Hlavní obsah

Událost pro českou kulturu. V Ostravě začala výstavba koncertního sálu světových parametrů

Sen ostravské kulturní veřejnosti se naplňuje. Za účasti prezidenta Petra Pavla začala v pátek rekonstrukce Domu kultury města Ostravy, jejíž součástí je i přístavba koncertního sálu světových akustických parametrů. Dokončení je plánováno na rok 2027, stavba a rekonstrukce vyjdou na 2,78 miliardy korun. Koncertní sály s podobně dobrou akustikou plánují také Praha a Brno.

Zahájení rekonstrukce a dostavby budovy ostravské Janáčkovy filharmonieVideo: Marek Tereba, Novinky

Článek

Koncertní sál v Ostravě, jedna z nejočekávanějších staveb světa, se stane novou dominantou města. Objekt nabídne velký sál pro 1300 lidí a také rozsáhlé zázemí, sloužit bude Janáčkově filharmonii i hostujícím hudebním tělesům různých žánrů.

Rekonstrukcí projde i kulturní dům, který bude s novostavbou propojen a v němž budou další sály různých velikostí.

Foto: Steven Holl Architects a Architecture Acts

Podoba ostravského koncertního sálu

Slavnostního poklepání základního kamene se účastnil i autor návrhu, americký architekt Steven Holl. Toho čeká v pátek také přednáška na mezinárodním diskusním fóru Meltingpot, které je součástí festivalu Colours of Ostrava. „Pro českou hudbu a architekturu je to nesmírně vzrušující okamžik,“ řekl.

Dodal, že je přesvědčen, že příští generace současným Ostravanům budou za koncertní sál děkovat.

Foto: Aleš Honus, Novinky

Poklepání základního kamene za účasti prezidenta Petra Pavla

„Dnešní ceremoniál poklepu základního kamene je pro Janáčkovu filharmonii, ale i pro celou českou kulturní scénu nadějí, že kultura a kulturnost obecně přestávají být okrajovými tématy,“ řekl ředitel Janáčkovy filharmonie Jan Žemla.

Celková odhadovaná cena samotné stavby a související rekonstrukce domu kultury je aktuálně vyčíslena na 2,78 miliardy korun, peníze si Ostrava zajistila z řady tuzemských i evropských zdrojů.

V následujících měsících bude probíhat výkop stavební jámy a následně se rozběhne samotná výstavba.

Zabijácké kytarové figury Toma Morella na Colours of Ostrava

Hudba

Výběr článků

Načítám