Hlavní obsah

Zelenkovy Limity. Ze spolumajitele firmy na likvidaci odpadu ekologickým aktivistou proti své vůli

Jak se ze severočeského podnikatele stane ikona ekologických protestů a z manželského sporu celospolečenský konflikt? Na to odpoví osmidílný seriál Limity, který podle svého scénáře a námětu začal natáčet režisér Petr Zelenka.

Foto: Miroslav Kučera/ČT

Režisér Petr Zelenka mezi mladými herci. (Zleva) Lenka Netušilová, Nikola Kylarová, Max Dolanský, Petr Komínek

Článek

Natáčení probíhá na Fakultě umění a designu Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem. Zelenka si do hlavních rolí vybral Aleše Hámu, Veroniku Khek Kubařovou, Tatianu Dykovou, Maxmiliána Dolanského či Jaroslava Plesla. V programu České televize se seriál objeví příští rok.

Na námětu začal Zelenka pracovat téměř před čtyřmi roky. „Obtížně hledám témata, kterým bych věřil a kterými by mě bavilo se zabývat. Po několikaleté práci na scénáři Limitů jsem přesvědčený, že v tomto případě máme skvělé téma. Limity jsou dějově velice aktuální, zpracování příběhu je přitom originální a překvapivé, a jak se mi teď zdá, zároveň jediné možné,“ řekl ke scénáři.

Foto: Miroslav Kučera/ČT

Petr Zelenka s Maxem Dolanským

„Hlavní postavou je Karel, chlápek, který se snadno a sám rychle vytočí a ze začátku dělá jenom samé nesympatické skutky. Postupně ale změní svoje názory téměř na všechno. A pak jsou tu ženské hrdinky, Karlova exmanželka a jeho nová partnerka, které z příběhu nevycházejí nejlépe, to přiznávám rovnou. Nevím, proč se mi to takhle přihodilo, musím si na to dát příště větší pozor a můj další projekt bude jenom o sympatických ženských postavách,“ slíbil Zelenka.

RECENZE: Svět jako sbírka rekvizit

Divadlo

V roli podnikatele a nedobrovolného aktivisty se divákům představí Aleš Háma.

„Jak už to tak v mém životě bývá, i za mým obsazením do Limitů se ukrývá náhoda. Jedna moje kolegyně totiž pozvala Petra Zelenku na představení Můj nejlepší kamarád, ve kterém mám hlavní roli. Pak jsme zašli na kafe, pozval mě na kamerové zkoušky a nakonec mi nabídl postavu Karla ve svém seriálu. Jak říkám, náhoda mě Petrovi přihrála do cesty,“ uvedl Háma.

Foto: Miroslav Kučera/ČT

Petr Zelenka s Maxem Dolanským a Lenkou Netušilovou

Jeho seriálovým synem Igorem bude Maxmilián Dolanský. „Naše rodina v Limitech si s ničím moc hlavu neláme. Otec se snaží ze všeho vyklouznout. Syna nadchne účast na protestních akcích a snaží se rodiče přesvědčit o tom, že mají smysl. Možná chování té mé postavy ovlivňuje i vzdor vůči autoritám a určitá forma trucu. A pak i láska,“ řekl ke své roli.

Štáb Petra Zelenky má natáčení osmidílného seriálu Limity rozložené do pětašedesáti dní, a to nejen do lokací v Ústí nad Labem a jeho okolí, ale přesune se i do Libochovic na Litoměřicku či do Prahy. Poslední klapka by měla padnout na začátku srpna.

Návrat do Ústeckého kraje

Filmaři se do Ústeckého kraje rádi vrací.

„Máme zde lokace nejrůznějšího druhu, které jsou mnohdy neokoukané a pro filmaře lákavé. Nezastupitelnou roli s jejich výběrem hraje Filmová kancelář Ústeckého kraje. Ta pomohla také s vytipováním lokací pro seriál Limity, mezi nimi je právě i  Fakulta umění a designu Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (FUD). Všichni byli nesmírně vstřícní, do natáčení se zapojili dokonce také studenti univerzity. Jsme moc rádi, že FUD zanechá v seriálu svou stopu,“ uvedl náměstek hejtmana Ústeckého kraje Jiří Řehák (Spojenci pro kraj).

Ústecký kraj má nyní 50 milionů korun z Operačního fondu Spravedlivá transformace na pobídky pro filmaře. Čerpat by je mohlo zhruba dvacet filmových štábů, jeden může dostat dva až 3,5 milionu korun podle typu snímku.

Režisér Petr Zelenka: Lidi byli v devadesátých letech hravější

Film

RECENZE: Fifty. Uvěřil jsem, že se můžu změnit

Kultura

Výběr článků

Načítám