Hlavní obsah

V Rychlebských horách chtějí moderní kulturní centrum, zakládají sbírku

Dům setkávání v Travné v Rychlebských horách na Jesenicku, který od roku 1968 slouží jako bezpečný přístav pro lidi napříč generacemi a vyznáními nejen z Česka, se má stát novým kulturním centrem. Provozovatel, spolek Setkávání Travná, založil veřejnou sbírku na jeho záchranu. Novinky o tom informovala ředitelka spolku Veronika Jurečková.

Foto: Setkávání Travná

Dům setkávání v Travné

Článek

Cílem rekonstrukce je podle ředitelky nejen zachování domu pro další generace, ale i posílení jeho pozitivního vlivu na celý region. „Mělo by zde vzniknout místo pro vzdělávání, dialog a umělecké počiny, dostupné pro lidi a školy z celého kraje,“ uvedla.

Spolek podle ní založila skupina lidí, kteří od mládí do Domu setkávání jezdili a později ho koupili. „Udržujeme ho z vlastních prostředků a pronájmu. Na velké opravy ale nemáme,“ vysvětlila s tím, že v první fázi se počítá s kompletní rekonstrukcí střechy a podkroví, na což je třeba vybrat jeden milion korun.

Dlouhá tradice

Dům setkávání v Travné slouží svým účelům už téměř 60 let. Jako ostrůvek svobody funguje i dnes. „Jednota přes různost názorů a postojů je pro toto místo příznačná, snad i proto zde při našich programech nalézají útočiště lidé z nejrůznějších poměrů a s rozmanitými, často i složitými životními příběhy,“ konstatovala Jurečková.

Foto: Setkávání Travná

Program v Domě setkávání v Travné

Spolek při rekonstrukci spolupracuje s Tomášem Pospíšilem, který je autorem architektonické studie, podle níž celá rekonstrukce probíhá. V těchto dnech začala také první ostrá fáze, demontáž obložení v podkroví, na kterou bude navazovat právě rekonstrukce střechy a nově uspořádané pokoje v podkroví.

Paralelně budou probíhat menší dílčí opravy, jako jsou výměny oken, dveří, úpravy interiérů, obměna vybavení apod., které si spolek zajišťuje svépomocí.

V budoucnu se pak plánuje nové využití prostoru dnešní boční kaple a dokončení přístavby, kde by měla vzniknout prostorná jídelna, další pokoje a větší prostory pro tvůrčí a vzdělávací aktivity.

Foto: Setkávání Travná

Program v Domě setkávání v Travné

„Dům utváříme jako místo setkávání nejen mládeže, ale také jako místo pro vzdělávání, dialog a umělecké počiny. V zadní části přístavby by měl v budoucnu vzniknout velký ateliér pro různé tvůrčí aktivity, vzdělávání, experiment, hledání a tvorbu - ať už ze světa výtvarného, literárního, hudebního, nebo dramatického,“ dodala ředitelka.

Dobře utajená a skvostně opravená Tančírna v klínu Rychlebských hor

Tipy na výlety
Související témata:
Dům setkávání Travná

Výběr článků

Načítám