Hlavní obsah

Zemřel John Mayall

Aktualizováno

Ve věku 90 let zemřel britský bluesový hudebník John Mayall, přezdívaný „král bílého blues“. Nejslavnější období zažil ve druhé polovině 60. let minulého století, kdy v jeho kapele hrál na kytaru Eric Clapton. Oznámení o Mayallově úmrtí se objevilo na jeho účtu na Instagramu.

Foto: Sandro Campardo, ČTK/AP

John Mayall

Článek

John Mayall nám dal devadesát let neúnavné snahy vzdělávat, inspirovat a bavit,“ uvádí se v příspěvku. Zemřel v pondělí u sebe doma v Kalifornii.

Kromě Erica Claptona se v Mayallově kapele The Bluesbrakers objevili i další slavní muzikanti. Šlo třeba o Micka Fletwooda či Micka Taylora, který později působil v Rolling Stones.

Agentura AP píše, že Mayall v rozhovorech nesouhlasil s tvrzením, že je vyhledávač hudebních talentů. Zdůrazňoval, že hraje z lásky k blues. „Není to něco, co by se dalo vysvětlit nebo definovat. Nejsou na to žádná pravidla. Jestli je to ten pravý hudebník, vám prozradí vaše ucho,“ řekl Mayall v dřívějším rozhovoru Novinkám a deníku Právo.

Pravého hudebníka pozná vaše ucho, říká bluesman John Mayall

Kultura

To, že někteří hudebníci, kteří prošli jeho kapelou, jsou slavnější než on, ho trošku trápilo a nestyděl se o tom mluvit. „Nikdy jsem nenahrál hit, nikdy jsem nevyhrál Grammy a (časopis) Rolling Stone o mně nikdy nenapsal článek,“ řekl v rozhovoru se Santa Barbara Independent v roce 2013. „Jsem pořád undergroundový umělec,“ dodal.

Foto: Profimedia.cz

Britský hudebník John Mayall při vystoupení na festivalu v Trutnově v roce 2013

Mayall, který byl roku 2005 vyznamenán Řádem britského impéria, poměrně často vystupoval i v Česku. Jeho Bluesbreakers odehráli první koncert v Československu už tři roky před listopadem 1989 v rámci festivalu Bratislavská lyra.

Poslední vystoupení, plánované na duben 2022 v rámci rozlučkového Farewell Tour do Brna, ale nakonec Johnu Mayallovi překazila nemoc.

RECENZE: John Mayall obstál i v oslabení

Kultura
Související témata:

Výběr článků

Načítám