Hlavní obsah

Utajený malíř s mořem a Francií pod kůží vystavuje u Polívků

Pro mnohé překvapivou či zcela neznámou tvář své osobnosti představuje v Galerii U dvou Polívků v Brně známá osobnost zdejšího kulturního života - Juraj Groch. Vysokoškolský kantor, překladatel, fotograf a také námořní kapitán a cestovatel se představuje i jako malíř.

Foto: Miroslav Homola, Novinky

Juraj Groch o sobě obvykle nikdy neříká, že je vystudovaný malíř. I když je to pravda.

Článek

Jeho tvorba, ať už jde o figurální motivy, zasněné krajiny nejčastěji z přímoří, či ryzí abstrakce, navozuje příjemnou, uklidňující atmosféru. Výstavu v domě Jakub vernisáží zahájí ve středu v pět odpoledne herec Bolek Polívka.

„Už jsem sice vystavoval, ale moc výstav to nebylo a ani si přesně nepamatuji, kdy byla ta poslední. A na styl se mě neptejte. Maluji srdcem, pro radost,“ říká Groch, o jehož výtvarné profesi mnoho lidí ani netuší.

Kantor a překladatel

„Fakt je, že jsem kdysi vystudoval Lycée Pasteur v alžírském Oranu, kde jsem také začal studovat Ecole des Beaux-Arts, a ve studiu malířství jsem později pokračoval ve francouzském Toulouse. Tedy malířem bych měl být,“ svěřil se rodák z Košic, který letos oslavil sedmdesátiny.

„Po návratu do tehdejšího Československa jsem však nastoupil ke studiu na Filozofické fakultě Masarykovy univerzity v Brně k oboru romanistika a později jsem tam přednášel francouzskou literaturu 19. a 20 století. Mimo to jsem však pracoval i jako fotograf pro agenturu Sygma a malování mi zůstalo jako celoživotní láska,“ dodal.

Na svět jeho očima na desítkách pláten se mohou lidé přijít podívat do galerie „k Polívkům“ až do jedenáctého listopadu.

V říši průhledných nymf malíře Martina Krajce

Kultura
Související témata:
Juraj Groch (malíř)

Výběr článků

Načítám