Hlavní obsah

Smetana, další Docent a StarDance. ČT představila svůj podzim

Aktualizováno

Ještě než skončí léto, odvysílá Česká televize pokračování oblíbené minisérie Docent. Dvojku nasadí v prestižním nedělním čase, a to 1. září od 20:10. Její diváci se pak v následujících týdnech mohou těšit na StarDance, již třináctou řadu, ale také na dobové drama o Bedřichu Smetanovi, kterého ztvárnil Václav Neužil. ČT plány zveřejnila ve středu.

Foto: Stanislava Benešová, Novinky

Tisková konference České televize k podzimnímu vysílání. Programový ředitel Milan Fridrich a generální ředitel Jan Souček

Článek

Minisérii Docent II představil její režisér Jiří Strach. Uvedl, že se na obrazovky vrátí všechny oblíbené postavy, tedy herci Ivan Trojan, Tereza Ramba a Ondřej Vetchý. Znovu budou řešit spletité vztahy i kriminální případy.

Strach ve Varech představil pokračování Docenta. S Ondřejem Vetchým si poměřoval síly v páce

MFF KV

„Posun je v tom, že charaktery vystavíme novým krizovým situacím, a v nich je poznáme zase o kousek hlouběji a důvěrněji. Kdybychom zásadně měnili povahy postav, diváka možná zklameme, protože čeká na svoje známé postavy a chce se k nim vrátit. A možná je bude mít zase o kousek raději,“ uvedl Strach s tím, že důraz při natáčení kladli tvůrci na to, aby příběhy zůstaly reálné. Scénáře k nim opět napsali Josef Mareš a Jan Malinda.

Jiří Strach stojí také za seriálem Lovec, který rovněž v ČT na podzim poběží.

Foto: Česká televize

Herečka Denisa Barešová, Václav Neužil a Sarah Haváčová, snímek Smetana

Foto: Stanislava Benešová, Novinky

Režisér Jiří Strach

Očekávané je také drama o Bedřichu Smetanovi, které natočil režisér Marek Najbrt. Hraný film, v němž vedle Neužila hraje mimo jiné Sarah Haváčová jeho ženu Betty, doplní také dokument Tajemství života Bedřicha Smetany, ve kterém titulní roli ztvárňuje Petr Lněnička.

Smetana vychází z období patnáct let před jeho smrtí, kdy skladatel ztratil sluch. Film tedy zachycuje poslední etapu jeho života. „V postavě, kterou hraju, nejdříve hledám slabé stránky,“ upřesnil Václav Neužil, který se do muzikanta doslova převtělil.

Barešová si roli Krásnohorské ve filmu Smetana vysnila. Byla to inspirativní bojovnice, říká

MFF KV

Z filmového plátna se na televizní obrazovky přesunou na podzim také oceněné snímky Bod obnovy, Úsvit, Služka, Přišla v noci či dokument Tady Havel, slyšíte mě?

Možné hity ČT, podzim 2024

  • Docent II, premiéra 1. epizody 1. září 2024, seriál režiséra Jiřího Stracha přinese znovu reálné kriminální případy.
  • StarDance, 13. řada, začátek v říjnu
  • Smetana, v hlavní roli Václav Neužil
  • Vlastně se nic nestalo (seriál o vztazích generace Z, převážně iVysílání)
  • Dokumenty na ČT 2, novinky nebo pokračování – Tělo v mé hlavě (o bodyshamingu), Továrna na psí prachy (problematika struktur zvířecích překupníků), Bedekr z Velké Británie, Manu a Matěj na cestě podél Apenin, Žižka – hrdlořez i boží bojovník či Blýskání pod Tatrami.
  • ČT art – seriály Vidět filmem (jak natáčení vidí nejvýznamnější tuzemští kameramani), Ikony českého designu (připomenou předměty minulého století patřící do každé domácnosti) a Šumné stopy ve Švýcarsku s Davidem Vávrou.
  • ČT :D – seriál My se máme! (představí dětem oblasti, ve kterých jako národ vynikáme a jsou pro nás typické), Můj dědeček zálesák (probere důležitost mezigeneračních vztahů i zajímavosti o přírodě), Hravě to zvládneme (návody k praktickým činnostem) a Elin supertajný deník (poradí, jak nejlépe udržovat vztahy se spolužáky, vyučujícími i rodiči).

Intimita v iVysílání

V rámci iVysílání se bude snažit diváky oslovit seriál o dnešních vztazích ve světě sociálních sítích Vlastně se nic nestalo v hlavních rolích s Elizavetou Maximovou a Denisou Barešovou.

Režisér Jan Vejnar v něm otevře kontroverzní otázky o prodeji intimity, nastavení vlastních hranic i propastech v partnerské komunikaci. V podobě dvou epizod bude série uvedena také na ČT 1.

Foto: Stanislava Benešová, Novinky

Režisér Jan Vejnar a herečka Denisa Barešová

Vedení ČT jinak připomnělo, že iVysílání běží již 16 let. „Za tu dobu je výrazným hráčem na českém trhu,“ zmínil generální ředitel ČT Jan Souček s tím, že je tam nyní 200 tisíc hodin obsahu a každý den dalších osmdesát hodin přibývá.

„Vše byste nepřetržitě sledovali 23 let. Je tam nově navíc 41 nových pořadů bez takzvané geolokace, tedy můžete si je pustit kdekoli na světě,“ uvedl.

StarDance s Kostkovou a Ebenem

„Událostí podzimu se bezesporu stane třináctá řada StarDance,“ řekl k podzimu obecně dále Souček. Dodal, že vše se rozjede 12. října. „Dělá mi radost, že pořad vysílá ČT,“ pokračoval a doplnil, že jednotícím námětem 13. řady bude radost.

Moderátory pořadu zůstávají Marek Eben a Tereza Kostková. Finále StarDance pak proběhne 14. prosince.

RECENZE: Pane Havle, proč už vás neslyšíme?

Film

Připadal jsem si jako Quasimodo. Raper Raego v dokumentu otevírá problém bodyshamingu

MFF KV
Související témata:

Výběr článků

Načítám