Hlavní obsah

RECENZE: Zapomeňte na Harryho Pottera, přichází Agatha

Znáte Agathu Harkness? Ne? Tak to nejste fanouškem komiksů Marvel. Jde o nejmocnější čarodějnici, s níž se nedá vyjít. Jenže i ona občas potřebuje pomoc, a tak se na dobrodružnou cestu Necestu vydá s několika kolegyněmi a záhadným mladíkem. A právě o ní/o nich je nový seriál Agatha: Za vším schovaná. Znalci předvídají, že ovládne podzim na platformách.

Upoutávka k seriálu Agatha: Za vším schovanáVideo: Marvel Entertainment

Článek

Na tento projekt Marvel Television čeká řada fanoušků po celém světě. Po úspěchu předešlého seriálu na obdobné téma WandaVision (2021) začali volat po nějakém, vlastně jakémkoli pokračování.

A jelikož mocná Agatha zatím nemá vlastní film, seriál, volba tvůrců (scénář, režie Jac Schaefferová) záhy padla na ni. Nutno říci i proto, že rozhodování ovlivnil výkon hlavní představitelky ve WandaVision.

Postavu Agathy hrála a hraje dokonale americká herečka Kathryn Hahnová. Bravurně se ve své roli pohybuje na hraně hororu, dramatu a komedie. Navíc umí zpívat a „mluví“, i když právě mlčí, což tedy u Agathy běžné moc nebývá…

Streamované novinky: Vraždící bratři i svatebčané, vlci samotáři, oškliví lidé a jeden zlý tučňák

TV a streaming

Přesvědčit se o všem můžete sami. První díl nového seriálu najdete na platformě Disney+ v USA od 18. září, u nás tam bude, vzhledem k časovému posunu, o den později.

Zavede vás znovu do městečka Westfield – tedy pokud jste viděli WandaVision, do prostředí, které již znáte. Seznámíte se v něm hned v úvodu s tvrdou, (všeho)schopnou policistkou, jež má právě řešit závažný, záhadný zločin, jenže se to celé jaksi zvrtne. Nic totiž není tak, jak se na první pohled zdá.

Aniž bych prozradila více, než je žádoucí, naznačím, že tahle otravná dáma, zvyklá si své věci zásadně řešit sama, musí z minuty na minutu najít spojence. Lépe řečeno, spojenkyně. Sice obecně lidi nesnáší, ale tady bezpečně ví jediné: bez nich nikdy nedojde k cíli, k získání toho, po čem nejvíce touží.

Foto: Disney+

Místo, kde probíhaly v Londýně rozhovory. Novinky.cz je vydají v následujících dnech.

Dobrodružství, které je na jejich cestě čeká, je plné překvapení, změn, nebezpečí, vtipných dialogů a stojí právě na výkonu Kathryn Hahnové.

Úžasné jsou také kulisy, v nichž se pohybují. Nečekejte žádná zelená pozadí, nejmodernější počítačové technologie. Tady tvůrci pracovali pěkně postaru. Jsou pyšní na to, že využili filmařské prostředky, které byly běžné na přelomu 80. a 90. let 20. století. Vedle USA natáčeli hodně v Gruzii.

Velká dámská jízda

Seriál hodně sází na zábavnou konverzační notu, často velmi nekorektní. Do dialogů se tak vedle Agathy zdatně zapojují i další ženy, s nimiž musí vyjít. Za zmínku stojí v tomto směru mimo jiné výkony dalších Američanek Sasheer Zamataové (Woke, 2020–2022, Home Economics, 2021–2023) nebo Aubrey Plaza (mj. Megalopolis, 2024).

Do děje opakovaně vstupuje i jeden z mála mužů, kteří dostali v seriálu větší roli, Joe Locke. Teprve dvacetiletý britský herecký zázrak, jehož proslavil jiný seriál, Srdcerváči (Netflix), hraje záhadnou postavu mladíka, která doslova hýbe událostmi.

Píseň The Ballad of the Witches’ Road. Seriál Agatha: Za vším schovanáVideo: Marvel Entertainment

Velmi silná je vedle mluveného slova v novém seriálu rovněž hudební stránka (má ji na svědomí kanadský skladatel Christophe Beck). Jsem si jistá, že baladu o cestě čarodějnic si budete pobrukovat dlouho. Ostatně, času naučit se ji budete mít více než dost. Objeví se v každém díle, a to vždy v trochu odlišném hudebním aranžmá.

Dá-li se Agatha: Za vším schovaná shrnout do několika slov, je to hravý, vtipný seriál plný překvapení. Propadnete-li mu jako já, jeden díl vám rozhodně stačit nebude. Podle mě bude bavit hlavně ženy. Případně všechny, kteří kdysi propadli kouzlu sérií o Harrym Potterovi a jeho světě.

Bandu různorodých kamarádek, kamarádů má kolem sebe asi každá/každý z nás. A k vzájemné symbióze podobné party patřívají klepy, sem tam vypjaté emoce, ale hlavně objetí v momentech, kdy to člověk i čarodějnice nejvíce potřebují.

Agatha: Za vším schovaná (Agatha All Along)
Seriál, akční/dobrodružný/komedie
USA, 2024, 6 h 45 min (Minutáž: 45 min)
Platforma Disney+, v ČR od 19. září
Hrají: Kathryn Hahnová, Joe Locke, Aubrey Plaza, Emma Caulfield Fordová, Maria Dizziaová, Ali Ahnová, Sasheer Zamataová, Eric André, Patti LuPoneová, Debra Jo Ruppová
Hodnocení: 80 %

Komiksový Vision ovládne vlastní seriál. Chystá se další návrat humanoida s tváří Paula Bettanyho

TV a streaming

RECENZE: Nebudu stát na hořící lodi

TV a streaming
Související témata:
Seriál Agatha: Za vším schovaná
Recenze seriálů

Výběr článků

Načítám