprodukujeme do podoby uměleckých tisků v edici, v níž není nikdy více než 100 kusů. A ty jsou očíslované a podepsané umělcem. Chceme mít co největší žánrovou pestrost napříč celým spektrem českého uměleckého světa. Od umělců, co jsou čerstvě po škole, až po jejich pedagogy,“ vysvětluje Svoboda.

Akty a portréty Amedea Modiglianiho ukazují ženu emancipovanou a vznešeně krásnou

Kultura

V okamžiku, kdy se ženou zjistili, že jejich aktivita dává smysl, začali spolupracovat s investiční skupinou a nové podnikání bylo na světě. Ve firmě je celkem 11 lidí.

„Všechna díla a umělce z nabídky vybrali renomovaní čeští kurátoři a kurátorky, takže si můžete být jako zákazník jistý, že se jedná o skutečné a v uměleckém světě uznávané umělce. Formát tisků je ovšem několikanásobně levnější než originál, jeho cena se pohybuje v řádu tisíců, proto je dostupný pro širší skupinu obyvatel,“ uvedl Svoboda s tím, že vůbec nejdražší přijde na 12 tisíc korun.

Sběratelská hodnota

Tisky, ačkoliv jsou levnější než originály, mají svou sběratelskou hodnotu, mnoho sérií už se vyprodalo a v několika případech už se prodaly opakovaně za vyšší cenu.

„Konkrétně jsme vyprodali už dvacet edic, třeba Karla Štědrého nebo Veroniku Holcovou a u dalších se k tomu rychle blížíme,“ prozradil. Tisky jsou vytištěné v té nejvyšší možné kvalitě na archivní papír a lze si je objednat i zarámované v plexiskle s UV ochranou na platformě 100ks.cz.

„Snažíme se o co nejférovější spolupráci s umělci. Platíme jim dopředu, samozřejmě dáváme slušné provize z každého prodaného tisku, a navíc jejich tvorbu srozumitelně představuje široké veřejnosti,“ podotkl.

Prodávat už začali i originály. „Je to však pro nás spíš okrajová záležitost, doplňková činnost. Prodali jsme jich zatím kolem třiceti,“ uvedl.

Projekt spouští od poloviny června i v Polsku. „Geograficky to máme z Olomouce blízko a je to podle nás i našich interních průzkumů velice zajímavý trh. Spolupracovat budeme s tamními umělci, které chceme prodávat také v Česku a ty naše zase v Polsku. Snahou je vytvořit mezinárodní trh,“ dodal Svoboda.

Malíř a sochař Jaroslav Róna: Obrazy nerad popisuji. Každému se rozběhnou vlastní asociace a příběhy

Kultura
Související témata:
Jakub Svoboda

Výběr článků

Načítám