Hlavní obsah

V Hradci konečně zazněl koncert, který před 40 lety rozehnaly obušky

Hradec Králové

Před čtyřiceti lety se v hospodě v Lochenicích, vesnici těsně sousedící s Hradcem Králové, konal koncert pěti rockových kapel. Dnes běžná věc, v 80. letech minulého století v komunistickém Československu věc nevídaná. Kapely totiž nebyly režimem oficiálně povolené, a tak koncert, maskovaný jako oslava narozenin, skončil poměrně brzy. Jen co odehrály první dva soubory, punkový Arbeiter a alternativní Záře, zasáhly režimní „složky“ a akci rozprášily. V pátek 16. srpna kulaté výročí nepovoleného minifestivalu připomenul koncert v hradecké restauraci Na Soutoku.

Akce ke 40. výročí koncertu v Lochenicích, který rozehnala StBVideo: Ludmila Žlábková, Novinky

Článek

„Ke hraní se tenkrát nedostali pražští Frou Frou, teplický Hever a TBC Skotu alias Prasečí Farma. Pořadatelé proto pozvali jejich nástupnické kapely. Je to náhoda, ale akci si zopakoval i stejný zvukař - Petr Novák,“ prozradil Zdeněk Fikar, který s nápadem připomenout událost ze 17. srpna 1984 přišel.

Foto: Ludmila Žlábková, Novinky

Punková Nátěrová hmota hraje už čtyřicet let, vznikla ve stejném roce, kdy se konal koncert v Lochenicích.

Hradec Králové patřil k režimním baštám. Právě zde v říjnu 1983 vystoupil Pražský výběr, jehož dva koncerty vyvolaly odezvu v komunistických tiskovinách Tribuna a Rudé právo a následně vedly k celostátním restrikcím proti „nové vlně“, včetně zákazů vystupování, a k potlačovaní svobody na nezávislé hudební scéně.

Statečný hospodský

„Bez podpory a nebojácnosti lochenického hospodského Petra Hidvegiho by koncert nebyl. Ale stihly odehrát pouze dvě kapely. Když zvučila třetí, vtrhli do sálu uniformovaní příslušníci veřejné bezpečnosti a neuniformovaní policajti StB se psy a obušky. Uzavřeli dveře sálu a každý, kdo vycházel ven, se musel prokázat občankou, byl zapsán a vyfocen,“ připomněl Fikar.

Foto: Ludmila Žlábková, Novinky

Petr Kumandžas se skupinou Frou Frou v roce 1984 vystoupit nestihl, letos přijel se skupinou Svatopluk.

Punk jako za starých časů. Sex Pistols se vrátili na tři koncerty

Hudba

Venku před sálem už stály policejní antony, zamřížované avie.

„Pár lidí odvezli rovnou na výslechy. Trestnost akce se orgány snažily navlíknout na hospodářskou kriminalitu, že jsme se jako chtěli obohatit, ale hostinský nás podržel, že jen prodával pivo. Stranou to komentoval, že je mu to jedno, že už zavřenej byl a že je taky nesnáší,“ přidali se další pamětníci.

Například organizátoři tehdy byli odsouzeni za propagaci západní kultury a výtržnictví. Lydia, která učila, byla na hodinu propuštěná a dostala zákaz pedagogické činnosti v celých východních Čechách.

Foto: archiv Zdeňka Fikara

Ilustrační foto z jiné akce v zimě z let cca po roce 1986

Ovšem na místě docházelo k paradoxním a komickým situacím, třeba když se prchalo záchodovým okénkem.

„V kapele jsme byli čtyři, ale sebrali dva, další utekli. Tak to doplnili do čtyř z řad návštěvníků. Dostali jsme podmínku, ale krátce na to Husák vyhlásil amnestii k výročí konce druhé světové války, tak konkrétně nám to zrušili,“ připomenul téměř šedesátník Jiří z tehdejšího Arbaiteru, který na koncertě vystoupil s punkovou Nátěrovou hmotou, která letos také slaví čtyřicet let od založení.

Foto: archiv Slávka Hamaďáka

Skupina Záře v roce 1984

Mezi návštěvníky byl před čtyřiceti lety i Slávek Hamaďák. Z recese v pátek dorazil v nefalšované esenbácké uniformě s pendrekem za pasem. Legrace to tehdy ale příliš nebyla.

„Podezřele vypadajících gratulantů se sjel plný sál. Někdo kontaktoval soudruhy a ti na místo vyslali jednotky Sboru národní bezpečnosti, včetně psů bez náhubku. Dnes už úsměvné byly i jejich průpovídky - na té fotce nemáte tak výrazně protistátní ksicht jako ve skutečnosti,“ zavzpomínal Hamaďák.

Foto: Ludmila Žlábklová, Novinky

Z recese přišel Slávek Hamaďák (vlevo) na koncert v uniformě SNB, tehdejšího pořadatele rozehnaného koncertu Zdeňka Fikara to pobavilo.

Z Lochenic Na Soutok po Labi

Výroční koncert se měl původně konat opět v Lochenicích. Ale právě letos se majitelé rozhodli s živností skončit a hospoda dosud nemá provozovatele. A tak padla volba na restauraci Na Soutoku, ležící prakticky v centru krajského města.

Foto: Ludmila Žlábková, Novinky

Prasečí farma z České Skalice

„Nakonec není tak důležité, kde jsme si připomněli výročí, ale fakt, že jsme se po letech potkali, vesele zavzpomínali a užili nekomerční bigbeat. Jen těch čtyřicet let je hrozná cifra. Vlasy prošedivěly, vzpomínky se ztrácejí, proto je fajn, že jsme se mohli potkat,“ shodla se většina přítomných.

Z Lochenic připluli na koncert i tři místní. Na raftu. Zdolat museli 7,5 kilometru, dvakrát plavidlo přenést. Ovšem za tento výkon měli koncert zadarmo.

Foto: Ludmila Žlábková, Novinky

Skupina Aku Aku z Teplic

Ruská policie dělá razie na koncertech a v klubech

Svět

Výběr článků

Načítám