Hlavní obsah

Vzácný zvon Augustin ze 16. století se vrátil do Šitboře. Přibyl k němu nový Mikuláš

Šitboř

Jmenují se Mikuláš a Augustin. Jeden je úplně nový, druhý opravený. A oba už visí ve věži kostela v Šitboři na Domažlicku. Po padesáti čtyřech letech tyto zvony opět pravidelně zní vesnicí.

Kostel v Šitboři na Domažlicku má po 54 letech zase zvonyVideo: Jaroslav Ješetický

Článek

S nápadem přišla skupina dobrovolníků, kteří zachraňují tamější kulturní památku. „Chtěli jsme do opravené věže vrátit zvony. Původně tam byly tři, ale v roce 1970 je museli sejmout, protože hrozilo jejich zřícení,“ vysvětlil jeden z iniciátorů akce Ivo Dubský.

V Šitboři má chalupu a před devíti lety založil spolek Mikuláš, aby vzkřísil tamější kostel. „Dva dobové zvony skončily v Koutě na Šumavě. Třetí se ztratil a zmizely o něm i veškeré záznamy, které by nás k němu nasměrovaly. Jako zázrakem se však minulý rok našel na faře v Poběžovicích,“ pokračoval Dubský.

Augustin ležel na faře

Zatím Dubský nezjistil, jak se zvon do církevních prostor dostal. „Možná ho tam někdo dobře schoval. Každopádně je to skutečně Augustin, který dříve visel v Šitboři,“ radoval se. Jako důkazy posloužily nápisy i informace z kronik.

Přesun kapličky? To je romantika, říká muž, co stěhoval sochy, trezory i stotunové lisy

Domácí

Půlmetrový zvon pochází z roku 1577 a váží 84,5 kilogramu. Protože byl poškozený, dostal se do rukou zvonaře Michala Votruby, jenž ho zrenovoval. Mistr odlil ve své dílně v jihočeských Myslkovicích také zbrusu nového Mikuláše. „Ten už je těžší, má přes tři sta kilo,“ vyčíslil Dubský.

Zvon má na sobě reliéf zobrazující světce a také sepnuté ruce. „To je symbol spojení, protože na něj vybrali peníze čeští i němečtí obyvatelé,“ ozřejmil.

Foto: Klára Mrázová, Novinky

Kostel svatého Mikuláše v Šitboři na Domažlicku

Znovu po 54 letech

Nedávné slavnostní svěcení vzbudilo v Šitboři obrovský zájem. Dorazily na něj stovky lidí. „Byla to opravdu velká sláva. A po více než padesáti letech se krajinou zase nesl zvuk zvonů,“ ocenila návštěvnice Irena Nováková.

Celkové náklady na akci přesáhly 700 tisíc korun. Peníze spolek získal z dotací, od města Poběžovice, které památku spravuje, a rovněž od dárců. Mezi nimi jsou i příbuzní původních německých obyvatel.

Šitboř po jejich poválečném odsunu pustla, stejně na tom byl místní kostel. Postupně přišel o okna, dveře i střechu, jež se v 70. letech minulého století zbortila. Až díky dobrovolníkům se podařilo sehnat finance na první nezbytné zásahy.

Řemeslníci nejdříve pracovali na střeše presbytáře, odkud padaly tašky a kde se lámaly trámy. Pak se pustili do kompletní rekonstrukce věže. „Teď dokončují opravu obvodových zdí kostela. Následovat bude pokládání krovu a krytiny, což potrvá asi čtyři roky,“ odhadl Dubský.

Další miliony jsou třeba

V tomto případě projekt vyjde podle odhadů na šest až osm milionů. „Je to drahá věc. Věříme, že opět získáme dotace, protože bez nich by to nešlo,“ doplnil.

A plánoval ještě dál. V budoucnu se proměny dočká i interiér. Původní mobiliář je ovšem zničený nebo ukradený. Budou se hledat jiné cesty, jak kostel zaplnit. Jisté je, že až budou duchovní prostory kompletně hotové, znovu se v nich objeví oltářní obraz svatého Mikuláše, respektive jeho kopie. „Namaloval ji Robin Stříbný z Klatov,“ řekl Dubský.

Kořeny kulturní památky sahají až do 13. století. Její záchrana už vyšla na přibližně čtrnáct milionů korun.

Na hradě Kašperk zachraňují unikát z dob Karla IV. Vzácnou střechu ochrání nový krov

Bydlení
Související témata:
Šitboř

Výběr článků

Načítám