Hlavní obsah

Underworld zahráli ve velkém stylu

Novinky, Kateřina Farná
PRAHA

V plné elektronické zbroji se ve středu večer podruhé představila českému publiku jedna z nejvýznamnějších elektro a dance skupin 90. let, britští Underworld. Dvojice Karl Hyde a Rick Smith za půlměsíčné, letní noci odehrála v industriálním prostoru parku Kolbenova fascinující koncert, plný extáze.

Článek

Hrát se začalo již v 18 hodin, kdy se po pár setech vystřídali DJové Howska, Tráva, Darren Price a oblíbená česká kapela Skyline. Diváci, převážně mladší generace, se pomalu scházeli před podiem a popíjeli pivo za 35 korun. Betonovým prostorem se nesla vůně zakázaných drog, pravda někteří už při vystoupení Skyline vypadali zničeně, jako by bylo po koncertě.

Těsně před 21. hodinou show propukla, trochu nesměle a pozvolna, ale to byl záměr - pánové totiž přesně vědí, jak si publikum "nachystat" na parádní party. Podle očekávání nehráli ve dvou, jako host s nimi vystoupil jejich dlouholetý obdivovatel a dvorní remixer Darren Price. Světelná show, kytarové beaty a magická atmosféra

Téměř šest tisíc návštěvníků (z toho tisíc neplatících) se nechalo nepřetržitě po dvě hodiny unášet na tanečních vlnách, jako by byli hypnotizováni extatickým tancem Karla Hydea, který sice vyměnil obří sluchátka za "slušňáckou" bílou košili, ale koncert si užíval stejně naplno. Publikum se dočkalo největších pecek a za halasného pískotu, potlesku a tance ukázalo britským mágům, jak si do úmoru vychutnávají každičký kousek servírované hudební delikatesy.

Z potemnělého podia se valila čistá elektronika, někde z pomezí deep housu a techna. Čekalo se, až se setmí. Po třetí skladbě zapojil démonický Karl do elektrorytmů trochu kytarových beatů a slov. Po půl desáté se konečně rozjela úžasná světelná show, zelená hladina zalila mixážní pulty a šlehala do tmy zelené paprsky. Nad továrním komínem stál právě v opozici půlměsíc, což dodávalo koncertní atmosféře magický náboj, v kontrastně underworldovském stylu.

Divoká taneční extáze démonického Karla Hydea

Když zněla hitovka Bruce Lee z alba Beaucoup Fish, v publiku to vřelo. Následovaly pecky Pearl´s Girl, Dark and Long, Push Upstairs a taneční lid byl dokonale připravený si užít "našlapanou" druhou polovinu koncertu.

Hyde poletoval po pódiu s webkamerou, do které zpíval a snímal divoce se vlnící a skákající fanoušky. Jeho až ďábelský pohled a extatické pohyby působily dojmem mimozemského návštěvníka, který nám přiletěl ukázat, jak se hraje v jiných galaxiích. 

Všichni netrpělivě čekali na jejich nejznámější hit, Born Slippy z filmu Trainspotting. Zahráli jej dokonce ve dvou verzích. Lidé byli vyšponovaní nadoraz, adrenalin se v nich vařil, pánové z pódia vygradovali atmosféru na nejvyšší bod - továrním prostorem zněla skladba Jumbo.

Blížily se poslední minuty a já jsem čekala na nějaká závěrečná slova, nějaké poselství a samozřejmě přídavek. Karl Hyde se s námi rozloučil slovy: "Užijte si krásné léto a bůh vás ochraňuj!" a Underworld přidali ještě pět minut svých rytmů, tentokrát v remixu.

 Na tvářích cizích lidí byl znát výraz maximálního uspokojení a pohody... Báječný zážitek, skvělé místo a kvalitní hudba...Co víc si přát?

Anketa

Jaký byl koncert Underworld?
Výjimečný
80,7 %
Nadprůměrný
8 %
Průměrný
3,4 %
Slabý
7,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 88 čtenářů.
Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám