Hlavní obsah

Umělci a architekti oživují veřejný prostor, instalace v ulicích Prahy zůstanou do září

S cílem oživit městskou krajinu, nabídnout různorodé možnosti využití veřejného prostoru a upozornit na problémy konkrétních lokalit vznikl Landscape festival Praha. Jeho součástí jsou dvě desítky architektonických intervencí a uměleckých instalací, které zájemci najdou na trase od Florence přes Žižkov až do Malešic. Hlavním centrem akce, která potrvá do 30. září, se stane Nákladové nádraží Žižkov.

Foto: Facebook Landscape festivalu

Festival startuje v areálu bývalého nákladového nádraží na Žižkově.

Článek

Letošní ročník nese podtitul Cesta z města a zapojili se do něj přední architekti i výtvarní umělci. Například na civilizační odpad upozorňuje dvojice Aleš Hnízdil a Aleš Kurz, z recyklovaného materiálu vytvořil monumentální objekt Jan Zdvořák.

Od architektů ze studia Mjölk najdeme na festivalové mapě k hrám i sportu určenou dvanáctimetrovou kladinu a stejně tak i dřevěnou pergolu, jež bude sloužit odpočinku. Elhl & Koumar architekti jsou pak autory dočasného altánu na Jarově.

Nami Ňami studio připravilo instalaci, která bude sloužit dětským hrám, Jan Tyrpekl nabízí pojízdný pavilon na kolejišti bývalé vlečky. Mostu za Nákladovým nádražím vdechla poetiku Anna Beata Háblová a kolemjdoucí k posezení láká křeslo od Zdeňka Ruffera.

Národní cenu za architekturu má sídlo Kloboucké lesní od ateliéru Mjölk

Tipy a trendy

Festival se věnuje širším souvislostem architektury, krajiny, veřejného prostoru a umění a jeho hlavní program doplní doprovodné výstavy, přednášky a diskuse.

Jednou z tradičních a významných výstav festivalu je prezentace vítězů a finalistů Evropské ceny za městský veřejný prostor, která nabídne výběr nejzajímavějších počinů v oblasti revitalizace veřejného prostoru v letech 2020-2022. Soutěž pořádá každé dva roky Centrum současné kultury v Barceloně.

Foto: Tomáš Zolotár

Mobiliář pro Krenovku z dílny Four X Architekti

Další z výstav se zaměří na inspirativní skateboardové parky v ČR a Evropě nebo na projekty zajímavých dětských hřišť.

Festival nabídne i unikátní kolekci fotografií veřejných toalet v tokijské čtvrti Shibuya. Podrobný program na stránkách festivalu.

Foto: Tomáš Zolotár

Moře klidu od Archwerk

Součástí bude i výstava Nový Žižkov, na které veřejnosti představí architektka Eva Jiřičná svůj rezidenční projekt Centrum Nového Žižkova s unikátní rozvlněnou věží na místě bývalé Ústřední telekomunikační budovy.

Foto: Facebook Landscape festivalu

Galerie v budově nádraží

Festival se konal na Žižkově poprvé v roce 2014, kdy inicioval záchranu ojedinělého funkcionalistického komplexu Nákladové nádraží Žižkov, který byl prohlášen kulturní památkou v roce 2013.

Když v Betlémě hrají Jazzulátku a praotec Čech vede Slovany na poušť

Kultura

Glosa: Národní galerie opět zpívá svůj evergreen o statutu

Kultura

Výběr článků

Načítám