Hlavní obsah

V německé knihovně objevili dosud neznámou Mozartovu skladbu

Lipsko

Dosud neznámou skladbu Wolfganga Amadea Mozarta z 60. let 18. století objevili badatelé v Lipsku. Dílo podle nich vzniklo už v Mozartově raném mládí.

Foto: Wikipedia – Pigsonthewing

Wolfgang Amadeus Mozart (1756–1791)

Článek

Skladba pochází z poloviny až konce 60. let 18. století a sestává ze sedmi částí pro smyčcové trio v délce zhruba 12 minut, informovala ve čtvrtek Lipská městská knihovna.

Wolfgang Amadeus Mozart, který žil mezi lety 1756 a 1791, byl zázračným dítětem a začal skládat hudbu již v útlém věku pod vedením svého otce. Za svůj život složil přes 600 skladeb.

Výzkumníci dílo objevili v městské hudební knihovně při sestavování nejnovější edice Köchelova katalogu, což je archiv všech Mozartových hudebních děl, jak připomněl deník The Guardian.

Wolfgang Amadeus Mozart: Praha mu učarovala natolik, že se stala jeho pravou múzou

Historie

Ředitelka knihovny Susanne Metzová uvedla, že nově objevený rukopis ovšem nenapsal sám Mozart, jedná o přepis přibližně z roku 1780.

Skladba byla součástí sbírky Carla Ferdinanda Beckera a více než sto let zůstala v archivu bez povšimnutí. Po několikaletém zkoumání specialisty ze Salzburgu se došlo k závěru, že jde o autentické dílo mladého Mozarta.

Identifikace díla vyžaduje pečlivou práci

Ulrich Leisinger, vedoucí vědeckého oddělení Mozartea v Salzburgu, se přiznal, že rukopis již jednou viděl, když pracoval v lipském Bachově archivu, ale tehdy nepoznal, že se jedná o Mozartovo dílo. „Teď jsme měli štěstí, že mě pracovní úkoly opět přivedly k Mozartovi,“ prozradil.

Dále upozornil, že je třeba být opatrný, neboť existuje mnoho skladeb, které jsou Mozartovi přisuzovány. Identifikace díla jako jeho skutečné skladby vyžaduje pečlivou práci.

Rukopis je napsán tmavě hnědým inkoustem na středně bílém ručním papíře a jednotlivé party jsou vázány zvlášť. Na notovém listu je uvedeno „Mozart“, avšak způsobem, který skladatel v pozdějších letech přestal používat. Navíc styl skladby odpovídá období před dobou, než se stal slavným, což Leisingera přesvědčilo, že jde o rané, teenagerovské dílo.

V katalogu je uvedeno pod názvem Ganz kleine Nachtmusik a odkazuje tak na slavnou Mozartovu Malou noční hudbu, tedy na Serenádu č. 13 pro smyčcový kvartet a kontrabas v G dur z roku 1787.

Skladba byla ve čtvrtek uvedena smyčcovým triem v rámci prezentace nového vydání Köchelova katalogu v Mozartově rodném Salcburku. V Německu bude mít premiéru na půlhodinovém koncertu tuto sobotu v lipské opeře.

Mozartův dopis popisující jeho potíže v lásce míří do dražby

Kultura

RECENZE: Necitlivě převálcovaný Mozart ve Stavovském

Kultura
Související témata:

Výběr článků

Načítám