Hlavní obsah

V hlavní roli Antonie Formanová. Minisérie Dcera národa o Zdence Havlíčkové má první ukázku

Spisovatel a novinář Karel Havlíček Borovský (1821–1856) je vnímán jako hrdina, „světec“, který zemřel pro českou myšlenku. Ale jaká byla jeho dcera Zdena? Mohla žít vlastní život? Mohla být vůbec šťastná? Na tyto otázky se snaží najít odpovědi šestidílná série Dcera národa. Premiéru si odbude za necelý měsíc. Nyní představuje první ukázku.

Teaser Dcera národaVideo: Canal+

Článek

Do hlavní role tvůrci obsadili Antonii Formanovou. Režie se ujali Matěj Chlupáček a Cristina Grosan. Scénář napsala Lucie Vaňková.

Série poběží nejdříve na platformě CANAL+, následně ji odvysílá také Česká televize. Diváky zavede do prostředí národního obrození, které nepatřívá k nejzábavnějším částem českých dějin. Při formování novodobé představy národa jde ovšem o zcela zásadní etapu naší historie.

Samotný příběh se odehrává v druhé polovině 19. století, kdy se Zdena Havlíčková stává sirotkem. Svéhlavá mladá žena, která leccos podědila po svém zásadovém otci, se stává národním klenotem, o který je nutné se starat. Jenže ona podobnou péči odmítá. Chce si žít po svém, milovat koho a kdy chce.

Díly plné hvězd

Tvůrci minisérie se netají tím, že chtějí tuto část dějin zatraktivnit. Cílí v ní na mladé diváky. Neusilují tak o rigidní historickou přesnost, jak v minulosti prozradili Novinkám. Jisté také je, že se na projektu nešetřilo. Natáčení probíhalo v mnoha lokacích, šily se kvůli němu desítky kostýmů a role dostali herci, kteří se pohybují ve své branži na absolutní špičce.

Obrozence si zahráli mimo jiné Jiří Langmajer (František Ladislav Rieger), Jan Vlasák (František Palacký), Vladimír Javorský (Alois Pravoslav Trojan), Leoš Noha (František August Brauner), Robert Mikluš (Josef Hamerník) či Ladislav Hampl (Antonín Svoboda).

Dcera národa bude uvedena v předpremiéře v soutěži oficiálního programu mezinárodního festivalu seriálů Serial Killer, konkrétně na slavnostním zakončení v sobotu 28. září v Mahenově divadle v Brně. Na platformu CANAL+ se dostane o den později.

Antonie Formanová: Já a Zdeňka Havlíčková? Jakékoli archaismy nečekejte

TV a streaming

RECENZE: Jenom ty, hudba a smrt

Kultura

Výběr článků

Načítám