Hlavní obsah

Temné vody sexfluencerství ukáže nový seriál ČT

Na všudypřítomnost sociálních sítí a komunikačních platforem už jsme si docela zvykli. Ne tak docela ale na to, jak dokážou ovlivnit naše životy včetně intimity. Právě téma intimního života mladých dospělých pod vlivem masivní přítomnosti komunikačních platforem zkoumá nový seriál režiséra Jana Vejnara nazvaný Vlastně se nic nestalo. Na podzim bude uveden v iVysílání a také na obrazovkách České televize.

Foto: ČT

Jiří Chadraba, Denisa Barešová a Elizaveta Maximová řeší svůj online život.

Článek

Pro někoho může být název trochu matoucí. Stejně se totiž jmenoval film režiséra Evalda Schorma z roku 1988 v hlavních rolích s Janou Brejchovou a Terezou Brodskou. Tím ale shoda naprosto končí. Schormův film byl o vztahu matky s dcerou, hlavní hrdinky seriálu Žofie i Andrea nabízejí placený obsah na platformách pro dospělé.

Žofie se experimentováním snaží znovu vybudovat poškozené sebevědomí po rozchodu, Andrea touží po finanční svobodě. Pro Žofii je to svého druhu nástroj emancipace, bývalou hvězdičku Andreu finanční situace a požadavky fanoušků ženou hlouběji do temnějších vod sexfluencerství.

Foto: Mikuláš Křepelka/ČT

Žofii a Andreu, hlavní hrdinky seriálu, hrají Denisa Barešová a Elizaveta Maximová.

„Seriál zachycuje řadu okamžiků nejistoty i bezvýchodnosti, které zná z vlastních vztahů vlastně leckdo, jen je má málokdo tendenci a možnost zkoumat a pojmenovávat. Navíc důsledně zachycuje současné trendy, které všichni známe, a působivě pracuje se zobrazováním konkrétních problémů i ordinérních drobností,“ říká kreativní producent ČT Jakub Mahler.

Platformy pro dospělé neodsuzuji, říká k novému seriálu Denisa Barešová

MFF KV

Seriál je natočený bez příkras, je v něm nahota, sex i vulgarismy.

„Chtěli jsme jít po maximálním možném realismu. To se týká dynamiky vztahových linií, trapných momentů i samotné nespisovné mluvy. Co se nahoty týče, šli jsme vždy po emoci, kterou měla daná scéna zachytit. Kdo ale na seriál bude koukat kvůli ní, bude zklamán. Nevyhýbali jsme se jí, ale neměli jsme potřebu ji zobrazovat, pokud to situace vyloženě nevyžadovala. Naším záměrem bylo ukázat, že s prolínáním naší soukromé a veřejné identity ještě neumíme pracovat, nemáme to plně pod kontrolou,“ vysvětluje režisér Jan Vejnar.

Foto: Mikuláš Křepelka/ČT

Denisa Barešová jako Žofie

Žofii hraje Denisa Barešová, která uvedla, že ji její postava zaujala hned. Podle ní seriál a její Žofie dává příklad toho, že stojí za to zkusit být sám, a když je to možné, opustit nefunkční vztah a nebýt v něm ze setrvačnosti.

„Ukazuje, že každý má hranice někde jinde. Jak je stále těžké se ozvat, když nás někdo sexuálně obtěžuje, a jak snadno s námi mohou lidé manipulovat skrz kompromitující záznamy našeho chování. Také že se lidé moc rádi svezou na online bizáru, rádi se tomu vysmějí, ale vůbec netuší, co všechno za tím může být schované,“ uvedla.

Foto: Mikuláš Křepelka/ČT

Jiří Chadraba hraje přítele Žofie.

Jejího partnera hraje Jiří Chadraba, podle kterého seriál řeší témata, která jsou stále citlivým tabu, a to jak v rámci komunikace v partnerských vztazích, tak celé společnosti.

„Oslovil mě nejen otevíráním těchto kontroverzí, ale i svou aktuálností. Některé scény jsou jako nahrané na diktafon u dnešních párů doma,“ řekl.

Foto: Mikuláš Křepelka/ČT

Andreu hraje Elizaveta Maximová.

Herečka Elizaveta Maximová ztvárnila Andreu, která se propadne do hlubin erotického online obsahu na internetu. Drama podle ní ukazuje, jak „rychle a bez přemýšlení hodnotíme ostatní v reálném životě a poté je dokážeme tvrdě odsoudit – a ještě navíc skrze sociální sítě, i když jsou jen střípkem osobnosti někoho, koho absolutně neznáme“.

Scénář k dramatickému seriálu napsal režisér Jan Vejnar s Darjou Mikovou. Dále v něm hrají Simona Lewandowska, Lukáš Hejlík a další.

Boj s démony předvede televizní Lovec

TV a streaming

Smetana, další Docent a StarDance. ČT představila svůj podzim

TV a streaming
Související témata:
Seriál Vlastně se nic nestalo

Výběr článků

Načítám