Hlavní obsah

RECENZE: Standupovou hvězdu Matta Rifa přibrzdily velké a načrtnuté sny

Aktuální jednička amerického stand upu Matt Rife nabídl na Netflixu speciál s názvem Denní snění ve své nejzářivější disciplíně. Jeho hbitým reakcím a ostrovtipu však škodí tíha okamžiku a umělé obecenstvo v severokarolínském Charlotte, se kterým ve vší počestnosti léčí šrámy vlastní minulosti.

Foto: Netflix

Nevinnost sama. Matt Rife se do toho ale umí obout, když chce.

Článek

Matt Rife se hodně zblízka seznámí s nepředvídatelným publikem ve městě Charlotte. Tak láká Netflix na svůj první crowd work speciál neboli komediální vystoupení zaměřené především na improvizovanou práci s diváky.

Videotéka vsadila na velmi silnou kartu rodáka z Ohia, kterého na vás při troše štěstí nekontrolovaně pošlou algoritmy ze všech koutů sociálních sítí.

Právě zde se totiž Rife dostal do povědomí velkého množství fanoušků. Krátká videa z jeho vystoupení nalákala miliony sledujících, kteří virtuálně dávali palce nahoru jeho sdílenému jointu s postarší dámou v hledišti, narážkám na stereotypy černošské komunity nebo třeba show z Iowy, kde mu divačka na pódium poslala sušenky a názorně předvedla, jak jí pískají pokažené prsní implantáty. A to je pouze špička ledovce.

Strašidelný říjen je tady. Letošní halloweenské tituly působí temně a originálně

TV a streaming

Právě bizarnost interakcí a Rifova pohotovost je alfou a omegou řady jeho vystoupení, které sice mají strukturu, k publiku, které s ním není živě v sále, se však povětšinou dostanou jen ty nejlepší „hlody“ balancující na hraně, i když vždy se smířlivou dohrou. Denní snění ale v kontrastu jeho dosavadní tvorby působí jako naskriptovaná výjimka.

Ve speciálu Matt Rife sice převádí to nejlepší ze svého repertoáru, tedy rychlé myšlení, všeobecný přehled a charisma při debatě s diváky, příliš ale drží tematický řád – již názvem avizované sny.

Do popředí rovněž staví svou vstřícnost, pochopení a další kladné povahové vlastnosti, které demonstruje poměrně často a bez falše, ale až nyní hrají prim nad humorem.

Foto: Netflix

Někdy sušenky, někdy boty. Interakce s publikem zahrnuje i občasnou výměnu předmětů pochybného původu.

Divák má tak místy pocit, že komik přijel do Charlotte koučovat nebo dělat terapii a ne grilovat nebohé platící oběti. Hodinovka se mu navíc logicky pod vlivem diskuzí tříští a celý koncept snění v určité kvalitě ztrácí plynulost a bere za své.

Nelze si nevšimnout, že Rife záměrně sundal nohu z plynu. Milý a pohledný „kluk od vedle“ vítězí nad drzým americkým floutkem, který mrká na stařenky, a jak sám tvrdí, neustále zkoumá hranice toho, co je přijatelné v určitém kontextu a co už ne.

Pod značkou streamovacího giganta možná chce i zmírnit dopady některých svých předchozích výroků, kterými zlehčoval domácí násilí (pořad s názvem Přirozený výběr, rovněž na Netflixu) nebo vtipkoval o transgender osobách či urážel ženy.

Foto: Netflix

Rife zabodoval už loňský rok. Na Netflixu si jeho Přirozený výběr pustily miliony diváků.

V jeho podání je ale tenký led v revíru komedie určitě více než přijatelný a jeho přílišná kontrola v Denním snění odebírá speciálu plusové body.

Samozřejmě lze také přemítat nad tím, do jaké míry bylo charlottské publikum připraveno a situace uměle vytvářeny. Jen tím, že Rife nikde záměrně nepřestřeluje a hlídá se, posiluje právě tuto myšlenku.

I přes kultivaci svého dalšího významného milníku v kariéře však Rife rozhodně patří na špici současné stand up scény. Srší z něj mladá energie, experimentuje a autenticky se stává součástí hlediště, aby z něj vytáhl to nejvtipnější.

Paradoxně však musí méně snít a stejně jako ve stovkách reelsů na internetu povolit uzdu, jak je zvyklý.

Matt Rife: Denní snění – Publikum má slovo (Netflix)
USA 2024, 54 min. Režie: Erik Griffin, hrají: Matt Rife
Hodnocení: 70 %

RECENZE: Jeho tři dcery vás přimějí přemýšlet o sourozeneckých vztazích i odcházení nejbližších

TV a streaming

Pavol Seriš: Introvertního herce, který baví diváky jen z jeviště, ve mně nehledejte

Kultura
Související témata:

Výběr článků

Načítám