Hlavní obsah

Unikátní projekt Western Symphony spojuje hudbu z legendárních filmů s živými scénami

Boskovice

S hrdiny z nejslavnějších filmových westernů se budou moci setkat již v sobotu návštěvníci unikátní hudební a vizuální show Western Symphony v Boskovicích. V přírodním amfiteátru westernového městečka tam vystoupí čtyřicetičlenný soubor Pražského filmového orchestru. K melodiím v jeho podání vytvoří herci a jezdci živé obrazy z filmů.

Koncert Western SymphonyVideo: Vladimír Klepáč, Novinky

Článek

Projekt nemá podle režiséra Igora Krištofa obdoby nejen v České republice, ale ani v Evropě.

„Boří hranice mezi jednotlivými druhy umění. Jde o jedinečné propojení hudby, na kterou se chodí do koncertních sálů, se špičkovými jezdeckými výkony. To celé navíc nabízíme v dechberoucích kulisách Divokého západu, a to s i umělými vodopády,“ řekl Novinkám.

Foto: archiv Westernového městečka Boskovice

Na jedné scéně 40 hudebníků s jezdci na koních v akčních scénách

Orchestr i cválající koně na jedné scéně

Diváci se mohou těšit na Posledního Mohykána, chybět nebude legendárních Sedm statečných, přicválá velký náčelník Apačů Vinnetou, k dobré náladě přispěje ochránce zákona a pořádku Limonádový Joe, se svým střeleckým uměním se pochlubí ostřílený pistolník Harmonika z filmu Tenkrát na Západě, dorazí lamač dívčích srdcí Zorro anebo třeba drsný Django.

Foto: archiv Westernové městečko Boskovice/Pražský filmový orchestr

Tým Pražského filmového orchestru s herci, zpěváky a jezdci na koních z Westernového městečka Boskovice

„Pro nás je vystoupení v takovémto prostředí adrenalinovou záležitostí. Zatímco hrajeme, tak těsně kolem nás cválají koně, všude se ozývají výstřely z revolverů, šumějí vodopády, dokonce nám nad hlavami krouží orel,“ uvedl dirigent Pražského filmového orchestru Jiří Korynta. Toto těleso je na hudební scéně v Česku již dvacet let.

Počasí prověřilo ikonický muzikál. Zkoušelo se v pláštěnkách, hrálo v body a neoprenu

Divadlo

Zaměřuje se na filmovou hudbu a jeho příznivci na něj chodí například do pražského Rudolfina nebo brněnského Besedního domu.

Foto: archiv Westernového městečka Boskovice

Western Symphony potěší nejen milovníky filmů, ale i koní.

„Především se snažíme ukázat, že western se dá dělat jinak, nově a neotřele. Na jedné straně chceme dostat mezi nás ty, kteří chodí do koncertních sálů, na straně druhé ukazujeme našim kamarádům, že do naší party patří i hudebníci,“ řekl šerif městečka Luboš Jerry Procházka.

Scéna z Pokladu na Stříbrném jezeře

Příprava představení je po technické stránce pro režiséra mimořádně náročná. Musí skloubit hudební těleso s operními pěvci, divadelními herci, trikovými jezdci, kaskadéry a ochotníky. Jednotlivé týmy nacvičují odděleně, režisér pak má na jejich vzájemné secvičení pouze den.

Foto: archiv Westernového městečka Boskovice

Mezi filmovými hrdiny je i legendární Zorro.

Jde o tým 70 lidí. Nutné je také správně načasovat pyrotechnické efekty a spuštění hned dvou umělých vodopádů. Využívá se scéna pro představení Poklad na Stříbrném jezeře. Jde o nejslavnější příběh o Vinnetouovi a Old Shatterhandovi. Městečko jej hraje celé léto.

Zatímco hudebníci cvičí v Praze, přípravě jezdeckých scén se společně s režisérem věnuje trikový jezdec Michal Bednář, představitel Vinnetoua a známý propagátor práce s koňmi ve volnosti, tedy formou nenásilné vzájemné komunikace.

Foto: archiv Westernového městečka Boskovice

Pražský filmový orchestr na Divokém západě

„S koníky pracujeme denně, takže jsou na rachot, výstřely i výbuchy zvyklí. Přestože pro ně není jednoduché cválat těsně vedle hrajícího hudebního tělesa, díky nácviku zvládají činely i bubny,“ uvedl Bednář.

Tři legendární pušky vítají návštěvníky vily Karla Maye

Cestování

Burianův žák vystavuje obrazy indiánů. Výjimkou mezi náčelníky je Jaromír Jágr

Kultura
Související témata:

Výběr článků

Načítám