Hlavní obsah

RECENZE: Temná hmota přináší unikátní pohled na cestování napříč paralelními světy

Když je mnohovesmír na dosah ruky, stačí se natáhnout a můžete změnit rozhodnutí, které se vám v minulosti nepovedlo. Nebo ne? Výpravné sci-fi drama Temná hmota na Apple TV potěšilo kvalitním zpracováním a nezklamalo závěrem. Seriál nabízí svěží a neokoukaný pohled na cestování mezi paralelními světy. Hlavní roli v něm hraje naše vědomí.

Upoutávka k seriálu Temná hmotaVideo: Apple TV

Článek

Příběh Temné hmoty se točí kolem výměny hlavního hrdiny, fyzika Jasona Dessena. Ten se jednoho večera vrací domů z drinku s kamarádem, když ho unese maskovaná postava. Následně se dozvídá, že ten, kdo ho unáší, je on sám.

Jeho jiná verze totiž přišla na kloub cestování mezi paralelními světy pomocí tajemné černé schránky. A právě skrz tuto schránku poslala Jasona jeho jiná verze pryč. Zprvu nechápající Jason se pak snaží za každou cenu dostat zpátky domů ke své manželce Daniele a synovi Charliemu. Ti už jsou ale s Jasonem číslo dva a o jejich záměně samozřejmě nemají nejmenší tušení.

Výprava, kterou první Jason absolvuje kvůli cestě zpět za rodinou, je plná hledání odpovědí. Nejdříve je ale třeba rozlousknout, jak schránka funguje. Stejně tak se Jason pídí i po motivaci činu svého alter ega. Po cestě musí bojovat s nástrahami různorodých navštívených světů, stejně jako s vlastními myšlenkami. A právě ty jsou nakonec klíčem k ovládání oné schránky.

Seriál Temná hmota: Paralelní světy a hra na boha se zhmotní v novém sci-fi

TV a streaming

Některé světy prozkoumává detailně, jiné ve spěchu kvůli hrozícímu nebezpečí, jako je radiace, zmutovaná zvěř nebo živelné pohromy. Doprovod mu dělá charismatická psychoterapeutka Amanda, přítelkyně Jasona číslo dvě.

Amandin osud nakonec nabere nečekaný směr, když kvůli odchodu své lásky do jiné reality přijde o vše, co ji vázalo s jejím světem.

Autor předlohy, Američan Blake Crouch, který je přezdívaný „králem thrilleru“, už má za sebou adaptace svých románů Dobré mravy (2016) a Městečko Pines (2015). Na obou se podílel i jako spoluautor scénáře. Stejně tomu bylo i u Temné hmoty, jejíž zamotaný příběh lehce upravil pro obrazovky do devítidílné série.

Foto: Apple TV+

Joel Edgerton jako fyzik Jason v seriálu Temná hmota

Zvědavost, která se nevyplácí

Hrdinská cesta, kterou nakonec celý seriál vlastně je, obsahuje sice mnoho prvků thrilleru a sci-fi, nicméně mnohem více sází na drama kolem rodiny a ilustruje sílu pravé lásky i obětí, jež si žádá. Dotýká se ale mnoha dalších témat a předkládá zajímavou představu o tom, na čem stojí mnohovesmír a jak ho nelze obelstít.

Seriál divákovi jednoduše vysvětluje, jak mohou jednotlivé světy existovat současně a v jakých konkrétních okamžicích vznikají. Brzy se ukáže, že variant je nekonečně mnoho a procházet z jedné do druhé není jen tak. A také to, že touha po druhém pokusu na promarněnou životní šanci skončí vždy jen fiaskem.

Přesto se první díly příběhově poněkud vlečou. Možná až zbytečně vše vysvětlují a dokola se utvrzují v tom, že všichni diváci vědí, která bije, a že si každý oblíbil ústřední rodinu.

Pro některé fanoušky žánru, nebo dokonce čtenáře knižní předlohy tím adaptace trochu ztrácí na tempu. Zprvu chybí potřebný spád, který by diváka přikoval k obrazovce v očekávání něčeho velkolepého.

Foto: Apple TV+

Dayo Okeniyi v seriálu Temná hmota

Čekání se ale nakonec vyplatí a po dokoukání se dostaví uspokojující pocit zakončení, který v dnešní době věčně protahovaných sérií a všudypřítomných cliffhangerů lidem schází.

Hlavním sdělením, které si pak diváci odnášejí, je stavět raději rodinu v žebříčku priorit před kariéru, s čímž se jistě spousta sledujících ztotožní.

Seriál ale naťukává mnoho dalších otázek, ať už se jedná o individualitu a to, jak moc se vtiskne prožitý život do charakteru člověka, nebo jak jedno naše rozhodnutí ovlivní celý okolní svět.

Unikátní cestování mezi světy

Za další raritu seriálu, která je hodna zmínky, považuji mechanismus vytváření nové reality. Ta zde vzniká díky našemu vědomí a uskutečněným volbám. Koncept multivesmíru je tady tak zkoumán poměrně unikátním způsobem. Schránka i prostředí chodby, kde si Jason volí dveře do některého z alternativních světů, se podařilo tvůrcům zhmotnit také velmi originálně a zároveň vizuálně jednoduše a střídmě.

Foto: Apple TV+

Jennifer Connellyová v seriálu Temná hmota

Všichni herci předvedli skvělý výkon. Joel Edgerton v roli Jasona dostal prostor pro ztvárnění několika různých charakterů, kterým dodal patřičnou hloubku a uvěřitelné emoce.

O něco méně prostoru pak náleželo jeho ženě Daniele (Jennifer Connellyová), nejlepšímu příteli Ryanovi (Jimmi Simpson), kolegovi Leightonovi (Dayo Okeniyi), přítelkyni Amandě (Alice Braga) a synovi Charliemu (Oakes Fegley). I ti se ale zhostili svých rolí kvalitně a není jim co vytknout.

Celkově se jedná o dobře zpracované sci-fi drama, které určitě vyniká nejen v rámci žánru, ale i v rámci současné nabídky streamovaných seriálů. A protože nosný sci-fi prvek postavy dobře vysvětlují, není příliš těžké celý koncept pochopit.

Pro čtenáře předlohy je zajímavé sledovat, jak se zhruba v polovině začíná adaptace mírně odchylovat od příběhu v knize, nakonec i vyústí v lehce pozměněné finále.

Foto: Apple TV+

Alice Braga v seriálu Temná hmota

Temná hmota přináší nekonečně mnoho důvodů, proč si ji pustit. Ať už jde o herecké výkony, temnou atmosféru, nebo jeden z mnoha nastíněných pohledů na životní volby a lidské bytí.

Pokud chcete komplexní zážitek ve formě uceleného příběhu a silné linky plné lidskosti a emocí, seriál Temná hmota je ideální volbou.

Temná hmota (Dark Matter), Apple TV+
Žánr: sci-fi, drama, thriller
Režie: Jakob Verbruggen, Roxann Dawsonová, Logan George, Celine Heldová, Alik Sakharov
Scénář: Blake Crouch
Hrají: Jennifer Connellyová, Joel Edgerton, Oakes Fegley, Alice Braga, Jimmi Simpson, Dayo Okeniyi, Amanda Brugelová a další
Hodnocení: 80 %

RECENZE: Muž na vrcholu vede žabomyší mocenskou válku

TV a streaming

RECENZE: Vrah naoko se zábavnou žánrovou formou zamýšlí nad hledáním vlastní identity

TV a streaming

Výběr článků

Načítám